GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vjerovnici potražuju od posrnulog austrijskog nekretninskog diva 8,6 milijardi eura

Vjerovnici potražuju od posrnulog austrijskog nekretninskog diva 8,6 milijardi eura
ENORMNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2024 / 19:28
Autor: SEEbiz
BEČ - Posrnuli austrijski nekretninski div Signa Holding suočen je s potraživanjima vjerovnika u ukupnom iznosu od 8,6 milijardi eura, objavio je u ponedjeljak stečajni upravitelj.

Iznos je čak 70 posto veći no što je kompanija navela krajem studenog u zahtjevu za pokretanjem stečaja.

Stečajni upravitelj Christof Stapf rekao je da je dosada priznat tek malen dio potraživanja, samo 80,3 milijuna eura. Zahtjevi za mnoga potraživanja pristigli su bez potrebne popratne dokumentacije ili nakon isteka roka, dodao je Stapf.

Razgovori o prodaji Signinih udjela u zgradi Chrysler i njezinim medijskim holdinzima još su u tijeku, napomenuo je.

I Signina grupa KaDeWe, koja upravlja istoimenom berlinskom robnom kućom, objavila je odvojeno u ponedjeljak da je podnijela zahtjev za stečajem. Signa je kupila KaDeWe prije deset godina, podsjeća Reuters.

Signa je krajem studenog objavila stečaj kako bi osigurala likvidnost u reorganizaciji poslovanja u razdoblju krize u nekretninskom sektoru koju su raspirile podignute kamatne stope i visoki troškovi gradnje. Zahtjev su podnijeli bečkom trgovačkom sudu i istaknuli da planiraju sami upravljati stečajem.

“Unatoč značajnim naporima u proteklim tjednima nije bilo moguće osigurati potrebnu likvidnost za restrukturiranje koje ne bi uključivalo sud”, stoji u priopćenju objavljenom krajem studenog.

Grupa je bilježila snažan rast u razdoblju niskih kamatnih stopa, ali zaoštravanje monetarne politike u eurozoni i visoki troškovi gradnje zadali su težak udarac cijelom nekretninskom sektoru. Od srpnja 2022. Europska središnja banka podigla je kamatne stope za 4,5 postotnih bodova.

Problemi u austrijskoj kompaniji zabrinuli su i bankovne supervizore u ECB-u zbog mogućih problema u naplati kredita. Početkom studenog izvori su Reutersu izjavili da su banke nakon razgovora sa supervizorima ECB-a odlučile smanjiti izloženost Signi.

Sredinom prošle godine Signa Group je bankama u Austriji dugovao oko 2,2 milijarde eura, prema tvrdnjama upućenih izvora, a dvije trećine iznosa čine krediti Raiffeisen Bank Internationala (RBI) i UniCreditovog Bank Austria.

“Uzorak bankovnih kredita nekretninskim kompanijama implicira da bi podizanje troškova financiranja moglo udvostručiti udio kredita za gubitaške kompanije na čak 26 posto, izračunao je ECB u izvješću objavljenom netom prije Signine objave stečaja.

Cijene komercijalnih nekretnina u Europi padaju zbog slabog gospodarstva i visokih kamatnih stopa i predstavljaju izazov za profitabilnost i poslovni model sektora, istaknuo je ECB, dodavši da bi problemi mogli dovesti pod znak pitanja povrat kredita i izložiti banke riziku.

“Portfelji komercijalnih nekretnina u imovini banaka relativno su ograničeni, što znači da vjerojatno neće sami po sebi dovesti do sistemske krize, ali u slučaju stresa na širem tržištu mogli bi odigrati ulogu značajnog ‘pojačala'”, upozorili su.

U proteklim godinama Signine kompanije financirali su i u njih ulagali deseci banaka, osiguravatelja i mirovinskih fondova, naveo je tada Reuters, pozivajući se na prospekt za prodaju obveznica i Signinu prezentaciju.

Tagovi: sigma, nekretnine
PROČITAJ I OVO
U 2022. je 48 od 56 bolnica imalo manjak od 1,2 milijarde eura
KATASTROFA
U 2022. je 48 od 56 bolnica imalo manjak od 1,2 milijarde eura
ZAGREB - Državni ured za reviziju utvrdio je financijskom revizijom za 2022. da je 48 od 56 bolnica iskazalo kumulirani manjak od gotovo 1,2 milijarde eura, ali i da nisu poduzimane sve aktivnosti kako bi se uredilo upravljanje i održavanje skloništa za građane.
Podravka dostavila obvezujuću ponudu za poljoprivredne tvrtke Fortenova grupe
PONUDA
Podravka dostavila obvezujuću ponudu za poljoprivredne tvrtke Fortenova grupe

ZAGREB - Podravka je u petak putem Zagrebačke burze izvijestila da je dostavila obvezujuću ponudu za kupnju poslovnih udjela u poljoprivrednim društvima Fortenova grupe.

Na Europskom forumu u Rijeci predstavit će se nova Zaklada Lürssen za poticanje mladih inženjera
ZAKLADE
Na Europskom forumu u Rijeci predstavit će se nova Zaklada Lürssen za poticanje mladih inženjera
RIJEKA - Sveučilište u Rijeci, Lürssen Design Centre Kvarner i Maritime Centre of Excellence organiziraju drugi Europski forum, posvećen temi održivosti maritimnih inovacijskih ekosustava.
Društvo Meritus ulaganja promijenilo ime, nastavlja poslovati pod brandom BOSQAR INVEST
REBRANDING
Društvo Meritus ulaganja promijenilo ime, nastavlja poslovati pod brandom BOSQAR INVEST
ZAGREB - Meritus ulaganja (ZSE: BSQR), holding društvo hrvatske Mplus Grupe, predstavilo je u sklopu eventa održanog u Klovićevim dvorima u Zagrebu novo ime – BOSQAR d.d.
Atlantic Grupa značajno podiže cijene kave u Srbiji
KAVA
Atlantic Grupa značajno podiže cijene kave u Srbiji
BEOGRAD - Atlantic grupa, koja je preuzimanjem Strauss Adriatica postala vlasnik Grand i Don kave, čime je postala jedini relevantan igrač na tržištu tradicionalne kave u Srbiji, od idućeg mjeseca povećava cijene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE