GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke žele financirati državu, a ne tvrtke

Banke žele financirati državu, a ne tvrtke
LIKVIDNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2020 / 14:35
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Poslovne banke tek uvijek prikupljaju zahtjeve za kredite za likvidnost, preko Finine platforme, a u sklopu Vladine mjere pomoći poduzećima, no kredite još nisu počele odobravati.

Poduzetnici s kojima smo razgovarali zahtjev su odavno predali, kao i dokumentaciju, poslovni plan i sve što treba. Neprekidno zovu financijske institucije, svoje poslovne banke i HBOR, koji dakle participira putem garantne sheme, međutim ništa se ne događa - kredita nema, piše Novi list.

Prebacuje ih se s jednog broja na drugi, imaju osjećaj da se svi izvlače i da ih se izbjegava. Iz HBOR-a navodno neslužbeno dobivaju signale da je problem u poslovnim bankama, a banke prebacuju predmete na svoje sektore za procjenu rizika, koji ih obrađuju po standardnoj, pa čak i pooštrenoj proceduri, umjesto uz uvažavanje činjenice da je situacija hitna.

HNB je bankama oslobodio velike količine likvidnosti, reakcija na COVID-19 bila je sveobuhvatna, spuštena je stopa rezerve, povučena su sredstva iz europskih fondova, uskočio je i ECB.

Banke, dakle, plivaju u likvidnosti, koja je namijenjena upravo tome da se pomogne gospodarstvu, no odgovor izostaje. Očito se klone rizika, a nije isključeno da se rizika, putem jamstava, čuva i sama država.

Država naime dijelom jamči za korona-kredite, a jamstva ulaze u javni dug. Javni dug će sigurno rasti jer i država ima snažnu potrebu za povećanim zaduživanjem u ovoj situaciji, pa ova jamstva za kredite poduzećima percipiraju valjda kao dodatni teret, iako je jasno da se velik dio njih zasigurno neće naplatiti.

S obzirom na način na koji su reagirale neke zemlje u okruženju, a čiji su poduzetnici već zasuti ponudama banaka da im se, uz odgodu duga, pomogne i svježim novcem, jasno je da naši sada gube utrku s konkurencijom jer im se ne pruža jednaka razina pomoći. Mnogi se boje da banke zapravo kalkuliraju i čekaju da se krene zaduživati država, jer im je to sigurnije nego da podnesu i dio tereta rizika prema poslovnom sektoru. S obzirom na to da je pogođena potrošnja, proračunske potrebe za novim zaduživanjem bit će ogromne, procjene su i do 70 milijardi kuna.

Dakle, banke ne moraju brinuti hoće li, sve da i zaobiđu poduzeća, vjernog i sigurnog klijenta imati, a to je - proračun. Problem je što nigdje u cijelom paketu državnih mjera nema zakonskog okvira kojima bi kreditiranje poduzeća u ovoj situaciji bila obaveza.

HNB je očito nemoćan. Na upit HNB-u što kani poduzeti s obzirom da je puno novca ubačeno u bankarski sustav, ali (opet) ne nalazi put do gospodarstva, te mogu li nas, ako dosad možda i jest štogod odobreno, izvijestiti o iznosima, u HNB-u odgovaraju opisujući svoje mjere za povećanje likvidnosti, no bez konkretnih brojki kada su u pitanju i stvarno realizirani krediti.

Vezano za ponašanje banaka, vele da je »realizacija određene mjere uređena internim politikama i postupcima svake kreditne institucije«. Drugim riječima, sve ovisi o bankama.

- HNB je u redovnom kontaktu s kreditnim institucijama kako bi što promptnije dao dodatna tumačenja i smjernice u vezi supervizorskih i regulatornih očekivanja, a sve sa svrhom ublažavanja negativnog učinka na gospodarstvo.

Održani su određeni kontakti i s predstavnicima poduzetnika, također s ciljem stjecanja kompletnijeg uvida u trenutačnu situaciju, odnosno međusobnog informiranja. Na osnovi naših aktivnosti možemo konstatirati da su kreditne institucije pripremile niz mjera pomoći svojim klijentima u vezi s podmirivanjem njihovih financijskih obveza te da je većina tih mjera već aktivirana.

Organizacijski aspekt obrade zahtjeva i realizacije određene mjere uređen je internim politikama i postupcima svake kreditne institucije. Vjerujemo da je kreditnim institucijama u interesu pridonijeti očuvanju likvidnosti i nastavku održivog poslovanja njihovih klijenata te da mjere pomoći odobravaju sukladno utvrđenim prioritetima, ističu u središnjoj banci.

HNB je, navode dalje, stvorio pretpostavke za što brže i učinkovitije djelovanje kreditnih institucija, među ostalim, davanjem tumačenja o načinu poslovanja u uvjetima ograničene slobode kretanja klijenata. Korisno je spomenuti da HNB uspostavlja platformu za prikupljanje podataka o mjerama pomoći pa će javnost o odobrenim mjerama biti obaviještena u primjerenom roku, poručuju iz središnje banke.

Tagovi: krediti poduzećima, Hrvatska narodna banka, likvidnost
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
SKOK
Zagrebačka banka: Neto dobit u prvom kvartalu porasla 25%
ZAGREB - Zagrebačka banka (Zaba) u prvom tromjesečju 2024. ostvarila je dobit nakon oporezivanja od 135 milijuna eura, što je za 27 milijuna eura ili 25 posto više u odnosu na isto lanjsko razdoblje, pokazuje financijsko izvješće te banke objavljeno u petak.
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
SNAŽAN RAST
Slovenske banke u prva dva mjeseca više nego udvostručile čistu dobit
LJUBLJANA - Banke u Sloveniji su u prva dva mjeseca ove godine ostvarile gotovo 160 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je 2,3 puta više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit porasla je gotovo 2,6 puta, na 138,6 milijuna eura, podaci su Banke Slovenije.
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
BANKARI
Lucić: Kibernetička sigurnost postala prevladavajući rizik u poslovanju banaka
OPATIJA - Na 27. znanstveno-stručnoj konferenciji Financijsko tržište, koja se 25. i 26. travnja održava u Opatiji, održao se okrugli stol na kojemu su sudjelovali čelni ljudi najvećih hrvatskih banaka.
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
SOLIDNO
Dobit Barclaysa pala, ali nadmašila očekivanja
LONDON - Barclays je u četvrtak izvijestio o neto dobiti u prvom tromjesečju koja se može pripisati dioničarima od 1,55 milijardi funti (1,93 milijarde dolara), nadmašivši očekivanja i vrativši britanskom zajmodavcu na dobit usred velike strateške promjene.
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
UZLET
SID banka: Neto dobit u 2023. skočila 90%
LJUBLJANA - SID banka lani je ostvarila 15,6 milijuna eura čiste dobiti, što je nešto manje od 90 posto više nego godinu prije. Krediti nebankarskom sektoru porasli su za približno tri posto, na 1,43 milijarde eura, objavila je Državna banka za izvoz i razvoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE