GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Credit Suisse bilježi odljev kapitala od čak 68 milijardi dolara

Credit Suisse bilježi odljev kapitala od čak 68 milijardi dolara
NEPOVJERENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2023 / 07:46
Autor: SEEbiz / CNBC
BERN - Credit Suisse u ponedjeljak je otkrio da je pretrpio neto odljeve imovine od 61,2 milijarde švicarskih franaka (68,6 milijardi dolara) tijekom kolapsa u prvom tromjesečju koji je kulminirao njezinim hitnim spašavanjem od strane domaćeg konkurenta UBS-a.

Pogođeni švicarski zajmodavac objavio je jednokratnu dobit od 12,43 milijarde švicarskih franaka za prvo tromjesečje 2023., zbog kontroverznog otpisa 15 milijardi švicarskih franaka AT1 obveznica od strane švicarskog regulatora kao dijela dogovora. Prilagođeni gubitak prije oporezivanja za ovo tromjesečje iznosio je 1,3 milijarde švicarskih franaka.

Švicarske vlasti posredovale su u kontroverznom spašavanju od 3 milijarde švicarskih franaka tijekom vikenda krajem ožujka, nakon kolapsa depozita Credit Suissea i cijene dionica usred straha od globalne bankarske krize izazvane padom američkog zajmodavca Silicon Valley Bank.

U izvješću o zaradi od ponedjeljka, koje bi moglo biti posljednje u njegovoj 167-godišnjoj povijesti, Credit Suisse je rekao da je iskusio značajne neto odljeve imovine, posebno u drugoj polovici ožujka 2023., koji su “ublaženi, ali se još nisu preokrenuli od 24. travnja, 2023.”

Neto odljevi u prvom tromjesečju iznosili su ukupno 61,2 milijarde, 5% imovine grupe pod upravljanjem na kraju 2022. Odljevi depozita predstavljali su 57% neto odljeva imovine iz jedinice za upravljanje imovinom Credit Suisse i Švicarske banke za kvartal.

“U drugoj polovici ožujka 2023. Credit Suisse je iskusio značajna povlačenja gotovinskih depozita kao i neobnavljanje oročenih depozita koji dospijevaju. Depoziti klijenata smanjili su se za 67 milijardi CHF u prvom tromjesečju 23. godine”, objavila je banka.

"Ovi odljevi, koji su bili najakutniji u danima koji su neposredno prethodili i nakon objave spajanja, stabilizirali su se na mnogo nižim razinama, ali se još nisu preokrenuli do 24. travnja 2023."

Očekuje se da će akvizicija biti izvršena do kraja ove godine, ako bude moguće, ali očekuje se da će potpuna apsorpcija poslovanja Credit Suissea u UBS Grupu trajati oko tri do četiri godine.

UBS je u ponedjeljak objavio da će njegov glavni direktor za rizike grupe Christian Bluhm ostati na dužnosti zbog planirane akvizicije Credit Suissea, odgađajući planiranu primopredaju 1 Damienu Vogelu 1. svibnja, koji će sada preuzeti novostvorenu ulogu kontrole rizika grupe šef integracije.

Tagovi: Credit Suisse, UBS, Švicarska narodna banka, Sillicon Valley Bank, Signature Bank
PROČITAJ I OVO
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
PONUDA
Kostić sredinom svibnja objavljuje ponudu za Addiko
BEČ - Tvrtka Agri Europe Cyprus srpskog biznismena Miodraga Kostića sredinom svibnja objavit će ponudu za preuzimanje dionica bečke Addiko Bank AG.
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE