GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rendulić pozvao kineske investitore da ulože u zelene hrvatske projekte

Rendulić pozvao kineske investitore da ulože u zelene hrvatske projekte
KINA-HRVATSKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2023 / 14:23
Autor: SEEbiz
ZHENGZHOU - Predsjednik Predsjedništva CSEBA-e Mario Rendulić sudjelovao je na forumu "Suradnja za nove razvojne mogućnosti - poticanje međusobnog razumijevanjameđu ljudima svih naroda".

Rendulić je predstavio nove mogućnosti koje Hrvatska aktivno istražuje i razvija.

- Hrvatska, nacija koja cijeni mir, slavi sport, prihvaća umjetnost, njeguje inovacije i podržava skladan suživot ljudi i prirode, na čelu je transformativnog putovanja. Iako prihvaćamo pogodnosti koje donosi tehnološki napredak, ostajemo itekako svjesni da napredak civilizacije ne smije doći na račun degradacije okoliša i prekomjerne potrošnje energije. Ovo je područje u koje smo predano usredotočeni, rekao je Rendulić.

Unutar posebnog gospodarskog pojasa Hrvatske uspostavljamo zeleni i održivi industrijski park, s posebnim naglaskom na zelenu gradnju, nova energetska rješenja, eco-friendly brodarstvo i održiva poljoprivreda. Također postavljamo temelje za sveobuhvatan sustav opskrbe zelenim energetskim proizvodima. U tom smo nastojanju uspostavili strateška partnerstva s cijenjenim organizacijama kao što su EUREKA INVESTMENT GROUP (Singapur), CCCC Energy Transportation (europska podružnica China Communications Construction Company), Tehnika d.d., China GeneralConsulting & Investment Co., ltd., China Construction Third Engineering Bureau i nekoliko drugih. Zajedno smo predani pokretanju razvoja zelenih i niskougljičnih industrija.

- Naša vizija obuhvaća integraciju načela očuvanja okoliša i održivog razvoja u svaki aspekt izgradnje i rada. Planiramo uspostaviti vrhunsku zelenu pametnu mrežu, promovirati korištenje čistih goriva, unaprijediti multimodalnu ekološku logistiku i značajno proširiti obnovljive izvore energije. Naš krajnji cilj je postići ugljičnu neutralnost. Čvrsto vjerujemo da će ove mjere poslužiti kao snažni katalizatori, ne samo za Hrvatsku nego i za cijeli euroazijski kontinent, nadahnjujući zelenu i niskougljičnu ekonomsku transformaciju.

Vladina tijela, industrijska udruženja, gospodarske komore i vodeća poduzeća imaju priliku za pokretanje inicijativa koje obuhvaćaju cijeli ekosustav industrije.

Ovaj suradnički pristup nudi brojne prednosti u usporedbi s nastojanjima pojedinačnih tvrtki.
Kolektivne inicijative olakšavaju učinkovitu komunikaciju između uzvodnih i nizvodnih poduzeća,
omogućujući im da identificiraju zajedničke ciljeve i sinergije. Vodstvo vlade može osigurati ključnu politikupotpora tvrtkama koje izlaze u inozemstvo, ublažavanje rizika ulaganja i osiguravanje stabilnog okoliša. Gospodarske komore mogu ponuditi vitalne informacijske usluge, povećavajući učinkovitost međunarodnog širenja. Naša posebna gospodarska zona može pružiti planiranje po mjeri za industrijske klastere, omogućujući koncentrirani raspored za relevantna poduzeća. Ovaj razvojni pristup temeljen na klasteru potiče suradnju, inovaciju i zajednički rast.

Dotaknuo se i složene geopolitičke situacije u svijetu.

- S obzirom da svakodnevno svjedočimo strašnim događajima, naišao sam na članak o britanskom povjesničaru sa Sveučilišta u Oxfordu, a on je Petar Frankopan. Inače je hrvatskog podrijetla, a za britanski list The Telegraph napisao je opsežnu analizu događaja u Izraelu, a kako bi naglasio kritičnost situacije, događaje proteklog tjedna usporedio je s 1914. godinom. Tada nitko nije vjerovao u eskalaciju, a zbivanja iz tog vremena pokrenula su vihor Prvog svjetskog rata. Geopolitičke odluke tog vremena opisao je kao ključne promjene koje su nadu za mir pretvorile u rat. Sve što je opisao u izvješću čitatelja ostavlja s jednim pitanjem – je li mrak opet dolazi? Na kraju izvješća spomenuo je ono čemu svjedočimo, a to je podjela i izolacija svijeta, rekao je Rendulić.

Nažalost za sve nas, politička i ekonomska fragmentacija događa se u mnogim dijelovima svijeta u ovom trenutku. Možda najznačajniji od njih je jačanje ideja koje se zastupaju u mnogim zemljama svijeta, posebice u Europi i SAD-u, da je svijet u tranziciji, odnosno da ulazimo ili smo već ušli u mračno doba i da prijetnje leže iza svakog ugla.

Na kraju je Rendulić izrazio nadu da ćemo stvoriti temelje za bolje sutra sebe i generacijama iza nas.
Zaključno, pozvao je sve nazočne da iskoriste ogromne prilike koje pružaju hrvatske inicijative zelenog i održivog razvoja.

- Stvorimo otporna partnerstva, prihvatimo kolektivnu akciju i otključajmo golemi potencijal zelenije, održivije budućnosti. Zajedno možemo oblikovati svijet koja usklađuje ekonomski napredak s brigom o okoliš, zaključio je Rendulić

Tagovi: Mario Rendulić, Tehnika, eureka grupa, zelene investicije, održivost, Kina
PROČITAJ I OVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
VLASNIŠTVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
BEOGRAD - Srbijanski biznismen Miroslav Mišković službeno će preuzeti sarajevsku tvrtku Standard nekretnine, s obzirom da je ponuda koju je poslao prihvaćena.
Otvoren stečaj nad Varteksom
STEČAJ
Otvoren stečaj nad Varteksom
VARAŽDIN - Targovački sud u Varaždinu otvorio je danas stečaj Varteksa i za stečajnog upravitelja imenovao Tomislava Đuričina, a za 8. listopada zakazao je ročište na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika i odlučivati o daljnjem tijeku postupka.
Končaru posao na Cipru vrijedan 13,7 milijuna eura
POSLOVI
Končaru posao na Cipru vrijedan 13,7 milijuna eura
ZAGREB - Končar je u četvrtak s Ciparskom Elektroprivredom (Electricity Authotrity of Cyprus – EAC) sklopio ugovor za rekonstrukciju energetskih postrojenja na Cipru, vrijedan 13,7 milijuna eura, objavio je Končar putem Zagrebačke burze.
Novartisova dobit u tromjesečju veća za milijardu dolara
SKOK
Novartisova dobit u tromjesečju veća za milijardu dolara
ŽENEVA - Švicarski farmaceutski div Novartis, koji je prisutan i u Sloveniji, u drugom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 3,2 milijarde dolara, u usporedbi s 2,2 milijarde dolara u istom razdoblju godinu ranije.
Nokia podbacila zbog pada potražnje iz Indije
DRUGI KVARTAL
Nokia podbacila zbog pada potražnje iz Indije
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia imao je teško drugo tromjesečje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE