GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BIS: Kretanje kamatnih stopa bit će dulje vrijeme nepredvidivo

BIS: Kretanje kamatnih stopa bit će dulje vrijeme nepredvidivo
KAMATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.09.2023 / 17:04
Autor: SEEbiz
BASEČ - Ulagači bi se trebali pripremiti za produljeno razdoblje nepredvidivog kretanja kamatnih stopa i jačanja pritiska u financijskom sustavu, upozorila je Banka za međunarodne namire (BIS).

Ne treba podcijeniti mogućnost zadržavanja inflacije na visokoj razini, što bi od velikih središnjih banaka, poput američkog Feda i Europske središnje banke (ECB), zahtijevalo da zadrže kamatne stope na visokim razinama, priopćeno je iz BIS-a.

- Očito još postoje neke razlike između percepcije financijskih tržišta i poruka središnjih banaka, naglasio je Claudio Borio, šef odjela BIS-a za monetarnu i ekonomsku politiku, u tromjesečnom izvješću.

Godinama su središnje banke bile predvidive, spustivši u razdoblju kontinuiranih kriza kamatne stope u nekim dijelovima svijeta i u negativno područje i potom ih naglo podižući u zadnjih 18 mjeseci, podsjeća.

Danas se smjer njihove monetarne politike više ne može tako pouzdano predvidjeti, upozorava.

- Ne bismo trebali isključiti rizik da bi se inflacija mogla pokazati tvrdokornijom no što se očekivalo, naglašava dužnosnik BIS-a.

U BIS-u upozoravaju i da kompanije i dužnici po hipotekarnim kreditima zbog pritiska viših troškova zaduživanja možda neće moći podmirivati svoje obaveze, što bi bankama i drugim zajmodavcima moglo prouzročiti kreditne gubitke.

Unatoč naznakama stabilizacije na nekim tržištima nekretnina diljem svijeta, kreditni gubici kako u tom tako i u drugim sektorima nastavit će stvarati probleme jer gospodarstva slabe, procijenio je Borio.

- Pitanje je koliko će financijski sustav u cjelini biti otporan da bi mogao apsorbirati te gubitke, rekao je, "a posebno je pitanje koliko će veliki i tvrdokorni oni biti".

Tagovi: Banka za međunarodna poravnanja, kamate, kamatne stope
PROČITAJ I OVO
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
KREDITIRANJE
Stambeni krediti usporavaju, gotovinski ubrzavaju
ANALIZA - Prema posljednjim podacima HNB-a, ukupni krediti drugih monetarnih financijskih institucija institucionalnim sektorima iznosili su na kraju veljače 2024., na osnovi stanja, 43,1 mlrd. eura.
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE