GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saponia u 2023. povećala prihode 16%

Saponia u 2023. povećala prihode 16%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2024 / 08:02
Autor: SEEbiz
OSIJEK - Saponia Grupa je u 2023. godini ostvarila ukupne konsolidirane prihode od 125,9 milijuna eura što u odnosu na razdoblje godine prije predstavlja rast od 16 posto.

Dobit iz poslovanja prije kamata i poreza (EBITDA) iznosi 7,8 milijuna eura, dok je neto dobit ostvarena u iznosu od 3,3 milijuna eura.

U strukturi poslovnih prihoda prihodi od prodaje čine 99 posto. Od ukupno ostvarenih prihoda od prodaje, u iznosu od 123,6 milijuna eura, na tržištu Hrvatske ostvareno je 66,4 milijuna eura odnosno 14 posto više u odnosu na prošlu godinu. Poslovni model generiranja prihoda čini prodaja vlastitih brendova Saponije i Kandita i prodaja brenda principala Koestlin na tržištu Hrvatske.

Udio brendova Saponije u prihodima od prodaje, uključujući i ostale prihode od prodaje, je 60 posto, udio prodaje brendova Kandit čini 31 posto, a 8 posto prihoda od prodaje se odnosi na prodaju brendova principala Koestlina. Na izvoznim tržištima realizirano je 57,2 milijuna eura uz rast od 21 posto u odnosu na godinu prije.Za ostvarenje poslovnih prihoda od 125,4 milijuna eura utrošeno je resursa u iznosu od 121,6 milijuna eura poslovnih rashoda.

Pažljivo balansiranje da se proizvede asortiman za kojim su kupci iskazali potražnju doprinijelo je prodaji robe uz očekivani rast. Za sirovinske inpute utrošeno je 20 posto više, za energiju 20 posto više te za zaposlenike 20 posto više u odnosu na prošlu godinu. Dio uobičajenih poticaja usmjeren je na pojačane marketinške aktivnosti. U posljednjem kvartalu 2023. godine, započete su intenzivne aktivnosti čiji je fokus na provedbi cjelovitih marketinških kampanja usmjerenih na jačanje prisutnosti i prodaje vlastitih i principalskih brendova.

Posljednji kvartal 2023. godine je značajan i za ulaganja u naše zaposlenike. U primjeni je aneks Kolektivnog ugovora koji je za zaposlenike Saponije potpisan u rujnu. Aneks se manifestira u obliku poboljšanja materijalnih prava radnika kroz povećanje osnovice, i on čini prvi korak u najavljenim daljnjim ulaganjima u plaće zaposlenika. Prosječna neto plaća u posljednjem kvartalu je zaposlenicima Saponije isplaćena za 16 posto više u odnosu na prosječnu neto plaću za prva tri kvartala 2023. godine.

U Kanditu su izmjenom Pravilnika o radu od listopada 2023. godine poboljšana su materijalna prava zaposlenika povećanjem koeficijenata. Prosječna neto plaća u posljednjem kvartalu je zaposlenicima Kandita isplaćena za 11 posto više u odnosu na prosječnu neto plaću za prava tri kvartala 2023. godine.Ostvarili smo praktične vrijednosti za naše dionike, a investiranjem u projekte održivosti doprinosimo poslovnom okružju za socijalno i društveno djelovanje na očuvanje i zaštitu okoliša.

U drugoj polovici 2023. godine završen je i aktiviran zeleni projekt „Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama“. Pročelja zgrada su postala putem solara i ovojnice energetski učinkovita, a instalirane proizvodne linije omogućuju neprekinutu proizvodnu liniju većih kapaciteta uz smanjenje utroška energije. Investicija je iznosila 5,7 milijuna eura.

- Imperativ za buduće poslovanje nam je investiranje u projekte s visokim stupnjem održivosti. Odgovaranjem na izazove i iskorištavanjem prilika održivosti kreirat ćemo konkurentsku prednost i dugoročnu profitabilnost u ravnoteži s prirodom i društvom, kaže se u komentaru Uprave.

Tagovi: Saponia, Kandit
PROČITAJ I OVO
Coca-Cola HBC nadmašila očekivanja na krilima velike potražnje
DOBRE BROJKE
Coca-Cola HBC nadmašila očekivanja na krilima velike potražnje
BERN - Punionica Coca-Cola HBC nadmašila je tržišne prognoze prihoda u prvom tromjesečju u utorak i ponovila da će se njezina operativna dobit ove godine dodatno povećati, podržana snažnom potražnjom za kavom, energetskim i gaziranim pićima.
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
UZLET
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
AMSTERDAM - Dionice Philipsa skočile su na najvišu razinu u dvije godine u ponedjeljak nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara u SAD-u za slučajeve osobnih ozljeda povezanih s povlačenjem nekih od njegovih uređaja za apneju u snu.
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
BLAGI PAD
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
LJUBLJANA - Grupa Cetis, koja djeluje na području sigurnosnog i komercijalnog tiska i pakiranja, u 2023. godini ostvarila je nešto manje od 125,4 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 5,1 posto više nego godinu prije. Neto dobit smanjena je za 3,4 posto.
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
INVESTICIJE
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
FRANKFURT - Njemačke željeznice (Deutsche Bahn - DB) planiraju ove godine remontirati 2000 kilometara tračnica i 2000 skretnica, u nastojanju da moderniziraju dotrajalu željezničku infrastrukturu.
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
U PLUSU
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
ZAGREB – Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u 2023. godini ostvario je operativnu dobit u visini od 4,1 milijuna eura, koja s neto rezultatom financiranja daje neto dobit od 2,3 milijuna eura, što predstavlja pozitivan pomak od 20,4 milijuna eura u odnosu na 2022. godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE