GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujnovac: Inzistirat ću da se Fortenova izlista na stranoj burzi

Vujnovac: Inzistirat ću da se Fortenova izlista na stranoj burzi
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.01.2024 / 16:42
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vlasnik ENNA grupe, u sklopu koje posluje i PPD, Pavao Vujnovac kometirao je u intervjuu za Novi list između ostalog i tvrdnju kako mu imovina vrijedi najmanje 765 milijuna dolara

Procjenu koliko je 'težak' Vujnovac napravio je Bloomberg.

- Uopće se ne bavim takvim računicama, ali moram primijetiti da je ova značajno manja od one koja se koristi u političkim raspravama', rekao je Vujnovac.

Nedavno ste najavili da planirate Fortenovu izvesti na burzu kroz inicijalnu javnu ponudu što smatrate jedinim ozbiljnim rješenjem za kompaniju. Kakav interes ulagača očekujete i hoćete li je izlistati na domaćem tržištu kapitala?

– Istaknuo sam samo mišljenje da je za kompaniju najbolje da ide u inicijalnu javnu ponudu dionica. Tek treba vidjeti u kojem je roku to izvedivo jer je riječ o iznimno velikom poslu za samu kompaniju, ali, iz moje perspektive, volio bih da Fortenova Grupa krene s pripremom za listiranje odmah nakon refinanciranja. Iako je bilo različitih ideja oko lokacije listiranja, mogu samo reći da sam definitivno odustao od domaćeg tržišta kapitala. Inzistirat ću da listiranje bude u inozemstvu, na likvidnijoj burzi i negdje gdje će kompanija biti odmaknuta od političkih prozivki. Što se tiče interesa ulagača, vjerujem da će ga biti kad se Fortenova Grupa riješi dva ključna problema – tereta sankcioniranih suvlasnika te veličine i strukture duga.

Pojedine političke stranake, prvenstveno Mosta, često napadaju Vujnovca pogotova nakon što je postao je većinski vlasnik u Fortenovi. Za Vujnovca to nije iznenađenje.

'Valjda takvim napadima misle doći do glasova. Sličan narativ je i u susjednim zemljama, ali i drugdje u Europi, gdje se populistički napadaju pojedini poduzetnici. Ono što je problem, barem na razini fenomena, je činjenica da se lažima osigurava medijski eter. Kod nas su očito prepoznali i oni koji serviraju političarima 'ekskluzivne informacije'. Inače, postoji značajna razlika između političara koji su nešto radili, imali odgovornost koju nosi vlast i onih koji nikad nisu donosili odluke takve vrste.

Most je imao čak dva ministra energetike i u to vrijeme je poslovanje mojih tvrtki jednako raslo te smo korektno surađivali. Eto, primijetio sam da su nedavno predložili prenamjenu termoelektrane u Rijeci kako bi plin postao njezino pogonsko gorivo zbog blizine LNG terminala. Njihovi savjetnici su još prije nekoliko godina dolazili kod nas s tim idejama i mogu reći da taj Mostov prijedlog definitivno podržavam. Pritom ne mislim samo zbog činjenice da se bavimo prodajom plina, već i zato što su takva rješenja brza te jeftinija od alternativa u pružanju tzv. base load energije. Sutra, ako budu na vlasti i provedu takav projekt, netko treći u oporbi će ih valjda optužiti da su mi pogodovali jer nam odgovara veća potrošnja plina u Hrvatskoj. To je politika', rekao je Vujnovac za Novi list.

Tagovi: vujnovac, gortenova, ppd, enna group, most, lng terminal
PROČITAJ I OVO
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
BLAGI PAD
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
LJUBLJANA - Grupa Cetis, koja djeluje na području sigurnosnog i komercijalnog tiska i pakiranja, u 2023. godini ostvarila je nešto manje od 125,4 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 5,1 posto više nego godinu prije. Neto dobit smanjena je za 3,4 posto.
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
INVESTICIJE
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
FRANKFURT - Njemačke željeznice (Deutsche Bahn - DB) planiraju ove godine remontirati 2000 kilometara tračnica i 2000 skretnica, u nastojanju da moderniziraju dotrajalu željezničku infrastrukturu.
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
U PLUSU
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
ZAGREB – Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u 2023. godini ostvario je operativnu dobit u visini od 4,1 milijuna eura, koja s neto rezultatom financiranja daje neto dobit od 2,3 milijuna eura, što predstavlja pozitivan pomak od 20,4 milijuna eura u odnosu na 2022. godinu.
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RAST
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RIJEKA - Domaći lanac marina ACI u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario 5,7 milijuna eura prihoda, što je za 11 posto ili 0,6 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ukupni rezultat, s obzirom na izraženu sezonalnost poslovanja, očekivano negativan, priopćeno je u ponedjeljak iz te kompanije.
U Pivovarni Laško Union pet godina pogrešno obračunavali plaće
GREŠKA
U Pivovarni Laško Union pet godina pogrešno obračunavali plaće
LJUBLJANA - U Pivovarni Laško Union, koja je od 2016. godine u vlasništvu nizozemskog Heinekena, pet su se godina pogrešno obračunavali dodaci na plaću i naknade plaće. Neki su bili plaćeni previsoko, a drugi premalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE