GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rendulić pozvao kineske investitore da ulože u zelene hrvatske projekte

Rendulić pozvao kineske investitore da ulože u zelene hrvatske projekte
KINA-HRVATSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2023 / 14:23
Autor: SEEbiz
ZHENGZHOU - Predsjednik Predsjedništva CSEBA-e Mario Rendulić sudjelovao je na forumu "Suradnja za nove razvojne mogućnosti - poticanje međusobnog razumijevanjameđu ljudima svih naroda".

Rendulić je predstavio nove mogućnosti koje Hrvatska aktivno istražuje i razvija.

- Hrvatska, nacija koja cijeni mir, slavi sport, prihvaća umjetnost, njeguje inovacije i podržava skladan suživot ljudi i prirode, na čelu je transformativnog putovanja. Iako prihvaćamo pogodnosti koje donosi tehnološki napredak, ostajemo itekako svjesni da napredak civilizacije ne smije doći na račun degradacije okoliša i prekomjerne potrošnje energije. Ovo je područje u koje smo predano usredotočeni, rekao je Rendulić.

Unutar posebnog gospodarskog pojasa Hrvatske uspostavljamo zeleni i održivi industrijski park, s posebnim naglaskom na zelenu gradnju, nova energetska rješenja, eco-friendly brodarstvo i održiva poljoprivreda. Također postavljamo temelje za sveobuhvatan sustav opskrbe zelenim energetskim proizvodima. U tom smo nastojanju uspostavili strateška partnerstva s cijenjenim organizacijama kao što su EUREKA INVESTMENT GROUP (Singapur), CCCC Energy Transportation (europska podružnica China Communications Construction Company), Tehnika d.d., China GeneralConsulting & Investment Co., ltd., China Construction Third Engineering Bureau i nekoliko drugih. Zajedno smo predani pokretanju razvoja zelenih i niskougljičnih industrija.

- Naša vizija obuhvaća integraciju načela očuvanja okoliša i održivog razvoja u svaki aspekt izgradnje i rada. Planiramo uspostaviti vrhunsku zelenu pametnu mrežu, promovirati korištenje čistih goriva, unaprijediti multimodalnu ekološku logistiku i značajno proširiti obnovljive izvore energije. Naš krajnji cilj je postići ugljičnu neutralnost. Čvrsto vjerujemo da će ove mjere poslužiti kao snažni katalizatori, ne samo za Hrvatsku nego i za cijeli euroazijski kontinent, nadahnjujući zelenu i niskougljičnu ekonomsku transformaciju.

Vladina tijela, industrijska udruženja, gospodarske komore i vodeća poduzeća imaju priliku za pokretanje inicijativa koje obuhvaćaju cijeli ekosustav industrije.

Ovaj suradnički pristup nudi brojne prednosti u usporedbi s nastojanjima pojedinačnih tvrtki.
Kolektivne inicijative olakšavaju učinkovitu komunikaciju između uzvodnih i nizvodnih poduzeća,
omogućujući im da identificiraju zajedničke ciljeve i sinergije. Vodstvo vlade može osigurati ključnu politikupotpora tvrtkama koje izlaze u inozemstvo, ublažavanje rizika ulaganja i osiguravanje stabilnog okoliša. Gospodarske komore mogu ponuditi vitalne informacijske usluge, povećavajući učinkovitost međunarodnog širenja. Naša posebna gospodarska zona može pružiti planiranje po mjeri za industrijske klastere, omogućujući koncentrirani raspored za relevantna poduzeća. Ovaj razvojni pristup temeljen na klasteru potiče suradnju, inovaciju i zajednički rast.

Dotaknuo se i složene geopolitičke situacije u svijetu.

- S obzirom da svakodnevno svjedočimo strašnim događajima, naišao sam na članak o britanskom povjesničaru sa Sveučilišta u Oxfordu, a on je Petar Frankopan. Inače je hrvatskog podrijetla, a za britanski list The Telegraph napisao je opsežnu analizu događaja u Izraelu, a kako bi naglasio kritičnost situacije, događaje proteklog tjedna usporedio je s 1914. godinom. Tada nitko nije vjerovao u eskalaciju, a zbivanja iz tog vremena pokrenula su vihor Prvog svjetskog rata. Geopolitičke odluke tog vremena opisao je kao ključne promjene koje su nadu za mir pretvorile u rat. Sve što je opisao u izvješću čitatelja ostavlja s jednim pitanjem – je li mrak opet dolazi? Na kraju izvješća spomenuo je ono čemu svjedočimo, a to je podjela i izolacija svijeta, rekao je Rendulić.

Nažalost za sve nas, politička i ekonomska fragmentacija događa se u mnogim dijelovima svijeta u ovom trenutku. Možda najznačajniji od njih je jačanje ideja koje se zastupaju u mnogim zemljama svijeta, posebice u Europi i SAD-u, da je svijet u tranziciji, odnosno da ulazimo ili smo već ušli u mračno doba i da prijetnje leže iza svakog ugla.

Na kraju je Rendulić izrazio nadu da ćemo stvoriti temelje za bolje sutra sebe i generacijama iza nas.
Zaključno, pozvao je sve nazočne da iskoriste ogromne prilike koje pružaju hrvatske inicijative zelenog i održivog razvoja.

- Stvorimo otporna partnerstva, prihvatimo kolektivnu akciju i otključajmo golemi potencijal zelenije, održivije budućnosti. Zajedno možemo oblikovati svijet koja usklađuje ekonomski napredak s brigom o okoliš, zaključio je Rendulić

Tagovi: Mario Rendulić, Tehnika, eureka grupa, zelene investicije, održivost, Kina
PROČITAJ I OVO
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
UZLET
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
AMSTERDAM - Dionice Philipsa skočile su na najvišu razinu u dvije godine u ponedjeljak nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara u SAD-u za slučajeve osobnih ozljeda povezanih s povlačenjem nekih od njegovih uređaja za apneju u snu.
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
BLAGI PAD
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
LJUBLJANA - Grupa Cetis, koja djeluje na području sigurnosnog i komercijalnog tiska i pakiranja, u 2023. godini ostvarila je nešto manje od 125,4 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 5,1 posto više nego godinu prije. Neto dobit smanjena je za 3,4 posto.
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
INVESTICIJE
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
FRANKFURT - Njemačke željeznice (Deutsche Bahn - DB) planiraju ove godine remontirati 2000 kilometara tračnica i 2000 skretnica, u nastojanju da moderniziraju dotrajalu željezničku infrastrukturu.
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
U PLUSU
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
ZAGREB – Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u 2023. godini ostvario je operativnu dobit u visini od 4,1 milijuna eura, koja s neto rezultatom financiranja daje neto dobit od 2,3 milijuna eura, što predstavlja pozitivan pomak od 20,4 milijuna eura u odnosu na 2022. godinu.
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RAST
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RIJEKA - Domaći lanac marina ACI u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario 5,7 milijuna eura prihoda, što je za 11 posto ili 0,6 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ukupni rezultat, s obzirom na izraženu sezonalnost poslovanja, očekivano negativan, priopćeno je u ponedjeljak iz te kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE