GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Banke će morati postrožiti uvjete za stambene kredite

Banke će morati postrožiti uvjete za stambene kredite
UVJETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2022 / 10:59
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Nakon upozorenja EU da je tržište nekretnina pregrijano, banke su povećale rezerve kako bi se zaštitile od mogućih problema s otplatom kredita, piše u utorak Večernji list.

Ovog tjedna stupa na snagu nova odluka središnje banke kojom se protuciklički zaštitni sloj kapitala u bankama povećava s 0 na 0,5 posto. Tom se odlukom nalaže bankama da povećaju vlastite rezerve kako bi se zaštitile od mogućih problema s otplatom kredita u budućnosti.

Dizanje zaštitne stope uslijedilo je nakon upozorenja europskog regulatora za identificiranje sistemskih rizika da se i u Hrvatskoj tržište nekretnina previše pregrijava, odnosno cijene stanova i kuća rastu više i brže od ostalih ekonomskih pokazatelja.

Osim Hrvatske upozorenje da bi što se toga tiče morali nešto napraviti dobili su još Bugarska, Mađarska, Lihtenštajn i Slovačka, dok su Austrija i Njemačka dobile konkretne preporuke za hlađenje pregrijanog tržišta.

Njemačka Bundesbanka na temelju sociodemografskih i ekonomskih kretanja tvrdi da su cijene nekretnina u njemačkim gradovima od 15 do 50 posto iznad opravdane razine. Slične procjene za Hrvatsku nema.

Što će konkretno te preporuke donijeti u stvarnom životu, najbolje se vidi na primjeru Austrije koja je uvela znatnija ograničenja za stambene kredite. Po novome, rata stambenog kredita u Austriji ne smije premašiti 40 posto mjesečne plaće, on se može uzeti najviše na 35 godina, a vraćeno je i vlastito učešće na 10 ili 20 posto vrijednosti kredita.

U Austriji su prošle godine cijene nekretnina skočile oko 12 posto, u Beču čak 18 posto, dok su u Hrvatskoj nekretnine poskupjele oko 8 posto, a najviše u Zagrebu i uz more. Upozorenje kakvo je stiglo Hrvatskoj blaži je oblik alarma kojim europski regulator opisuje trenutačno stanje te predlaže mjere koje bi mogle dovesti do pozitivnih pomaka. Ne bude li ih, tada i ta zemlja može očekivati obvezujuće preporuke.

Kada bi se nove austrijske mjere preslikale na nas, to znači da u skupini onih koji su se nedavno zaduživali da bi kupili stan, svaka druga osoba više ne bi mogla uzeti stambeni kredit jer bi joj rata iznosila više od propisanih 40 posto mjesečne plaće. Doda li se tome i učešće, osjetno bi se smanjio udio kreditno sposobnih građana. Inače, cijene novih stanova u Hrvatskoj su od 2015. porasle 20 posto, a broj postojećih stambenih objekata 45 posto, piše novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić.

Tagovi: stambeni krediti, Hrvatska narodna banka, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Erste Card Club predstavio ECC SoftPOS – za prihvat kartica na Android uređajima
USLUGE
Erste Card Club predstavio ECC SoftPOS – za prihvat kartica na Android uređajima
ZAGREB - Erste Card Club predstavio je besplatnu aplikaciju ECC SoftPOS za prihvat beskontaktnog kartičnog plaćanja, za čije je korištenje trgovcima i malim poduzetnicima potreban samo Android telefon ili tablet.
Savjet HNB-a: Postupni rast domaćih kamatnih stopa
KAMATNE STOPE
Savjet HNB-a: Postupni rast domaćih kamatnih stopa
ZAGREB - Zaokret u monetarnim politikama vodećih gospodarstava počeo se postupno odražavati na rast domaćih kamatnih stopa, pa se tako nastavio rast prinosa na dužničke vrijednosne papire države, počeli su rasti i troškovi financiranja poduzeća, dok se kod kreditiranja stanovništva još uvijek ne primjećuje znatnija promjena financijskih uvjeta, konstatirao je u srijedu Savjet Hrvatske narodne banke.
Banca Intesa smanjuje potrošnju energije
SMANJENJE
Banca Intesa smanjuje potrošnju energije
BEOGRAD - U nameri da odgovornim upravljanjem resursima pruži doprinos merama štednje u aktuelnim uslovima globalne energetske neizvesnosti, Banca Intesa, deo međunarodne bankarske grupe Intesa Sanpaolo, usvojila je akcioni plan za optimizaciju potrošnje električne energije i gasa u svojim poslovnim prostorijama.
Banke već počele gasiti bankomate
BANKOMATI
Banke već počele gasiti bankomate
ZAGREB - S obzirom na veliku potražnju građana za početnim paketićima eurokovanica – više ih nema za kupiti u dijelu poštanskih ureda, potvrdili su iz Hrvatske pošte.
Goldman Sachs planira akvizicije kripto kompanija
KRIPTO SCENA
Goldman Sachs planira akvizicije kripto kompanija
NEW YORK - Izvršni direktor Goldman Sachsa Mathew McDermott rekao je da njihova tvrtka već provodi dubinsku analizu nekih kripto tvrtki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE