GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telekom Srpske prodao Sky Towers Infrastructure

Telekom Srpske prodao Sky Towers Infrastructure
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2023 / 08:08
Autor: SEEbiz
BANJA LUKA - Telekom Srpske, koji posluje pod imenom M:tel, prodao je Sky Towers Infrastructure, nedavno osnovanu jedinicu za bežične telekomunikacije, izvještava Indikator.ba.

- U skladu sa strateškom odlukom Mtel a.d. Banja Luka izaključio je ugovor o kupoprodaji i prijenosu 100% vlasničkog udjela u podružnici "SKY TOWERS INFRASTRUCTURE" d.o.o. Banja Luka. Temeljem navedenog, u registru poslovnih subjekata izvršena je promjena vlasništva nad udjelom u društvu SKY TOWERS INFRASTRUCTURE d.o.o. Banja Luka, navodi kompanija u obavijesti dostavljenoj Banjalučkoj berzi.

U sudskom registru je, kako se portal Indikator.ba uvjerio, kao vlasnik upisano preduzeće SKY TOWERS INFRASTRUCTURE D.O.O. Beograd

Ova transakcija može se povezati sa prodajom telekomunikacionih antenskih stubova i njihove prateće infrastrukture, koja se u Telekomu Srbija i njegovim podružnicama u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori priprema unazad nekoliko mjeseci.
Ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u Crnoj Gori kupuje britanska firma Actis GP LLP

Ova investiciona kompanija novac bi trebalo da dobije, između ostalog, i od Međunarodne finansijske korporacije (International Finance Corporation, IFC), kreditne institucije Grupe Svjetske banke. Odluku o ulaganju 75 miliona američkih dolara za kupovinu Telekomove imovine, bord IFC trebalo bi da donese dan poslije izbora u Srbiji – 18. decembra.

-Actis je učestvovao u širokom procesu aukcije koju je prodavac pokrenuo u četvrtom kvartalu 2022. godine, i poslije više rundi, izabran je kao preferirani ponuđač do juna 2023. godine, nakon čega je Actis ušao u […] bilateralne pregovore sa Telekomom Srbija, piše na sajtu Međunarodne finansijske korporacije (IFC) o ovom projektu nazvanom Tornjevi Zapadnog Balkana (Western Balkan Towers). Taj projekat je objavljen prije nekoliko dana, tačnije 16. novembra, izvijestio je istraživački portal BIRN.

Kupoprodajna cijena nije poznata.

-Kupovina će biti finansirana kombinacijom kapitala i bankarskog duga. Cijena nabavke je komercijalno osjetljiva i neće biti otkrivena u ovoj fazi, piše na sajtu ove institucije u okviru Svjetske banke.

Direktor Telekoma Vladimir Lučić potvrdio je da će kompanija prodati sve antenske stubove koje ima u Srbiji, Crnoj Gori i BIH.

IFC, koji je dio Grupe Svjetske banke, naveo je da transakciju treba da odobre relevantni regulatorni organi i tijela za zaštitu konkurencije.

Planirano je da poslije prodaje, Telekom iste antenske stubove unajmljuje za postavku baznih stanica i za to plaća Actisu. Telekom Srbija će biti u obavezi da zakupi i novoizgrađene Actisove stubove.

Iz EBRD-a su za BIRN odgovorili da će projekat biti razmatran od strane Odbora direktora EBRD-a prije kraja godine.

Telekomove kćerke firme Sky Towers Infrastructure d.o.o, koje su u Srbiji, BiH i Crnoj Gori registrovane za pružanje bežičnih usluga, ključne su za predstojeću prodaju, otkrio je BIRN.
Dana 26. aprila ove godine firma Sky Towers Infrastructure d.o.o. najprije je osnovana u Beogradu, zatim 3. maja u Podgorici i 16. maja u Banjaluci.

Osnivanje ovih kompanija predviđeno je projektom o prodaji koji se nalazi na sajtu IFC u okviru Grupe Svjetske banke

Tagovi: Telekom Srpske, MTEL, Sky Towers Infrastructure
PROČITAJ I OVO
Glovo odlazi iz Slovenije
ODLAZAK
Glovo odlazi iz Slovenije
LJUBLJANA - Glovo, tvrtka za dostavu hrane i ostalih proizvoda na kućnu adresu, napušta slovensko tržište. Španjolska tvrtka nudit će uslugu dostave u Sloveniji do 10. svibnja do 22 sata.
Dobit kompanija iz sastava MNSE10 indeksa 108,7 miliona eura
RAST
Dobit kompanija iz sastava MNSE10 indeksa 108,7 miliona eura
PODGORICA - Kompanije koje ulaze u sastav berzanskog indeksa MNSE10, ostvarile su na kraju prošle godine neto dobit od 108,7 miliona eura, pokazala je analiza Montenegroberze.
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
RAST
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
BERLIN - Njemačka grupa za proizvodnju sportske robe Adidas ostvarila je snažan rast početkom godine - s izuzetkom važnog tržišta Sjeverne Amerike.
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
ZAGREB - Nerevidirani konsolidirani rezultati za prvi kvartal 2024. godine pokazuju da je Kraš grupa održala stabilnost poslovanja te ostvarila neto dobit u iznosu od 1,45 milijuna eura, odnosno 0,88 milijuna eura više od dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine.
Lufthansa značajno povećala gubitak
SVE GORE
Lufthansa značajno povećala gubitak
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa izvijestila je u utorak da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno većim gubitkom, izdvojivši među glavnim razlozima val štrajkova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE