GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rekordan izvoz naoružanja i vojne opreme iz Federacije BiH u prošloj godini

Rekordan izvoz naoružanja i vojne opreme iz Federacije BiH u prošloj godini
IZVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2023 / 07:56
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Vrijednost bh. izvoza naoružanja i vojne opreme u prošloj godini iznosila je 314.149.283 KM što je rekordan izvoz domaće namjenske industrije. U poređenju sa 2021. godinom koja je bila rekordna povećanje izvoza iznosi 12%.

Izvoz, ali i uvoz oružja u BiH bilježi sve bolje rezultate, a najviše vojne opreme bude transportovano, ali i stigne u zemlju preko sarajevskog aerodroma. Među top četiri izvoznika koji su lani ostvarili najbolje rezultate po tom osnovu tri su firme iz Goražda, a jedna iz Konjica.

Prema raspoloživim podacima Ministarstva bezbjednosti BiH, s njihove adrese lani je izdato 834 rješenja kojima se odobrava kretanje oružja i vojne opreme. Od tog broja na izvoz se odnosi 499 rješenja, a uvoz 335. Godinu ranije za iste namjene izdato je 757 rješenja, odnosno 501 se odnosilo na izvoz, dok je na uvoz izdato 256 odobrenja.

"Evidentan je trend rasta izdatih odobrenja i to za 10,17 odsto u odnosu na 2021. godinu. Takođe je prisutan i trend povećanja uvoza oružja i vojne opreme u BiH u 2022. godini i to za 30,86 odsto", navedeno je u izvještaju o radu Koordinacionog odbora za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja BiH za prošlu godinu.

Najviše podnesenih zahtjeva za izdavanje odobrenja u 2022. godini odnosi se na četiri privredna subjekta. Na prvom mjestu je "Ginex” iz Goražda. Toj firmi izdato je 197 rješenja, od kojih su se čak 192 odnosila na izvoz, a svega pet na uvoz oružja. Goraždanski "Ginex" slijedi "Igman" iz Konjica koje je dobilo 116 rješenja, odnosno za izvoz 74, a na uvoz 42.

- Firma Pobjeda Tehnology iz Goražda dobila je 82 rješenja za izvoz, odnosno 31 za uvoz oružja, dok je preduzeću United iz iste opštine odobreno 74 rješenja za izvoz, odnosno šest za uvoz oružja i vojne opreme, navedeno je u izvještaju odbora prenosi Slobodna Bosna.

Odlukom o određivanju međunarodnih graničnih prelaza za promet naoružanja i vojne opreme, opasnih, eksplozivnih i radioaktivnih materija i sredstava dvojne namjene definisane su granice koje služe za promet oružja i vojne opreme.

- Na osnovu analize odobrenja kretanja oružja i vojne opreme došli smo do podatka na kojim se granicama najčešće vrši izvoz, odnosno uvoz oružja. Tako je na graničnom prelazu aerodrom Sarajevo u prošloj godini zabilježeno 296 prelazaka oružja i vojne opreme. Na drugom mjestu je prelaz u Orašju na kojem je evidentiran 221 transport vojne opreme. Zatim slijede prelazi Vardište, Gradiška te Rača, naveli su u odboru.

Vrijednost bh. izvoza naoružanja i vojne opreme u prošloj godini iznosila je 314.149.283 KM što je rekordan izvoz domaće namjenske industrije. U poređenju sa 2021. godinom koja je bila rekordna povećanje izvoza iznosi 12%.

Tagovi: izvoz oružja i vojne opreme iz Federacije BiH, vojna industrija, Ginex, Pobjeda Tehnology, United
PROČITAJ I OVO
Delo: Mercator zatvara manje prodavaonice tehnike i hrane
NESLUŽBENO
Delo: Mercator zatvara manje prodavaonice tehnike i hrane
LJUBLJANA - Mercator zatvara manje prodavaonice tehnike i hrane u Sloveniji, piše Delo u subotnjem izdanju.
Konzorcij će uložiti 100 milijuna eura za spas njemačkog lanca Galeria
SPAS
Konzorcij će uložiti 100 milijuna eura za spas njemačkog lanca Galeria
BERLIN - Konzorcij koji planira preuzeti bankrotirani njemački lanac robnih kuća Galeria Karstadt Kaufhof uložit će do 100 milijuna eura (108 milijuna dolara) u sljedeće tri godine, doznaje u petak dpa.
Klaus: Država je u slučaju Petrokemije bila nevjerojatno naivna i šlampava
STAVOVI
Klaus: Država je u slučaju Petrokemije bila nevjerojatno naivna i šlampava
ZAGREB - Predsjednik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala (EKN) Željko Klaus, za N1 televiziju osvrnuo se na situaciju u Petrokemiji. Bilo je od iznimnog značaja ponovno pokrenuti proizvodnju, zbog čega ulazi u priču turski partner i sve je išlo u nekom pozitivnom smjeru, da bi se nedavno ustvrdilo kako se radi o prevari.
Kuhar: Prodaja Panvite hrvatskom Mplusu nije iznenađenje
ANALITIČARI
Kuhar: Prodaja Panvite hrvatskom Mplusu nije iznenađenje
LJUBLJANA - Prodaja Panvita grupe hrvatskoj uslužnoj tvrtki Mplus ne čudi agrarnog ekonomista Aleša Kuhara.
Vlada CG će otkupiti dio dionica od manjinskih dioničara u ŽPCG i OŽVS
ODLUKE
Vlada CG će otkupiti dio dionica od manjinskih dioničara u ŽPCG i OŽVS
PODGORICA - Vlada namjerava otkupiti dio dionica u vlasništvu manjinskih dioničara Željezničkog prijevoza Crne Gore (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (0ŽVS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE