GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CBCG: Moratorijum na otplatu kredita iz prioritetnih sektora

CBCG: Moratorijum na otplatu kredita iz prioritetnih sektora
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.07.2020 / 08:59
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Centralna banka (CBCG) usvojila je danas četvrti set mjera usmjerenih na ublažavanje negativnih posljedica pandemije koronavirusa na finansijski sistem i realnu ekonomiju, koje, između ostalog, podrazumijevaju moratorijum na otplatu kredita iz prioritetnih sektora.

Iz vrhovne monetarne institucije su kazali da je četvrti set mjera, koji je usvojen na sjednici Savjeta CBCG i kojim se targetiraju sektori koji su najpogođeniji aktuelnom krizom, komplementaran sa trećim paketom mjera koje je nedavno usvojila Vlada.

„Prvom mjerom, koja se odnosi na moratorijum na otplatu kredita iz prioritetnih sektora, propisuje se obaveza banaka da odobre moratorijum korisnicima kredita iz sektora turizma, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva“, navodi se u saopštenju.

Pravo na moratorijum, koji se može iskoristiti od 1. septembra ove godine do 31. avgusta naredne, imaju korisnici kredita iz pomenutih sektora koji ispunjavaju dva uslova.

„Prvi uslov je da na 31. decembar prošle godine nijesu imali kašnjenje u otplati kredita duže od 90 dana i da na taj dan njihov kredit nije bio klasifikovan u kategoriju nekvalitetne aktive“, objasnili su iz CBCG.

Moratorijum na otplatu kredita podrazumijeva privremenu obustavu svih plaćanja obaveza po osnovu kredita - glavnice, kamate i zatezne kamate.

„Navedeno podrazumijeva da korisnik kredita neće plaćati anuitete - glavnicu i kamatu tokom perioda trajanja moratorijuma“, dodaje se u saopštenju.

Banke će za vrijeme trajanja moratorijuma obračunavati redovnu, nepromijenjenu ugovorenu kamatu i ona se, shodno danas usvojenoj odluci, može izmiriti na jedan od tri načina.

Prvi način je plaćanje kamate za vrijeme trajanja moratorijuma u skladu sa ugovorenom dinamikom iz plana otplate kredita. Drugi način je plaćanje ukupnog iznosa obračunate, a neplaćene kamate za vrijeme trajanja moratorijuma, po isteku moratorijuma.

"Treći način je pripisivanje obračunate, a neplaćene kamate za vrijeme trajanja moratorijuma, glavnici duga po isteku moratorijuma“, rekli su iz CBCG.

Druga mjera CBCG odnosi se na odobravanje i restrukturiranje kredita korisnicima iz prioritetnih sektora.

„Drugom mjerom se daje mogućnost bankama da kredite koje odobre ili restrukturiraju korisnicima iz pomenutih sektora, u periodu od 1. septembra ove godine do 31. avgusta naredne, mogu tretirati kao kredite iz klasifikacione kategorije A“, naveli su iz CBCG.

Time se, kako su objasnili, stimuliše odobravanje i restrukturiranje kredita, s obzirom da banke neće imati potrebu za dodatnim kapitalom po tom osnovu.

„Analizirajući kreditnu aktivnost banaka, Savjet CBCG je zaključio da su određene banke, tokom krize, odobrile nove kredite u iznosu koji je na istom ili višem nivou u odnosu na uporedni period, dok su pojedine zabilježile pad kreditiranja“, dodaje se u saopštenju.

Imajući u vidu da banke posluju na jedinstvenom tržištu, Savjet CBCG je pozvao banke kod kojih je zabilježen pad kreditiranja da pojačaju kreditnu aktivnost.

„Savjet CBCG je, takođe, naglasio važnost preporuke koju je CBCG ranije uputila bankama, a odnosi se na potrebu zadržavanja iste politike naknada i tarifa u periodu trajanja krize“, zaključuje se u saopštenju.

Tagovi: Centralna banka Crne Gore, moratorijum na otplatu kredita iz prioritetnih sektora, kreditiranje u Crnoj Gori, Radoje Žugić
PROČITAJ I OVO
SoftBank Group prodajom imovine podigao dobit na 11,8 mlrd dolara
U PLUSU
SoftBank Group prodajom imovine podigao dobit na 11,8 mlrd dolara
TOKYO - Japanska multinacionalna holding kompanija SoftBank Group izvijestila je o skoku dobiti u prvom fiskalnom tromjesečju zahvaljujući prodaji vlasničkih udjela u više tvrtki, uključujući onaj u američkoj podružnici Deutsche Telekoma.
Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju
PAD
Dobit Raiffeisen Bank Internationala snažno pala u drugom tromjesečju
BEČ - Austrijska Raiffeisen Bank International (RBI) izvijestila je u utorak da joj je dobit snažno pala u drugom tromjesečju a prihodi su stagnirali najvećim dijelom zbog ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa u zemljama u kojima posluje.
Koronakriza ubija njemačke banke
TEŠKE POSLJEDICE
Koronakriza ubija njemačke banke
BERLIN - Svima je bilo jasno da će korona i mjere protiv pandemije pogoditi i bankarski sektor, ali procjena Leibnizovog instituta za ekonomska istraživanja u Halleu objavljena ovog srpnja je ipak izazvala šok.
Neto dobit VTB banke gotovo se istopila u drugom kvartalu zbog koronakrize
PRITISCI
Neto dobit VTB banke gotovo se istopila u drugom kvartalu zbog koronakrize

MOSKVA - Ruska državna banka VTB izvijestila je o snažnom padu neto dobiti u drugom tromjesečju zbog povećanih rezervacija za loše zajmove u vrijeme koronakrize.

Pad prihoda Intesa Sanpaolo u drugom kvartalu
POSLJEDICE KRIZE
Pad prihoda Intesa Sanpaolo u drugom kvartalu
MILANO - Talijanska banka Intesa Sanpaolo izvijestila je o padu prihoda u drugom tromjesečju pod utjecajem gotovo zaustavljene gospodarske aktivnosti u jeku epidemije koronavirusa koja je teško pogodila Italiju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE