GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujnovčeva kompanija postala vodeća u Hrvatskoj prema prihodima

Vujnovčeva kompanija postala vodeća u Hrvatskoj prema prihodima
NA VRHU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2022 / 10:56
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kompanija Energia naturalis u 2021. ostvarila je prihode od 37,61 milijardu kuna, što je čak 3,3 puta više nego godinu prije.

Tako je grupacija u vlasništvu Pavla Vujnovca postala najveća tvrtka u Hrvatskoj. Dosad su najveće konsolidirane prihode ostvarivali samo Ina i Agrokor, odnosno Fortenova, piše poslovni magazin Lider.

Takav rast ponajviše je zasnovan na rastu cijena plina. Temeljna i najveća pojedinačna tvrtka, Prvo plinarsko društvo, više je nego udvostručila prihode. No grupacija Vujnovca brzo se razvija i u drugim područjima – od željezničkog transporta i ICT-a do poljoprivrede.

Osim toga, u konsolidirani prihod od 37,1 milijarde kuna nisu uračunani doprinosi tvrtki koje Vujnovac dodatno kontrolira izvan grupacije Enna. Riječ je, prije svega, o njegovu osobnom udjelu u Fortenovi (30-ak posto), u Pevexu je najveći dioničar (36,62 posto), a vlasnički kontrolira i Luku Ploče.

Ne treba zaboraviti ni kutinsku Petrokemiju, gdje PPD putem zajedničke tvrtke Terra mineralna gnojiva zajedno s Inom drži većinski paket dionica. S obzirom na to da Vujnovac stalno ističe da je nisko zadužen, moglo bi se očekivati da u budućnosti učvrsti suvereno vodeće mjesto na hrvatskome poslovnome pijedestalu.

Znatno je rasla i Fortenova (više od 64 posto), za što je glavni razlog Mercatorov povratak u okrilje kompanije, pa tako i u konsolidirane rezultate. Prošlogodišnji Mercatorov prihod veći od devet milijardi kuna itekako je nadoknadio prodaju segmenta zamrznute hrane i nešto više od milijarde kuna prošlogodišnjeg prihoda Ledo plusa.

Tagovi: Pavao Vujnovac, Fortenova grupa, ENNA Fruit, Luka Ploče, Luka Rijeka, Prvo plinarsko društvo, Energia naturalis
PROČITAJ I OVO
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
OPCIJE
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
LONDON - Kako vrijeme istječe u pokušaju preuzimanja Anglo Americana vrijednom 43 milijarde dolara, BHP grupa se suočava s kritičnim pitanjem: što bi bilo potrebno da se manja tvrtka privuče za pregovarački stol u sljedećih nekoliko dana?
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
CELJE - Dioničari Cinkarne Celje će na skupštini sazvanoj za 19. lipnja odlučiti da se dio bilančne dobiti za prošlu godinu, u iznosu nešto više od sedam milijuna kuna, rasporedi za dividendu.
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
POSLOVI
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
ZAGREB - Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni su 11 milijuna eura. Riječ je o proširenju i modernizaciji komunikacijskih mreža, kao i digitalnoj transformaciji društva.
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
SKOK
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
LJUBLJANA - Grupa Sava osiguranje u prvom je ovogodišnjem tromjesečju povećala obujam poslovanja za 18,4 posto, na 307,8 milijuna eura, čemu je ponajviše pridonio rast bruto premije i imovinskih i životnih osiguranja. S 29,8 milijuna eura čista dobit veća je za 48,3 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE