GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CBCG: Moratorijum na otplatu kredita iz prioritetnih sektora

CBCG: Moratorijum na otplatu kredita iz prioritetnih sektora
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2020 / 08:59
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Centralna banka (CBCG) usvojila je danas četvrti set mjera usmjerenih na ublažavanje negativnih posljedica pandemije koronavirusa na finansijski sistem i realnu ekonomiju, koje, između ostalog, podrazumijevaju moratorijum na otplatu kredita iz prioritetnih sektora.

Iz vrhovne monetarne institucije su kazali da je četvrti set mjera, koji je usvojen na sjednici Savjeta CBCG i kojim se targetiraju sektori koji su najpogođeniji aktuelnom krizom, komplementaran sa trećim paketom mjera koje je nedavno usvojila Vlada.

„Prvom mjerom, koja se odnosi na moratorijum na otplatu kredita iz prioritetnih sektora, propisuje se obaveza banaka da odobre moratorijum korisnicima kredita iz sektora turizma, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva“, navodi se u saopštenju.

Pravo na moratorijum, koji se može iskoristiti od 1. septembra ove godine do 31. avgusta naredne, imaju korisnici kredita iz pomenutih sektora koji ispunjavaju dva uslova.

„Prvi uslov je da na 31. decembar prošle godine nijesu imali kašnjenje u otplati kredita duže od 90 dana i da na taj dan njihov kredit nije bio klasifikovan u kategoriju nekvalitetne aktive“, objasnili su iz CBCG.

Moratorijum na otplatu kredita podrazumijeva privremenu obustavu svih plaćanja obaveza po osnovu kredita - glavnice, kamate i zatezne kamate.

„Navedeno podrazumijeva da korisnik kredita neće plaćati anuitete - glavnicu i kamatu tokom perioda trajanja moratorijuma“, dodaje se u saopštenju.

Banke će za vrijeme trajanja moratorijuma obračunavati redovnu, nepromijenjenu ugovorenu kamatu i ona se, shodno danas usvojenoj odluci, može izmiriti na jedan od tri načina.

Prvi način je plaćanje kamate za vrijeme trajanja moratorijuma u skladu sa ugovorenom dinamikom iz plana otplate kredita. Drugi način je plaćanje ukupnog iznosa obračunate, a neplaćene kamate za vrijeme trajanja moratorijuma, po isteku moratorijuma.

"Treći način je pripisivanje obračunate, a neplaćene kamate za vrijeme trajanja moratorijuma, glavnici duga po isteku moratorijuma“, rekli su iz CBCG.

Druga mjera CBCG odnosi se na odobravanje i restrukturiranje kredita korisnicima iz prioritetnih sektora.

„Drugom mjerom se daje mogućnost bankama da kredite koje odobre ili restrukturiraju korisnicima iz pomenutih sektora, u periodu od 1. septembra ove godine do 31. avgusta naredne, mogu tretirati kao kredite iz klasifikacione kategorije A“, naveli su iz CBCG.

Time se, kako su objasnili, stimuliše odobravanje i restrukturiranje kredita, s obzirom da banke neće imati potrebu za dodatnim kapitalom po tom osnovu.

„Analizirajući kreditnu aktivnost banaka, Savjet CBCG je zaključio da su određene banke, tokom krize, odobrile nove kredite u iznosu koji je na istom ili višem nivou u odnosu na uporedni period, dok su pojedine zabilježile pad kreditiranja“, dodaje se u saopštenju.

Imajući u vidu da banke posluju na jedinstvenom tržištu, Savjet CBCG je pozvao banke kod kojih je zabilježen pad kreditiranja da pojačaju kreditnu aktivnost.

„Savjet CBCG je, takođe, naglasio važnost preporuke koju je CBCG ranije uputila bankama, a odnosi se na potrebu zadržavanja iste politike naknada i tarifa u periodu trajanja krize“, zaključuje se u saopštenju.

Tagovi: Centralna banka Crne Gore, moratorijum na otplatu kredita iz prioritetnih sektora, kreditiranje u Crnoj Gori, Radoje Žugić
PROČITAJ I OVO
Ukupni krediti na godišnjoj razini porasli za 3,6 milijardi kuna
KREDITIRANJE
Ukupni krediti na godišnjoj razini porasli za 3,6 milijardi kuna
ZAGREB - Uz stagnaciju na mjesečnoj razini, ukupni krediti stanovništvu krajem travnja iznosili su 137,5 milijardi kuna, što je za 3,6 milijardi kuna više u odnosu na travanj 2020. godine, uz stopu rasta stambenih kredita od devet posto, podaci su iz nedavno objavljene analize  Raiffeisen banke.
Dionice NLB-a pale nakon isteka prava na dividendu
PAD
Dionice NLB-a pale nakon isteka prava na dividendu
ANALIZA - U petak je isteklo pravo na dividendu NLB-a. Cijena dionice NLB-a smanjila se za 1,2%, na 64,6 eura po dionici.
HSBC prodao Cerberusu svoju maloprodaju u Francuskoj
PRODAJA
HSBC prodao Cerberusu svoju maloprodaju u Francuskoj
PARIZ - Druga po veličini europska banka, britanska HSBC, prodaje maloprodaju My Money Group u Francuskoj, iza koje stoji američka tvrtka za privatni kapital Cerberus, izvještava Reuters.
Stambeni krediti ove godine povećani za 1,6 milijardi kuna
KREDITIRANJE
Stambeni krediti ove godine povećani za 1,6 milijardi kuna
ANALIZA - Uz stagnaciju na mjesečnoj razini ukupni krediti stanovništvu krajem travnja dosegnuli su 137,5 mlrd. kuna. Navedeni iznos je 3,6 mlrd. kuna viši nego krajem travnja 2020.
Slovenske banke s rastom neto dobiti od čak 91,3% u prva četiri mjeseca
UZLET
Slovenske banke s rastom neto dobiti od čak 91,3% u prva četiri mjeseca
LJUBLJANA - U prva četiri mjeseca ove godine banke u Sloveniji ostvarile su 178 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 85% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE