GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CBCG: Za tri mjeseca odobreno 8.000 kredita, u vrijednosti oko 185 miliona eura

CBCG: Za tri mjeseca odobreno 8.000 kredita, u vrijednosti oko 185 miliona eura
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2020 / 20:27
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Od početka marta do kraja maja odobreno je skoro 8.000 novih kredita, u vrijednosti oko 185 miliona eura, saopšteno je na sjednici Savjeta Centralne banke Crne Gore, kojom je predsjedavao guverner Radoje Žugić.

Savjet je ocijenio i da su, uz pažljivo odabrane mjere CBCG, banke uspješno upravljale rizikom likvidnosti, kao i ostalim rizicima u svom poslovanju, koji su bili značajno uvećani, kao posljedica suočavanja sa pandemijom.

– Na kraju maja 2020. godine, banke su ostvarile neto dobit koja je za 36 odsto manja u odnosu na uporedni period prethodne godine, što je bilo uslovljeno formiranjem dodatnih rezervi za kreditne gubitke, kao i smanjenim neto prihodom od naknada – navedeno je na sjednici Savjeta, prenosi Pobjeda.

Članovi Savjeta upoznati su sa rezultatima analize koju je pripremila CBCG, a koja se odnosi na uticaj koji je pandemija novog koronavirusa imala na internet i mobilna plaćanja.

Prema podacima za period januar-april 2020, broj platnih transakcija obavljenih mobilnim plaćanjem na kraju aprila je povećan 49 odsto u odnosu na januar ove godine.

– Broj platnih transakcija koje su fizička lica obavila mobilnim plaćanjem veći je za čak 73 odsto. U istom izvještajnom periodu je evidentiran i rast broja novih korisnika mobilnog plaćanja za 14,7 odsto, a posebno se izdvaja rast broja novih korisnika – fizičkih lica koja su sa pružaocima platnih usluga ugovorila korišćenje aplikacije instalirane na mobilnom telefonu, od 15 odsto. Zaključeno je da je pandemija, pored svih negativnih posljedica koje je sa sobom donijela, doprinijela finansijskom opismenjavanju građana Crne Gore i ubrzavanju procesa digitalne transformacije kojem smo posvećeni – istaknuto je na sjednici Savjeta CBCG.

Savjet je razmatrao i usvojio Izvještaj o poslovanju i sprovođenju politike Centralne banke Crne Gore za april 2020. godine, u kome je konstatovano da su aktivnosti Centralne banke tokom ovog perioda realizovane u skladu sa planiranim obavezama.

Na današnjoj sjednici, Savjet je razmatrao i usvojio Izvještaj o poslovanju pružalaca finansijskih usluga sa stanjem na 31. mart 2020. godine.

Konstatovano je da je u sektoru mikrokreditiranja u prvom kvartalu u odnosu na kraj 2019. godine ostvaren rast ukupnog kapitala (5,12 odsto), ukupnih kredita i potraživanja (2,3 odsto) i likvidnih sredstava (143,6 odsto). Nekvalitetni krediti u ovom sektoru su, na kraju marta ove godine viši 9,7 odsto u odnosu na stanje na kraju 2019. Što se tiče poslovanja lizing društava, ovaj sektor je u prvom kvartalu godine karakterisala stabilnost, pozitivan finansijski rezultat i rast aktive (jedan odsto), potraživanja (2,4 odsto) i kapitala (7,3 odsto). U poslovanju faktoring sektora, koga čini samo jedno faktoring društvo, nije bilo značajnijih promjena u odnosu na kraj prethodne godine.

Savjet je danas usvojio Makroekonomski izvještaj Centralne banke Crne Gore za prvi kvartal 2020. godine.

Konstatovano je da će pandemija imati značajne posljedice koje će se odraziti na crnogorsku privredu.

Na osnovu Izvještaja o kretanju cijena za prvi kvartal 2020. godine, koji je danas usvojio Savjet, konstatovano je da je inflacija u Crnoj Gori, mjerena potrošačkim cijenama, u martu 2020. godine, u odnosu na decembar 2019. godine, iznosila – 0,4 odsto.

– Prosječna stopa potrošačkih cijena (prva tri mjeseca 2020. godine u odnosu na isti period prethodne godine) iznosila je 0,8 odsto, dok su cijene u martu u odnosu na isti mjesec prethodne godine ostale nepromijenjene – navedeno je u Izvještaju.
U Izvještaju se, dalje, navodi da modelska prognoza za kraj 2020. godine projektuje inflaciju u rasponu od nula do 1,2 odsto, sa centralnom tendencijom od 0,5 odsto. Njoj je slična i ekspertska procjena CBCG i ona ukazuje da će na kraju godine inflacija biti u rasponu od -0,2 do 1,8 odsto, sa centralnom projekcijom od 0,8 odsto.

Savjet je usvojio i Izvještaj o rezultatima ankete o kreditnoj aktivnosti banaka za I kvartal 2020. godine. Prema ocjeni banaka, tokom narednog kvartala se očekuje ublažavanje standarda (kriterijuma za odobrenje kredita) za mikro, mala i srednja preduzeća i potrošačke kredite. Takođe, ista očekivanja banke imaju i kada su u pitanju kreditni uslovi (kamatna stopa, troškovi provizije i naknada, zahtijevani kolateral i sl.) za stanovništvo i privredu.

Savjet se upoznao sa tokom stečajnog postupka Atlas banke AD u stečaju i aktivnostima stečajne uprave i razmotrio i druga tekuća pitanja iz domena svoje nadležnosti.

Tagovi: Centralna banka Crne Gore, kreditiranje u Crnoj Gori, Radoje Žugić
PROČITAJ I OVO
HBOR i EIB potpisali ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura
GARANCIJE
HBOR i EIB potpisali ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura
ZAGREB - Europska investicijska banka (EIB) i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u ponedjeljak su potpisale ugovor o garanciji u visini 50 milijuna eura za kredite odobrene srednje kapitaliziranim i velikim poduzećima radi financiranja oporavka od posljedica pandemije covida-19.
AIK Banka je mogući kupac Sberbanka u regiji
AKVIZICIJE
AIK Banka je mogući kupac Sberbanka u regiji
BEOGRAD - Informacije da je AIK Banka Miodraga Kostića mogući kupac biznisa ruske Sberbanke u osam zemalja Centralne Europe još nisu potvrđene, ali se u bankarskim krugovima o tome uveliko govori.
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAJAM
HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu za projekt HEAL
ZAGREB - Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) i Svjetska banka potpisale su ugovor o zajmu za projekt pomoći poduzećima u osiguravanju likvidnosti (HEAL) u iznosu od 200 milijuna eura, kojim će se osigurati sredstva za hrvatska poduzeća pogođena pandemijom koronavirusa, kao i dvama razornim potresima.
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
REAKCIJE
HUB: Presuda Suda EU-a nije primjenjiva na postupke u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska udruga banaka (HUB) poručila je u četvrtak da presuda Suda Europske unije u predmetu C-268/19 ni na koji način nije primjenjiva na sudske postupke u Hrvatskoj.
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
ZELENA POTROŠNJA
Erste je prva financijska institucija koja se pridružila inicijativi Europske komisije - Obećanje o zelenoj potrošnji
BEČ - Kao prva financijska institucija u Europi, Erste Grupa pridružila se inicijativi Europske komisije Obećanje o zelenoj potrošnji (European Commission's Green Consumption Pledge) kako bi ubrzala svoj doprinos održivom gospodarskom oporavku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE