GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

5G, AI i IoT nepovratno će promijeniti bankarstvo

5G, AI i IoT nepovratno će promijeniti bankarstvo
TEHNOLOGIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2021 / 10:32
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Na summitu financijske industrije „Empowering FinTech with Cloud Transformation“, kojeg je u Beču organizirao Huawei i IDG, raspravljalo se o post-pandemijskim trendovima, razvoju i izazovima u financijskoj tehnologiji (FinTech), ali i Huaweijevim inovacijama koje ubrzavaju digitalnu transformaciju ove industrije koja se nalazi na prekretnici.

Na Summitu je zaključeno da su potrebne tehnološke inovacije poput 5G tehnologije, AI i IoT-a, kako bi se svladali brojni izazovi u svijetu modernog financijskog poslovanja, posebice u post-pandemiji, a svoja je rješenja ponudio i Huawei koji surađuje sa 47 od 100 najvećih svjetskih banaka.

Moderno financijsko poslovanje bilježi porast beskontaktnih plaćanja od preko 40%, a integracija tehnologija kao što su 5G, AI, cloud i IoT, s financijskim uslugama, dodatno će potaknuti razvoj industrije. Huawei do 2025. predviđa preko 100 milijardi povezanih uređaja što otvara vrata novim načinima poslovanja, ali istovremeno naglašava potrebu za bržom digitalizacijom čitave industrije kako bi pružila najbolje korisničko iskustvo.

„Najbolji put prema naprijed za financijske institucije je da u potpunosti prihvate okruženje u cloudu, izgrade optimalnu infrastrukturu kroz tehnološke inovacije, ubrzaju digitalnu i inteligentnu konvergenciju i izgrade agilnu digitalnu platformu. Pored toga, moraju ubrzati prijenos povjerljivih podataka na siguran i jednostavan način”, rekao je Ronald Wright Raffensperger, glavni direktor za digitalnu transformaciju Huawei Technologies.

Prije deset godina Huawei je službeno pokrenuo svoje poslovanje u FinTech industriji, a do danas je surađivao s više od 2.000 financijskih korisnika u više od 60 zemalja i regija. Huawei i njegovi partneri kontinuirano svojim korisnicima pružaju konkurentna financijska ICT rješenja i pomažu institucijama u rješavanju bezbrojnih izazova u svim fazama digitalne transformacije.

„Očekivanja potrošača su velika, a postoji i potreba za brzim i personaliziranim financijskim uslugama. Kako IoT i trend prema elektroničkim transakcijama napreduju u bankarskom sektoru, ključne tehnologije koje se bave sigurnošću, poput pouzdanih sustava identiteta, bit će presudne. Iako gotovina u ovom trenutku neće izaći iz upotrebe, digitalne valute središnje banke mogle bi se uvesti kao prikladna paralelna alternativa", rekla je dr. Barbara Kolm, direktorica Austrijskog ekonomskog centra i potpredsjednica Općeg vijeća Oesterreichische Nationalbank.

Summitu u Beču prisustvovalo je više od 150 sudionika i 250 internetskih posjetitelja iz vodećih financijskih institucija i poduzeća u SIE i Nordijskoj regiji, uključujući Raiffeisen Bank International AG, Erste Group AG, OTP Bank, Orange Business, T-Systems, Atos i analitičara institucije IDC te brojni drugi predstavnici javnog i privatnog sektora.

Tagovi: 5G tehnologija, umjetna inteligencija, Ronald Wright Raffensperger, Huawei
PROČITAJ I OVO
OTP ostvario rekordnu dobit u prvom polugodištu
REKORDI
OTP ostvario rekordnu dobit u prvom polugodištu
BUDIMPEŠTA - OTP grupa zaključila je prvo polugodište 2022. godine s konsolidiranom dobiti nakon oporezivanja od 251 milijarde forinti (162 milijarde forinti u drugom kvartalu).
Rast kredita ubrzao u lipnju
KREDITIRANJE
Rast kredita ubrzao u lipnju

ANALIZA - Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) porasli su za 1,8 mlrd. kuna ili 0,7% u odnosu na kraju svibnja (na osnovi transakcija) dosegnuvši 259,2 mlrd. kuna.

Evo koja je zapadna banka pristala provesti uplatu kojom je nafta ponovno stigla do srednje Europe
UPLATA
Evo koja je zapadna banka pristala provesti uplatu kojom je nafta ponovno stigla do srednje Europe
PRAG - Jedna europska banka pristala je obraditi plaćanje za tranzit ruske nafte kroz Ukrajinu, rekli su Reutersu slovačka rafinerija Slovnaft i još jedan izvor upoznat s tim pitanjem.
NLB Grupa u prvom polugodištu udvostručila neto dobit
SJAJNE BROJKE
NLB Grupa u prvom polugodištu udvostručila neto dobit
LJUBLJANA - NLB Grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila 287 milijuna eura dobiti nakon oporezivanja, što je 105 posto više nego u istom lanjskom razdoblju.
NBS: Bez poskupljenja bankarskih naknada narednih godinu dana
NAKNADE
NBS: Bez poskupljenja bankarskih naknada narednih godinu dana
BEOGRAD - Banke u Srbiji u narednih godinu dana neće podizati naknade i provizije, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE