GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Brodnjak: NLB u vrlo dobroj formi

Brodnjak: NLB u vrlo dobroj formi
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2021 / 21:55
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U prvom polugodištu NLB Grupa ostvarila je 139,8 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja, što je 90 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

"U pozitivnom smo ciklusu na svim tržištima. NLB je u vrlo dobroj formi i stvorila je dobru osnovu za poslovanje u drugoj polovici godine, pa vjerujemo da će ove godine operacije biti uspješne", rekao je prvi suprug Blaž Brodnjak .

Neto polugodišnjoj dobiti pridonijela je grupa Komercijalne banke, čiju je kupovinu od srpske države NLB dovršila krajem 2020. U prvoj polovici godine zabilježen je i snažan rast kredita stanovništvu s rekordno novom prodajom stambene kredite i kredite tvrtkama i državi. Grupa je ostvarila snažan rast neto provizija i udvostručila prodaju u NLB fondovima.

"Vrlo smo zadovoljni rezultatima", rekao je Brodnjak u današnjoj prezentaciji ulagačima i analitičarima. Rekao je da se proces integracije grupe Komercijalne banke, koji bi trebao biti okončan do travnja iduće godine, odvija u skladu s planom i očekivanjima. Ova je skupina u prvoj polovici godine u neto dobit uplatila osam milijuna eura.

Grupa Komercijalne banke također je pridonijela povećanju neto prihoda od kamata, bez kojeg je bila stabilna. Većina neto nekamatnog prihoda u skupini dolazi od neto naknada i provizija koje su se povećale u svim bankama.

Učinak oslobađanja od umanjenja vrijednosti i rezerviranja za kreditne rizike bio je pozitivan, uglavnom zbog uspješnih otplata izloženosti i promjena kreditnih rejtinga te povoljnijih makroekonomskih prognoza. Udio loših izloženosti ostao je stabilan i s prilično visokom razinom pokrivenosti.

Na razini grupe, izloženost moratoriju zbog pandemije covida-19 iznosila je 2,08 milijardi eura. Iznos predstavlja 14 posto ukupnog bruto portfelja. Do sredine ove godine 88,6 posto moratorija je isteklo, a 84 posto isteklih izloženosti otplaćuje se bez odgode.

U prvoj polovici ove godine kreditna aktivnost u NLB Grupi povećala se i imala značajan rast u svim bankama. Također su imali priljev depozita u cijeloj grupi.

U Sloveniji je Banka zadržala vodeću poziciju s 24% tržišnog udjela u kreditima stanovništvu i 30,6% u depozitima stanovništva. Nova prodaja stambenih kredita bila je rekordno visoka. Ovdje se tržišni udio povećao na 23,6 posto. Brodnjak je također izrazio nadu da će Banka Slovenije uvesti stroga pravila u području potrošačkog kreditiranja.

Rast kreditiranja poduzeća u Sloveniji iznosio je 4% u odnosu na kraj prošle godine. Prema Brodnjaku, prekogranično financiranje također igra sve važniju ulogu. Prekomjerna likvidnost, ograničenja slovenskog tržišta i želja za proširenjem suradnje s postojećim i novim kupcima tome doprinose.

U Grupi su se sve bankarske aktivnosti blago oporavile u prvoj polovici godine, pri čemu je većina banaka postigla solidne rezultate i veću prodaju kredita u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Nestrateški članovi također su imali pozitivan ukupni neto rezultat kao rezultat uspješnih postupaka oporavka i prodaje nekretnina. Brodnjak u ovom trenutku nije želio otkriti više o postupcima njihove dezinvestiranja.

Prema neslužbenim informacijama Financa, očekuje se da će NLB početi tražiti pravnog savjetnika za moguću prodaju svog društva za upravljanje NLB Skladi. Ove je godine poslovao uspješno, tržišni udio NLB Skladi povećan je na 36,4 posto. Među usporedivim slovenskim tvrtkama, tvrtka je na prvom mjestu po neto prilivu koji je u prvoj polovici godine iznosio 136,7 milijuna eura, što je najveći obujam priljeva u usporedivim razdobljima i predstavlja 53,9 posto svih neto priljeva na tržištu ...

Prema Brodnjakovim riječima, grupa je na dobrom putu da ostvari prognoze za ovu godinu. Iako su okolnosti uvelike neizvjesne zbog COVID-19, makroekonomske prognoze su dobre. Očekuje se da će neto prihodi grupe ove godine porasti iznad 600 milijuna eura, pri čemu će rast naknada porasti na razinu prije covid-19.

NLB Grupa je u dobroj likvidnosti i kapitalnom položaju, naglasio je Brodnjak. To mu omogućuje da traži nove mogućnosti spajanja i stjecanja kako se nove prilike povećavaju na domaćem i drugim tržištima u regiji. Brodnjak nije govorio o konkretnim slučajevima. Međutim, ponovio je da su zainteresirani za Albaniju te da se još nadaju odgovarajućem političkom sporazumu između Slovenije i Hrvatske, koji bi banci omogućio ulazak na ovo tržište.

Tagovi: Blaž Brodnjak, Nova ljubljanska banka, NLB Grupa, NLB Skladi, Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
Građani se kreditno zadužili za 7,2 milijarde kuna više nego lani
KREDITIRANJE
Građani se kreditno zadužili za 7,2 milijarde kuna više nego lani
ZAGREB - Krajem rujna stambeni krediti iznosili su 73,3 milijarde kuna. U odnosu na kraj 2021., stambeni krediti ostvarili su rast od 8,1% ili 5,5 milijardi kuna, a u promatranom mjesecu činili su 49,4% ukupnih plasmana stanovništvu.
OTP dovršio međunarodno izdanje obveznica vrijedno 650 milijuna eura
OBVEZNICE
OTP dovršio međunarodno izdanje obveznica vrijedno 650 milijuna eura
BUDIMPEŠTA - OTP banka, najveći mađarski komercijalni zajmodavac, u petak je najavila izdavanje 650 milijuna eura na međunarodnom tržištu obveznica, navodi se u izvješću državnog medija MTI.
Kunski krediti stanovništvu pali treći mjesec zaredom na godišnjoj razini
PAD
Kunski krediti stanovništvu pali treći mjesec zaredom na godišnjoj razini
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, ukupni krediti stanovništvu krajem rujna porasli su na osnovi stanja za 7,2 mlrd. kuna ili 5,1% u odnosu na isto razdoblje prošle godine i 0,3 mlrd. kuna ili 0,2% u odnosu na prethodni mjesec, dosegnuvši 148,3 mlrd. kuna.
EBRD pozvao vlasti BiH da zbog inflacije pomognu poduzetnicima i građanima
POZIV
EBRD pozvao vlasti BiH da zbog inflacije pomognu poduzetnicima i građanima
SARAJEVO - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pozvala je vlasti Bosne i Hercegovine da u 2023. godini snažnije pomognu privatnim poduzetnicima i ugroženim kategorijama stanovništva kako bi umanjili utjecaj daljnjeg rasta cijena i negativnih ekonomskih kretanja, kao posljedica rata u Ukrajini.
Rizici rastu: Bundesbank poziva banke da stvore veće rezerve
APEL
Rizici rastu: Bundesbank poziva banke da stvore veće rezerve
FRANKFURT - Rizici s kojima se suočava realna ekonomija porasli su, priopćila je u četvrtak njemačka središnja banka pozivajući bankarski sektor da ima odgovarajuće rezerve kako bi se nosio s gubicima po svojim kreditima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE