GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bruto dobit banaka u prvom tromjesečju pala 22,7%

Bruto dobit banaka u prvom tromjesečju pala 22,7%
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.06.2020 / 20:50
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Banke u Hrvatskoj u prvom tromjesečju ove godine iskazuju dobit iz poslovanja koje će se nastaviti (prije poreza) u iznosu od 1,25 milijardi kuna, što je za 368,6 milijuna kuna manje nego u istom razdoblju 2019. godine, pokazuju u ponedjeljak objavljeni podaci Hrvatske narodna banke (HNB).

Usporedba privremenih nerevidiranih podataka za kreditne institucije u prvom tromjesečju ove godine s onima za isto razdoblje lani pokazuje, naime, da je bruto dobit banaka u prva tri mjeseca ove godine za 22,7 posto manja nego u prvom kvartalu 2019.

Podaci središnje banke za prvo tromjesečje odnose se na 20 banaka koje posluju na hrvatskom tržištu, što je jedna manje nego u istom razdoblju lani. Naime, HPB je početkom travnja prošle godine pripojio Jadransku banku.

Ti podatci pokazuju i da je u prvom tromjesečju ove godine ukupna imovina banaka u Hrvatskoj porasla za 2,82 posto, na 437,82 milijarde kuna.

Po privremenim nerevidiranim podacima na dan 31. ožujka 2020. godine, ukupno je 16 banaka poslovalo s bruto dobiti, a četiri s gubitkom.

Najveću bruto dobit na kraju prvog tromjesečja imala je Zagrebačka banka, 531,4 milijuna kuna, što je 15,8 posto manje nego u istom razdoblju lani.

PBZ za prvo tromjesečje ove godine iskazuje dobit iz poslovanja koje će se nastaviti (prije poreza) u iznosu od 270,2 milijuna kuna, što je za 16,4 posto manje nego u istom razdoblju godinu prije.

OTP banka je imala 155,4 milijuna kuna bruto dobiti, što je pad dobiti za 29,1 posto.

Četvrta i peta banka po visini dobiti prije poreza među rijetkima su koje bilježe rast dobiti. Tako Erste&Steiermaerkische bank bilježi rast bruto dobiti za 69,4 posto, na 146,9 milijuna kuna, dok je rast kod Addiko banke bio blaži, za 4,5 posto, na 87,7 milijuna kuna.

Najveća banka u većinskom državnom vlasništvu, Hrvatska poštanska banka (HPB) prvo je tromjesečje završila s bruto dobiti od 38,98 milijuna kuna, što je 53,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.

Po podacima središnje banke, nakon što su prvo tromjesečje lani dvije banke zaključile s gubitkom ove je godine taj broj povećan na četiri, a one iskazuju ukupni gubitak od gotovo 25 milijuna kuna.

Pritom najveće gubitke bilježe Sberbank, 13,8 milijuna kuna, te Raiffeisenbank Austria (RBA) 8,5 milijuna kuna. S gubitkom su u prvom tromjesečju ove godine poslovale i J&T banka (2,1 milijun kuna) te Samoborska banka (688 tisuća kuna).

Po privremenim podacima HNB-a, tri stambene štedionice su u prvom tromjesečju ostvarile ukupnu dobit od 15,2 milijuna kuna.

Zbroje li se podaci o poslovanju banaka i stambenih štedionica, bruto dobit svih kreditnih institucija na kraju ožujka ove godine iznosi 1,27 milijardi kuna, dok je u istom razdoblju lani iznosila 1,63 milijarde kuna.

Analitičari središnje banke u najnovijoj publikaciji "Makroprudencijalna dijagnostika" napominju kako je unatoč neizvjesnosti u vezi s posljedicama korona krize, stabilnost bankovnog sustava osigurana visokim razinama likvidnosti i kapitala te visokom pokrivenošću neprihodonosnih plasmana. Međutim, dodaju, utjecaj pandemije koronavirusa već se počeo manifestirati u kratkoročnim pokazateljima poslovanja banaka, premda su ti negativni učinci u ovoj fazi znatno ublaženi mjerama HNB-a i Vlade.

"U idućem razdoblju smanjit će se profitabilnost banaka zbog pada kamatnih prihoda i većih troškova ispravaka vrijednosti, što s još uvijek prisutnim nepoznanicama oko budućih troškova sudskih sporova povećava kratkoročne rizike u financijskom sustavu", naveli su.

Udio tzv. loših kredita nastavlja padati

Procjenjuju i kako će nepovoljna gospodarska kretanja zaustaviti trend zamjetnog poboljšanja kvalitete kreditnog portfelja banaka. Unatoč relaksaciji propisa HNB-a o klasifikaciji loših plasmana, zbog koje se ne očekuje njihov zamjetan porast u prvih godinu dana, nepovoljna gospodarska kretanja ipak bi se u idućem razdoblju mogla odraziti i na njihov porast, navode u najnovijoj publikaciji.

Podaci za prvo tromjesečje ove godine pokazuju, ipak, nastavak pada udjela tzv. loših u ukupnim kreditima, na 5,39 posto krajem ožujka ove godine. To je za 0,14 postotnih bodova manje nego krajem prošle godine, a 2,01 postotni bod manje nego krajem ožujka 2019. godine.

Po podacima HNB-a, u sektoru nefinancijskih društava krajem ožujka je udio loših kredita bio 12,86 posto, što je u odnosu na tromjesečje ranije smanjenje za 0,79 postotnih bodova, a na godišnjoj za 6,73 postotna boda.

U sektoru stanovništva udio loših kredita krajem prvog tromjesečja iznosio je 5,75 posto, što je 0,14 postotnih bodova manje na tromjesečnoj, a 0,91 postotni bod manje na godišnjoj razini.

Trend pada udjela loših kredita može se pripisati i aktivnostima banaka na rješavanju nenaplativih kredita odnosno prodaju potraživanja. Po podacima HNB-a, banke su u prva tri mjeseca ove godine prodala ukupno 311,3 milijuna kuna potraživanja.

Tagovi: poslovni rezultati, poslovni rezultati banaka, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, OTP banka, Erste, Hrvatska poštanska banka, Addiko banka, Addiko, Raiffeisenbank Austria, J&T banka, Samoborska banka
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE