GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poznati hrvatski trgovački lanac osuđen jer je prodavao hranu štetnu za zdravlje

Poznati hrvatski trgovački lanac osuđen jer je prodavao hranu štetnu za zdravlje
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2024 / 09:03
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Poznati trgovački lanac proglašen je krivim i kažnjen jer je prodavao hranu štetnu za zdravlje ljudi.

Danica.hr. donosi ovotjednu presudu u kojoj stoji kako je sanitarna inspekcija u Koprivnici kontrolirala je tamošnji supermarket Plodina i njihovo skladište te utvrdila kako su “stavili na tržište zdravstveno neispravnu hranu, odnosno hranu štetnu za zdravlje ljudi”.

Riječ je bila o soku “Fruity Sensation 100 % jabuka, 1L, najbolje upotrijebiti do: 11. siječnja 2025. godine, L1934G1, Stavlja na tržište RH: Plodine”.

Službenom analizom soka od jabuke u ovlaštenom laboratoriju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar lani u lipnju utvrđena je veća količina patulina od dopuštene. Patulin je, inače, vrlo šest sastojak u prirodnim sokovima od jabuke.

“Dakle, Plodine su stavile na tržište zdravstveno neispravnu hranu koja sadrži kontaminate koji prelaze najveće dopuštene količine propisane propisima kojima se uređuje područje kontaminata”, navodi se u presudi.

Plodine su kažnjene s 2400 eura, a odgovorna osoba u tvrtki mora platiti 600 eura kazne. Moraju podmiriti i po 30 eura prekršajnih troškova. Presuda je nepravomoćna.

Patulin se ubraja u mikotoksine, a proizvode ga određene vrste plijesni. Dokazano je toksičan za mnoge žive organizme, a simptomi akutne toksičnosti su uznemirenost, u nekim slučajevima grčevi, otežano disanje, kongestija pluća, edem i ulceracija, hiperemija i distenzija gastrointestinalnog trakta.

Kod subakutne i subkronične toksičnosti najčešći simptomi su poremećaji u gastrointestinalnom traktu s pojavom ulceracija, nadutosti i krvarenja, a pri visokim dozama i promjene u funkciji bubrega, ističu u Hrvatskoj agenciji za hranu.

Tagovi: plodine, hrana, zdravlje, trgovina, maloprodaja
PROČITAJ I OVO
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
REZOVI
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
SKOPLJE - Wizz Air je nastavio smanjivati frekvencije u svojim bazama za nadolazeću zimsku sezonu 2024./25., koja počinje 27. listopada, dok flota A320neo-obitelji prijevoznika prolazi inspekcije zbog proizvodnih problema s motorima.
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
USPORAVANJE
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
BEOGRAD - Beogradska zračna luka, kojom upravlja koncesionar VINCI, tijekom travnja bilježi rekordan promet putnika, ali s najmanjom stopom rasta u tekućoj godini.
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
SPORAZUMI
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
BEOGRAD - Tokom Poslovnog foruma Italije i Srbije u Trstu je potpisano više međudržavnih ugovora i sporazuma, ali i ugovora između italijanskih grupacija i srpskih kompanija. Među njima su i sporazumi vezani za novo zaduživanje Telekoma Srbije i Elektroprivrede Srbije.
Zaba i HBOR odbili plan za stabilizaciju poslovanja Varteksa
EPILOG
Zaba i HBOR odbili plan za stabilizaciju poslovanja Varteksa
ZAGREB - Član Uprave Varteksa Karlo Koprek izjavio je kako su od Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj primili odbijenicu na njihov plan za stabilizaciju poslovanja kompanije.
Deutsche Bahn izabrao uži krug potencijalnih kupaca DB Schenkera
UŽI KRUG
Deutsche Bahn izabrao uži krug potencijalnih kupaca DB Schenkera
BERLIN - Njemačka državna željeznica Deutsche Bahn suzila je popis potencijalnih kupaca podružnice za teretnu logistiku DB Schenker na četiri, rekli su u petak za dpa izvori upoznati s ugovorom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE