GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Stellantis zapošljava inženjere u Maroku, Brazilu i Indiji, plaćeni su i do pet puta manje od Europljana

Stellantis zapošljava inženjere u Maroku, Brazilu i Indiji, plaćeni su i do pet puta manje od Europljana
UŠTEDE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2024 / 08:02
Autor: SEEbiz
MILANO - Automobilski inženjeri u Europi i SAD-u mogu zaraditi godišnju plaću u rasponu od 140.000 do 185.000 eura, uključujući beneficije. S obzirom na to da se europski proizvođači bore za smanjenje troškova, scena trenutno zapošljava inženjere u Južnoj Americi, Africi i Aziji.

Dok se bori s kineskom konkurencijom i općim usporavanjem potražnje za električnim vozilima, Stellantis je otvoreno tražio jeftiniju radnu snagu u zemljama poput Maroka, Indije i Brazila. Matematika je jasna i štednja mora biti na prvom mjestu.

Stellantis zapošljava inženjere gdje je trošak po zaposleniku približno 50.000 eura godišnje ili manje, izvještava Automotive News Europe. Trošak rada inženjera u centrima poput Pariza i Detroita može biti čak pet puta veći od istog osoblja u manje razvijenim zemljama.

Zapadni proizvođači automobila osjećaju pritisak zbog usporavanja potražnje za električnim vozilima dok se bore da naprave pristupačnija vozila. Velik broj proizvođača, uključujući Teslu i Volkswagen grupaciju, ukidaju radna mjesta i sele dio proizvodnje u zemlje s jeftinijom radnom snagom. U konačnici, takva praksa nije ništa novo, ali masovni angažman "jeftinijih" inženjera svakako jest.

Stellantis je trenutno među agresivnijima i namjerava zaposliti na duže razdoblje otprilike dvije trećine radnika u strukovnim zanimanjima u zemljama s nižim životnim standardom. Pokretači Stellantisovih rezova su pristupačna vozila, uključujući i potpuno električni Citroen e-C3 vrijedan 23.300 eura bez subvencije, čije bi isporuke trebale započeti u drugom kvartalu ove godine.

Izrada pristupačnih vozila znači da tvrtka mora više uštedjeti negdje drugdje. Sveukupno, Stellantis ove godine predstavlja 25 novih modela i očajnički im treba jeftinija radna snaga. To se posebno odnosi na činjenicu da su dionice Stellantisa pale za 10,5 posto, što je njihov najveći pad u posljednje četiri godine jer je tržište električnih automobila u padu.

Godišnja plaća inženjera u Europi i SAD-u obično se kreće od 140.000 do 185.000 eura, uključujući beneficije. Međutim, inženjeri u zemljama kao što su Meksiko, Brazil ili Indija mogu koštati tvrtku samo 20 ili 30 posto tog iznosa.

U svom razvojnom sjedištu u Michiganu, Stellantis je prošli mjesec ukinuo oko 400 inženjerskih poslova, uključujući ljude koji rade na kalibraciji vozila, elektronici i kontrolama. Sada traže zamjene za te zaposlenike u Meksiku.

No, slika štednje u Stellantisu je kontradiktorna. Nekoliko savjetnika kritiziralo je Tavaresovo primanje paketa odštete od 36,5 milijuna eura, najvećeg iznosa među izvršnim direktorima tradicionalnih proizvođača, uz uštedu svakog eura na radnoj snazi.

U međuvremenu, Stellantisovi radnici u Italiji i Francuskoj žalili su se da su Tavaresove mjere rezanja troškova dovele do povećanog opterećenja, nehigijenskih uvjeta u nekim pogonima, nedostatka radne opreme i neadekvatnog grijanja.

Stellantis nije jedini koji traži jeftiniju radnu snagu. Renault i BMW također su u potrazi za inženjerskim i softverskim talentom na tržištima u razvoju. Renault je posljednjih godina ukinuo oko 1500 inženjerskih radnih mjesta u Francuskoj i gradi centre za to osoblje u Rumunjskoj, Brazilu i Južnoj Koreji. Pritisak se osjeća i među premium markama. Vrhunski proizvođači automobila poput BMW-a također traže radnu snagu u Indiji kako bi iskoristili lokalne talente po znatno nižim troškovima rada.

Tagovi: STELLANTIS, FIAT, INŽENJERI, TAVARES, TESLA, VOLKSWAGEN
PROČITAJ I OVO
Prodaja automobila u EU pala u svibnju, Hrvatska ponovo bilježi dvoznamenkasti rast
AUTO TRŽIŠTE
Prodaja automobila u EU pala u svibnju, Hrvatska ponovo bilježi dvoznamenkasti rast
BRUXELLES - Prodaja automobila u EU pala je u svibnju, signalizirajući nastavak oscilacija od kraja 2023. godine, a Hrvatska je ponovo bilježila dvoznamenkasti rast, pokazali su u četvrtak podaci udruge proizvođača ACEA.
Merkur i Plenitude postavljaju 62 punionice za električna vozila
PUNIONICE
Merkur i Plenitude postavljaju 62 punionice za električna vozila
LJUBLJANA - Tvrtke Merkur i Plenitude sklopile su strateško partnerstvo za postavljanje 62 punionice za električna vozila ispred Merkurovih trgovačkih centara diljem Slovenije.
Njemačka: Udjel kineskih električnih automobila snažno raste
TRENDOVI
Njemačka: Udjel kineskih električnih automobila snažno raste
BERLIN - Udio Kine u uvozu isključivo električnih vozila u Njemačku porastao je na 40,9% u prva četiri mjeseca ove godine, iako je broj takvih uvezenih vozila pao za 15,7%, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku (Destatis).
Fisker podnio zahtjev za stečaj
AGONIJA
Fisker podnio zahtjev za stečaj
NEW YORK - Američki proizvođač električnih automobila Fisker podnio je u ponedjeljak zahtjev za zaštitu vjerovnika, javlja francuska novinska agencija AFP.
Toyotini dioničari izglasali reizbor predsjednika
OČEKIVANO
Toyotini dioničari izglasali reizbor predsjednika
TOKIO - Dioničari Toyote Motor podržali su u utorak predsjednika Akia Toyodu i devet drugih članova odbora proizvođača automobila, unatoč zabrinutostima oko upravljanja koje su izrazila dva vodeća opunomoćena savjetnika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE