GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PPD prijavio USKOK Državnom odvjetništvu

PPD prijavio USKOK Državnom odvjetništvu
PRIJAVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2024 / 20:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon što su policija i USKOK prije dva tjedna pretražili prostorije tvrtke Prvo plinarsko društvo (PPD), tražeći korespondenciju više osoba sa servera tvrtke, PPD je nekoliko dana nakon pretrage uputio dopis glavnoj državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj-Šipek, žaleći se na postupanje USKOK-a koje su nazvali zlonamjernim.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, u dopisu, u kojem Hrvoj-Šipek mole za zaštitu ustavnih, zakonskih i ljudskih prava, navode kako te USKOK-ove aktivnosti PPD-u nanose "nesagledivu materijalnu, poslovnu i reputacijsku štetu" te se njima dovode u pitanje "strateški projekti grupacije, koji imaju i širi utjecaj na gospodarstvo RH u cjelini".

Također, iz PPD-a dalje tvrde kako pretres uz pomoć policije uopće nije bio potreban jer su uvijek dobrovoljno surađivali s USKOK-om te su USKOK-u samoinicijativno dostavljali svu dokumentaciju kako bi otklonili sve nejasnoće te i dalje DORH-u stoje na raspolaganju.

Tvrdnje iz USKOK-ovoga obrazloženja zahtjeva za pretragom drže lažnima te se na desetak stranica očituju o svakoj od njih, osporavajući ih i zaključujući kako je jedini cilj USKOK-ove pretrage bio inkriminirati tvrtku i njezina vlasnika Pavla Vujnovca. Ovakvo, dosad neviđeno obraćanje DORH-u od kojega traže zaštitu od USKOK-a, još više intrigira i činjenica da je primjerak ovog dopisa PPD dostavio i predsjedniku zagrebačkoga Županijskoga suda jer je sudac istrage tog suda izdao nalog za pretrage.

Kao što je poznato, policija je po nalogu USKOK-a i uz sudski nalog za pretragu 14. ožujka došla u prostorije PPD-a kako bi izuzela podatke sa servera tvrtke, točnije službenu e-mail korespondenciju vlasnika Pavla Vujnovca, bivšeg direktora Damira Spudića, ali i drugih osoba, poput članova aktualne Uprave PPD-a, vezanu uz slučaj famozne tvrtke Tri D Rada i uplata koje su na račun te tvrtke izvršile osobe poslovno povezane s Vujnovcem.

Naime, nakon što su u kolovozu 2022. godine zbog malverzacija plinom "teških" oko 120 milijuna eura uhićeni tadašnji direktor u Ini Damir Škugor i njegov otac Dane preko čijeg je računa stigla uplata od prodaje plina, USKOK je provjeravao i imovinu ostalih članova Škugorove obitelji. Provodeći te financijske izvide, istražitelji su otkrili kako je i Škugorova majka Rada Škugor, inače krojačica, kratko vrijeme imala tvrtku Tri D Rada na koju joj je tvrtka s Malte, u vlasništvu Vujnovčeva partnera Josipa Jurčevića, uplatila milijunski iznos.

Ispostavilo se da se radilo o jednokratnoj transakciji u kojoj su osobe poslovno povezane s Pavlom Vujnovcem uplatile 23,47 milijuna kuna na račun Tri D Rade za transakciju s otkupom dugova tvrtke Dalekovod. Transakcija se odvila tako da je Tri D Rada otkupila dugove Dalekovoda i za nekoliko ih dana preprodala tvrtki Construction Line Ltd., registriranoj na Malti, za gotovo dvostruko višu cijenu. Pritom je na toj preprodaji Tri D Rada, odnosno Škugorova majka, u samo nekoliko dana zaradila bruto dobit od 11,54 milijuna kuna, odnosno oko 9,5 milijuna kuna čiste dobiti nakon oporezivanja.

Nakon obavljenog posla Rada Škugor ugasila je tvrtku, donijevši "odluku o prestanku društva po skraćenom postupku bez likvidacije", koji je potom proveo nadležni Trgovački sud, a spomenutu je zaradu kao jedina osnivačica tvrtke zadržala za sebe. U sklopu izvida zagrebački je Županijski sud na zahtjev USKOK-a odobrio blokadu dijela pronađenih sredstava iz tog posla, odnosno nekretnina koje je Rada Škugor naknadno kupila novcem zarađenim od prodaje potraživanja.

Kad su ovi podaci izišli u javnost, iz PPD-a, odnosno iz ENNA grupe potvrdili su transakciju Construction Linea s tvrtkom Rade Škugor te su pritom naglasili da je "otkup potraživanja obavljen u potpunosti u skladu sa zakonom te na bilo koji način nije povezan s trgovinom plinom ili drugim energentima", a za što se tada teretilo Škugora.

Međutim, premda se čini da poslovi između Tri D Rade i tvrtke s Malte zaista nemaju izravnu poveznicu s onim za što je Škugora dotad teretio USKOK u tzv. plinskoj aferi, ovaj slučajni nalaz je istražitelje zainteresirao te su posumnjali kako je preprodaja dugova Dalekovoda, u kojoj je Škugorova majka u šest dana zaradila 9,4 milijuna kuna, možda mito za Škugora od Vujnovca i njegovih partnera za neke druge poslove.

Upravo zbog sumnji u takvu mogućnost USKOK je sada proveo pretrage, a premda istraga formalno nije pokrenuta, USKOK zapravo sumnja da su Vujnovac i Spudić u zamjenu za taj novac od Škugora ishodili niz usluga u međunarodnoj trgovini plinom u razdoblju od 2019. do Škugorova uhićenja u kolovozu 2022. godine. Riječ je, kako neslužbeno doznajemo, o sumnji da je Škugor kao direktor u Ini, mimo procedure, donio nekoliko poslovnih odluka u kojima je PPD profitirao kupujući ili prodajući plin Ini.

USKOK je sumnje u neke od tih poslova i konkretizirao, tvrdeći da je Škugor zaobilazio regularne procedure u Ini, odnosno famozni LODO, razbijajući ugovor za jedan posao na nekoliko manjih ugovora i stavljajući tako odlučivanje u tom poslu u svoju domenu te da je bez ovlaštenja sklapao anekse postojećih ugovora o kupoprodaji plina, što je išlo u korist PPD-a. Iz PPD-a su, međutim, u svojem dopisu osporili takve sumnje, ponovivši svoje prijašnje tvrdnje kako je posao s tvrtkom Tri D Rada bio potpuno zakonit te da USKOK, usprkos svim argumentima, i dalje inzistira na njegovu kriminaliziranju.

Tagovi: ppd, uskok, vujnovac, spudić, škugor
PROČITAJ I OVO
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
UZLET
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
AMSTERDAM - Dionice Philipsa skočile su na najvišu razinu u dvije godine u ponedjeljak nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara u SAD-u za slučajeve osobnih ozljeda povezanih s povlačenjem nekih od njegovih uređaja za apneju u snu.
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
BLAGI PAD
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
LJUBLJANA - Grupa Cetis, koja djeluje na području sigurnosnog i komercijalnog tiska i pakiranja, u 2023. godini ostvarila je nešto manje od 125,4 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 5,1 posto više nego godinu prije. Neto dobit smanjena je za 3,4 posto.
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
INVESTICIJE
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
FRANKFURT - Njemačke željeznice (Deutsche Bahn - DB) planiraju ove godine remontirati 2000 kilometara tračnica i 2000 skretnica, u nastojanju da moderniziraju dotrajalu željezničku infrastrukturu.
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
U PLUSU
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
ZAGREB – Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u 2023. godini ostvario je operativnu dobit u visini od 4,1 milijuna eura, koja s neto rezultatom financiranja daje neto dobit od 2,3 milijuna eura, što predstavlja pozitivan pomak od 20,4 milijuna eura u odnosu na 2022. godinu.
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RAST
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RIJEKA - Domaći lanac marina ACI u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario 5,7 milijuna eura prihoda, što je za 11 posto ili 0,6 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ukupni rezultat, s obzirom na izraženu sezonalnost poslovanja, očekivano negativan, priopćeno je u ponedjeljak iz te kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE