GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Al Khudairy podnio ostavku nakon izjave o Credit Suisseau

Al Khudairy podnio ostavku nakon izjave o Credit Suisseau
OSTAVKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.03.2023 / 16:30
Autor: SEEbiz
RIJAD - Ammar Al Khudairy, predsjednik najvećeg dioničara Credit Suisse Group AG, podnio je ostavku samo nekoliko dana nakon što je svojim komentarima pomogao pokrenuti pad dionica i obveznica što je potaknulo švicarsku vladu da uskoči i dogovori preuzimanje.

Al Khudairy, koji je postao predsjednik Saudijske nacionalne banke 2021. kada je osnovana spajanjem National Commercial Bank i Samba Financial Group, odlazi "zbog osobnih razloga", navodi se u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Njegov odlazak dolazi dvanaest dana nakon što je u intervjuu za Bloomberg TV rekao da Saudijska nacionalna banka "apsolutno neće" biti otvorena za daljnja ulaganja u Credit Suisse ako se još jednom zatraži dodatna likvidnost.

Dionice švicarske banke pale su na najnižu razinu u povijesti, a njezini kreditni marži su porasli nakon njegovih komentara. To je pomoglo da sve europske banke padnu jer su se ulagači klonili rizika nakon kolapsa tri zajmodavca u SAD-u.

"Predsjednik SNB-a bio je žrtva davanja svog iskrenog mišljenja u tako napetim trenucima za Credit Suisse", rekao je Mohammed Ali Yasin, stručnjak za tržišta kapitala i investicijski savjetnik. “Gledajući unazad, gledajući stopu otkupa CS-a od strane UBS-a, njegov je odgovor bio ispravan postupak: čekati da kriza bude jasnija.”

U danima nakon svojih komentara za Bloomberg TV, Al Khudairy je pokušao smiriti tržište, rekavši za CNBC da je panika oko pada dionica Credit Suissea "potpuno neopravdana".

Dok su njegove primjedbe bile u skladu s prijašnjim stavom saudijske tvrtke, Al Khudairyjevi komentari uglavnom su viđeni kao prekretnica za šanse Credit Suissea za preživljavanje. Nekoliko dana kasnije, UBS Group AG pristao je kupiti Credit Suisse u povijesnom dogovoru uz posredovanje vlade s ciljem obuzdavanja krize povjerenja koja se počela širiti globalnim financijskim tržištima. UBS je ponudio platiti 3 milijarde franaka (3,3 milijarde dolara) za svog rivala u ugovoru o svim dionicama koji je uključivao opsežna državna jamstva i odredbe o likvidnosti.

Tagovi: Anmar Al Khudairy, Credit Suissea, Saudi Natioanl Bank
PROČITAJ I OVO
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
OBVEZNICE
Erste banka ponudila mogućnost upisa tzv. preferred senior obveznice
ZAGREB - Erste banka je u petak izvijestila da je objavila javni poziv za upis tzv. "preferred senior" obveznica na domaćem tržištu kapitala, s dospijećem 2026., uz fiksnu kamatnu stopu od 4,5 posto te godišnju isplatu kamata.
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
STRATEŠKI
UniCredit planira spojiti slovenske i austrijske podružnice banaka
MILANO - Grupacija Unicredit započela je analizu spajanja Unicredit banke Slovenija i Unicredit banke Austrija. Nakon takvog spajanja Unicredit Banka Slovenija, koja posluje kao samostalna banka u grupi, postala bi podružnica Unicredit Bank Austria.
Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci
RAZGOVORI
Saudijska Arabija razgovara o članstvu u BRICS-ovoj banci
RIJAD - Nova razvojna banka razgovara sa Saudijskom Arabijom o članstvu, što bi osnažilo bančine opcije financiranja s obzirom na sankcije Rusiji, suosnivaču i dioničaru, objavio je list Financial Times.
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
NOVI PROBLEMI
Credit Suisse mora bivšem premijeru Gruzije isplatiti 926 milijuna dolara
BERN - Sud u Singapuru donio je odluku da švicarska banka Credit Suisse mora isplatiti 926 milijuna dolara odštete bivšem premijeru Gruzije Bidzini Ivanišviliju.
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
FINANCIRANJE
Njemačke banke imaju svježeg novca za gospodarstvo - ponuda veća od potražnje
BERLIN - Unatoč nedavnim problemima na financijskim tržištima u Americi i Švicarskoj, komercijalne banke u Njemačkoj kažu da nema negativnih učinaka na kredite koje nude.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE