GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Telekom Srbija prodaje tornjeve u Srbiji, BiH i Crnoj Gori

Telekom Srbija prodaje tornjeve u Srbiji, BiH i Crnoj Gori
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.11.2023 / 08:32
Autor: SEEbiz
BEOFEAD - Telekom Srbija mjesecima priprema prodaju većine najznačajnijih telekomunikacionih antenskih stubova i njihove prateće infrastrukture, poput trafo-stanica, solarnih panela i dijela zemljišta, piše BIRN.

Ukupno 1.827 ovih stubova, od kojih se 995 nalazi u Srbiji, 725 u Bosni i Hercegovini i 107 u u Crnoj Gori, kupuje britanska firma Actis GP LLP, otkriva istraživački portal.

Ova investiciona kompanija novac bi trebalo da dobije, između ostalog, i od Međunarodne finansijske korporacije (International Finance Corporation, IFC), kreditne institucije Grupe Svjetske banke. Odluku o ulaganju 75 miliona američkih dolara za kupovinu Telekomove imovine, bord IFC trebalo bi da donese dan poslije izbora u Srbiji – 18. decembra.

Daleko od očiju javnosti, prodaja se priprema još od kraja prošle godine.

-Actis je učestvovao u širokom procesu aukcije koju je prodavac pokrenuo u četvrtom kvartalu 2022. godine, i poslije više rundi, izabran je kao preferirani ponuđač do juna 2023. godine, nakon čega je Actis ušao u […] bilateralne pregovore sa Telekomom Srbija, piše na sajtu Međunarodne finansijske korporacije (IFC) o ovom projektu nazvanom Tornjevi Zapadnog Balkana (Western Balkan Towers). Taj projekat je objavljen prije nekoliko dana, tačnije 16. novembra.

Osim što se ceo proces prodaje strateške Telekomove imovine u Srbiji, Crnoj Gori i BiH odvijao tajno za građane u ovim zemljama, i cijena je tajna za njihovu javnost.

-Kupovina će biti finansirana kombinacijom kapitala i bankarskog duga. Cijena nabavke je komercijalno osjetljiva i neće biti otkrivena u ovoj fazi, piše na sajtu ove institucije u okviru Svjetske banke.

U razgovoru za BIRN direktor Telekoma Vladimir Lučić kaže da proces prodaje nije bio tajni već da se o prodaji antenskih stubova odlučivalo na međunarodnom tenderu. Lučić tvrdi da nije riječ o strateški važnoj imovini, ali da će prodati sve antenske stubove koje imaju u Srbiji, Crnoj Gori i BIH.

- To se nije krilo, uz našu saglasnost IFC i EBRD su objavili detalje o projektu i ostalo ćemo objaviti u dogovoru sa inostranim poslovnim partnerima. Cijena je još tajna, ali je veoma značajna, riječ je o velikoj količini novca. Cijena je ravna sa EU transakcijama, kazao je Lučić.

IFC, koji je deo Grupe Svjetske banke, navodi da transakciju treba da odobre svi relevantni regulatorni organi i tijela za zaštitu konkurencije.

Planirano je da poslije prodaje, Telekom ove iste antenske stubove unajmljuje za postavku baznih stanica i za to plaća Actisu. Telekom Srbija će biti u obavezi da zakupi i novoizgrađene Actisove stubove.

- Dizali smo kredite za izgradnju baznih stanica, pogotovo su vrijedne one koje su 4G, održavali antenske stubove. Poslije prodaje antenskih stubova, mi ćemo i dalje morati da otplaćujemo kredite za bazne stanice, a plaćaćemo i da iznajmljujemo antenske stubove za njih, kaže izvor blizak Telekomu.
O manjinskom ulaganju razmatra se i u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD). Odluku će donijeti bord direktora EBRD-a 28. novembra ove godine. Iz ove banke su objavili da u kupovinu ulazi i 36 tornjeva koji su trenutno u izgradnji.

Iz EBRD-a su za BIRN odgovorili da će projekat biti razmatran od strane Odbora direktora EBRD-a prije kraja godine i da još uvijek nije potpisan. -Obavijestićemo vas o dodatnim detaljima čim sporazum bude potpisan, odgovorili su iz EBRD.

Iz Actisa, IFC-a i Vlade Srbije nisu odgovorili na pitanja BIRN-a o pregovorima o prodaji Telekomove imovine, do objavljivanja teksta.

Telekomove kćerke firme Sky Towers Infrastructure d.o.o, koje su u Srbiji, BiH i Crnoj Gori registrovane za pružanje bežičnih usluga, ključne su za predstojeću prodaju, otkriva BIRN.

Dana 26. aprila ove godine firma Sky Towers Infrastructure d.o.o. najpre je osnovana u Beogradu, zatim 3. maja u Podgorici i 16. maja u Banjaluci. Ta preduzeća su u vlasništvu Telekoma.

Osnivanje novih kompanija predviđeno je projektom o prodaji koji se nalazi na sajtu IFC u okviru Grupe Svjetske banke.

Tagovi: Telekom Srbija, TRONJEVI, UNITED GROUP, ARENASPORT
PROČITAJ I OVO
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
RAST
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
BERLIN - Njemačka grupa za proizvodnju sportske robe Adidas ostvarila je snažan rast početkom godine - s izuzetkom važnog tržišta Sjeverne Amerike.
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
ZAGREB - Nerevidirani konsolidirani rezultati za prvi kvartal 2024. godine pokazuju da je Kraš grupa održala stabilnost poslovanja te ostvarila neto dobit u iznosu od 1,45 milijuna eura, odnosno 0,88 milijuna eura više od dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine.
Lufthansa značajno povećala gubitak
SVE GORE
Lufthansa značajno povećala gubitak
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa izvijestila je u utorak da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno većim gubitkom, izdvojivši među glavnim razlozima val štrajkova.
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
GUBITAK
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
ROVINJ - Adris grupa je u prvom tromjesečju ove godine poslovala s gubitkom od sedam milijuna eura, uz ukupni prihod od 191 milijun eura ili 15 posto većim nego u istom razdoblju 2023., pokazuje u utorak objavljeno financijsko zvješće te kompanije.
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
SKOK
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
KOPRIVNICA - Neto dobit Grupe Podravka u prvom kvartalu ove godine iznosila je 23,5 milijuna eura, što je za 7,8 milijuna eura odnosno 50 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je Podravka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE