GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule

Aston Martin udvostručio gubitak, dionice potonule
SVE GORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.05.2024 / 20:48
Autor: SEEbiz
LONDON - Proizvođač luksuznih automobila Aston Martin u srijedu je izvijestio o znatno većim gubicima u prvom tromjesečju, budući da je kompanija zaustavila proizvodnju svojih osnovnih modela prije lansiranja nove serije vozila kasnije ove godine.

Dionice su pale više od 12% na početku trgovine u Londonu, prije nego što su smanjile gubitke na 6,4% do 14:25.

Prilagođeni gubitak prije oporezivanja gotovo se udvostručio na 110,5 milijuna funti (137,8 milijuna dolara) u usporedbi s gubitkom od 57,3 milijuna funti prethodne godine. Analitičari su očekivali gubitak od 93 milijuna funti u prvom tromjesečju, navodi Reuters.

Prihodi su pali 10% na 267,7 milijuna funti, dok se neto dug povećao 20% na 1,04 milijarde funti. Ogromna hrpa dugova tvrtke dugogodišnja je briga za ulagače što je pridonijelo strmoglavom padu cijene dionice Aston Martina od njezina uvrštavanja na burzu 2018.

Analitičari tvrtke Jefferies primijetili su "veliki promašaj u mjernim podacima", označavajući pad količine od 26%.

Aston Martin je u srijedu rekao da će isporuka četiri nova modela u 2024. potaknuti "značajan rast" u drugoj polovici godine i kasnije.

“Naša izvedba u prvom tromjesečju odražava ovo očekivano razdoblje tranzicije, budući da smo prekinuli proizvodnju i isporuku naših odlazećih osnovnih modela uoči porasta proizvodnje novog Vantagea, nadograđenog DBX707 i našeg nadolazećeg V12 vodećeg sportskog automobila što smo danas potvrdili “, rekao je predsjedavajući Lawrence Stroll.

Stroll je dodao da je Aston Martin napravio "značajan korak" u jačanju svoje bilance u tromjesečju, jer je dovršio refinanciranje s poboljšanim uvjetima na petogodišnjim starijim osiguranim zapisima nakon poboljšanja kreditnog rejtinga.

"Aston Martin će biti jedinstveno pozicioniran s potpuno obnovljenom osnovnom gamom modela do kraja godine", rekla je tvrtka u izjavi.

Po regijama, veleprodajne količine pale su za 35% u Americi, za 30% u Ujedinjenom Kraljevstvu i za 17% u široj regiji Europe, Bliskog istoka i Afrike. Azijsko-pacifičke količine pale su za 14%.

Veleprodaja SUV vozila pala je za 63% zbog "tranzicijskog pada količine uoči nedavno najavljenog lansiranja novog modela DBX707", prema tvrtki.

Tagovi: Aston Martin, aston, vantage
PROČITAJ I OVO
Porsche 911 dobiva hibridni pogon
NOVITETI
Porsche 911 dobiva hibridni pogon
ZAGREB - Krajem ovog mjeseca, točnije 28. svibnja, Porsche će upriličiti svjetsku premijeru nove inačice svojeg kultnog modela, 911.
Scholz suzdržano o trgovinskim sankcijama na uvoz automobila iz Kine
REAKCIJE
Scholz suzdržano o trgovinskim sankcijama na uvoz automobila iz Kine
BERLIN - Njemački kancelar Olaf Scholz suzdržano je govorio o mogućim trgovinskim sankcijama Kini, odnosno kaznenim carinama na električna vozila iz te zemlje.
Stellantis najavio prodaju električnih vozila kineskog Leapmotora u Europi
PRODAJA
Stellantis najavio prodaju električnih vozila kineskog Leapmotora u Europi
MILANO - Proizvođač automobila Stellantis od rujna će početi prodavati električna vozila (EV) svog kineskog partnera Leapmotora u devet europskih zemalja kako bi proširio svoju ponudu jeftinih automobila, rekao je u utorak čelnik tvrtke Carlos Tavares.
SAD uveo ogromne carine na kineska električna vozila
TRGOVINSKI RAT
SAD uveo ogromne carine na kineska električna vozila
WASHINGTON - SAD povećava carine na električna vozila iz Kine s 25 posto na 100 posto, priopćila je danas Bijela kuća, nakon niza oštrih mjera kojima administracija Joea Bidena nastoji ograničiti uvoz iz te zemlje.
Velika potražnja za hibridnim vozilima, Kina na vrhu
SKOK
Velika potražnja za hibridnim vozilima, Kina na vrhu
PEKING - Prodaja električnih vozila naglo je porasla ove godine, predvođena rastom u Kini i posebno velikom potražnjom za hibridnim vozilima, navodi se u izvješću Counterpoint Researcha.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE