GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija: Samo 2,5 posto novoregistriranih vozila električno

Italija: Samo 2,5 posto novoregistriranih vozila električno
MINORNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2023 / 08:47
Autor: SEEbiz
RIM - Odluka Europskog parlamenta o zabrani motora s unutarnjim izgaranjem u osobnim vozilima od 2035. godine izazvala je burne reakcije u nekim dijelovima Unije. Čak iu Italiji, gdje je automobilska industrija važan gospodarski sektor.

Ali na talijanskim cestama jedva da ima električnih automobila. Reakcije političara i sindikata stoga su bile negativne.

Prva reakcija talijanske javnosti na europsku odluku bila je hoće li vlada uvesti nove subvencije za kupnju električnih vozila te hoće li od Bruxellesa tražiti produljenje roka.

Na koalicijskoj razini odluka je imala ujedinjujući učinak: svi su glasali protiv, čak i europarlamentarci iz Berlusconijeve Next, Italy. Ministar infrastrukture Matteo Salvini ima inovaciju za "ludu" i "zapanjujuću", "protiv interesa gospodarstva i rada u cijeloj Italiji i Europi", koja će koristiti samo kineskim tvrtkama. Ministar gospodarstva Adolfo Urso obećao je da će vlada "štititi interese talijanske automobilske industrije i njezinih zaposlenika", dok se ministar okoliša Gilberto Pichetto Fratin zalaže za biogoriva.

Kakvo je stanje na terenu? Prošle godine broj punionica u Italiji porastao je na 37.000, odnosno 21 na 100 električnih automobila, što Italiju stavlja na treće mjesto u Europi. Ali to je jedva jedan stup na 1600 stanovnika; dosta za recimo Veliku Britaniju s jednom kolonom na 1200 stanovnika ili rekorderku Norvešku s jednom kolonom na svakih 200.

Italija ne može konkurirati Norveškoj, koja među novoregistriranim vozilima ima 85 posto potpuno električnih, niti Velikoj Britaniji s deset. Sa samo 2,5 posto potpuno električnih vozila među novoregistriranim vozilima, Italija, u kojoj je automobilska industrija jedan od najvažnijih gospodarskih sektora, nalazi se na samom začelju Europe.

Sindikalci stoga smatraju da europska odluka izravno ugrožava čak 70.000 radnih mjesta u zemlji.

Tagovi: Italija, električni automobili, Norveška
PROČITAJ I OVO
Stellantis zapošljava inženjere u Maroku, Brazilu i Indiji, plaćeni su i do pet puta manje od Europljana
UŠTEDE
Stellantis zapošljava inženjere u Maroku, Brazilu i Indiji, plaćeni su i do pet puta manje od Europljana
MILANO - Automobilski inženjeri u Europi i SAD-u mogu zaraditi godišnju plaću u rasponu od 140.000 do 185.000 eura, uključujući beneficije. S obzirom na to da se europski proizvođači bore za smanjenje troškova, scena trenutno zapošljava inženjere u Južnoj Americi, Africi i Aziji.
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
RAST
Prodaja Škode porasla u prvom kvartalu
PRAG - Prodajni rezultati tvrtke iz Mladá Boleslava za prvo tromjesečje opet pokazuju rast prodaje. Octavia je i dalje najpopularniji model, ali i Fabia dobro prolazi u SUV eri, što dokazuje da mali automobili još nisu otpisani.
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
PROBLEMI
Volkswagen gubi bitku na kineskom tržištu
BERLIN - Njemački koncern Volkswagen, inače i dalje najveći strani proizvođač automobila u Kini, polako gubi bitku za ogromno kinesko tržište s tamošnjim domaćim proizvođačima. Valjda i zato što su mu Kinezi ukrali dio tehnologije.
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
ISPOD OČEKIVANJA
Mercedes-Benz ispod očekivanja na početku godine
STUTTGART - Njemački proizvođač automobila Mercedes-Benz u prvom je kvartalu ostvario 35,9 milijardi eura prihoda, što je 4,4 posto manje nego u istom razdoblju lani.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE