GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

U Plantažama očekuju bolje poslovne rezultate

U Plantažama očekuju bolje poslovne rezultate
OČEKIVANO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2024 / 20:44
Autor: SEEbiz / Mina-business
PODGORICA – Poslovni rezultat Plantaža u prošloj godini bi, prema postojećim projekcijama, trebalo da bude 6,7 miliona EUR bolji u odnosu na 2022. godinu, saopštio je direktor kompanije Igor Čađenović i dodao da će on biti negativan u iznosu od 3,3 miliona.

Ono što, u ovom trenutku, na osnovu preliminarnih pokazatelja, možemo saopštite je da očekujemo dobar poslovni rezultat, kao ishod odgovornog i posvećnog odnosa uprave i svih zaposlenih u kompaniji“, rekao je Čađenović u intervjuu agenciji Mina-business.

On je dodao da će, na osnovu ostvarenih prihoda i rashoda za deset mjeseci prošle godine i njihove projekcije, Plantaže ostvariti rekordne prihode u posljednjih deset godina u iznosu od 32 miliona EUR, što je četiri miliona ili 14 odsto više nego 2022. godine. Projektovani rashodi za prošlu godinu su, očekivano i planom predviđeno, tri odsto veći nego 2022. godine.

„U strukturi rashoda najveći rast bilježe troškovi materijala i energije, koji su preko dva miliona EUR veći i tu su dominantno veći troškovi đubriva i zaštitnih sredstava. Troškovi radne snage su porasli 11 odsto u odnosu na 2022. godinu, prvenstveno kao rezultat dogovora rukovodstva kompanije sa Sindikatom, kako bi se postepeno vratili na obračune iz vremena prije uvođenja restriktivnih mjera štednje i na taj način amortizovali značajne inflatorne udare u prethodnom periodu, ali i rasta troškova prevoza i ishrane radnika tokom prošle godine“, objasnio je Čađenović.

On smatra da neće biti neskroman ukoliko kaže da su sadašnja uprava i rukovodstvo, zajedno sa zaposlenim, uradili veliki posao.

„U odnosu na aktuelne okolnosti i egzaktne pokazatelje, apsolutno, sa sigurnošču možemo reći da smo Plantaže vratili na pravi kolosjek i usmjerili na put oporavka. Ostvareni rezultati, kao i brojne inicijative koje smo preduzeli u prethodnom periodu doveli su do značajnih pozitivnih efekata po kompaniju i predstavljaju dobar osnov i temelj budućeg razvoja“, rekao je Čađenović.

On je dodao da te tvrdnje najbolje potrkijepljuje i pokazatelj uspješnosti poslovanja, gdje je nakon četiri godine projektovana pozitivna EBITDA u iznosu od preko dva miliona EUR.

„U današnjim tržišnim uslovima i okolnostima prosto je teško povjerovati da jedan veliki sistem funkcioniše bez podrške banaka. Plantaže su vjerujem jedno od rijetkih preduzeća u Crnoj Gori koje posljednjih nekoliko godina sva investiciona ulaganja obezbjeđuje iz sopstvenih prihoda“, naveo je Čađenović.

Plantaže su prošle godine investirale 1,6 miliona EUR za kupovinu poljoprivredne mehanizacije i opreme u proizvodnji.

„Redovnim, vjerodostojnim i transparentnim finansijskim izvještavanjem zavrijedili smo pozitivno mišljenjem eksternih revizora posljednje dvije godine i na taj način povratili povjerenje akcionara, kreditora, investicione i ukupne javnosti u poslovanje, što je veoma važno sa aspekta budućeg razvoja kompanije“, rekao je Čađenović.

U kompaniji se, prema njegovim riječima, trude da se profesionalnim i odgovornim odnosom prema komapniji, vlasnicima i zaposlenima razvijaju u pravcu dostizanja zajedničkog cilja, a to je potpuni oporavak i prosperitet.

„Jednako tome smo svjesni da nas na putu oporavka čeka još mnogo izazova za koje se nadamo da ćemo, uz aktivno učešće i podršku države uspjeti da prevaziđemo“, kazao je Čađenović.

On je saopštio da je su u kompaniji veoma ponosni na rezlutate prodaje u prošloj godini, u kojoj su ostvarili rast na gotovo svim tržištima. Prodaja na tržištu Crne Gore bilježi rekordne rezultate i 20 odsto je veća u odnosu na 2022. godinu.

„Ovdje bih posebno istako značajnim rast proizvoda premium kategorije, koji je 20 odsto veći od rekordne 2019. godine. Takođe, u prošloj godini ostvaren je i rast prodaje od četiri odsto na stranim tržištima. Posebno nas raduje rast prodaje ostvaren u zemljama regiona, što smatramo dodatnim uspjehom kada se uzme u obzir ozbiljan razvoj regionalne vinske scene i sve veći broj vinarija na tim tržištima“, rekao je Čađenović.

On je naveo da ukupne obaveze kompanije na kraju prošle godine iznose oko 43 miliona EUR.

„Najveći dug Plantaža čine obaveze prema Upravi prihoda i carina (UPC), poslovnim bankama i Investiciono razvojnom fondu (IRF). Važno je da naglasimo da smo u prošloj godini obaveze smanjili tri miliona i to prije svega prema kreditorima i dobavljačima“, objasnio je Čađenović.

On je kazao da je rješavanje poreskog duga kompanije jedan od prioritetnih ciljeva, kojem je nova uprava aktivno posvećena.

„Dug prema UPC po osnovu poreza i doprinosa na zarade u ovom trenutku iznosi 14,5 miliona EUR. U prethodnom periodu i intezivnim razgovorima i pregovorima sa predstavnicima Vlade i UPC tražili smo adekvatno rješenje. Na posljednjim sastancima, tokom decembra, dogovoreno je da se kroz dezinvestiranje zemljišta izmiri dug prema UPC, uz redovnost plaćanja tekućih poreskih potraživanja“, saopštio je Čađenović.

Tagovi: plantaže, vio, grožđe, čađenović
PROČITAJ I OVO
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
UZLET
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
AMSTERDAM - Dionice Philipsa skočile su na najvišu razinu u dvije godine u ponedjeljak nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara u SAD-u za slučajeve osobnih ozljeda povezanih s povlačenjem nekih od njegovih uređaja za apneju u snu.
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
BLAGI PAD
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
LJUBLJANA - Grupa Cetis, koja djeluje na području sigurnosnog i komercijalnog tiska i pakiranja, u 2023. godini ostvarila je nešto manje od 125,4 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 5,1 posto više nego godinu prije. Neto dobit smanjena je za 3,4 posto.
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
INVESTICIJE
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
FRANKFURT - Njemačke željeznice (Deutsche Bahn - DB) planiraju ove godine remontirati 2000 kilometara tračnica i 2000 skretnica, u nastojanju da moderniziraju dotrajalu željezničku infrastrukturu.
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
U PLUSU
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
ZAGREB – Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u 2023. godini ostvario je operativnu dobit u visini od 4,1 milijuna eura, koja s neto rezultatom financiranja daje neto dobit od 2,3 milijuna eura, što predstavlja pozitivan pomak od 20,4 milijuna eura u odnosu na 2022. godinu.
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RAST
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RIJEKA - Domaći lanac marina ACI u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario 5,7 milijuna eura prihoda, što je za 11 posto ili 0,6 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ukupni rezultat, s obzirom na izraženu sezonalnost poslovanja, očekivano negativan, priopćeno je u ponedjeljak iz te kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE