GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OiV pripojio splitski PCE, širi djelatnost na pomorsku elektroniku

OiV pripojio splitski PCE, širi djelatnost na pomorsku elektroniku
PRIPAJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2024 / 14:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Državna tvrtka Odašiljači i veze (OiV) proširuje svoju djelatnost na pomorsku elektroniku i komunikacija temeljem nedavnog pripajanja državne tvrtke Pomorski centar za elektroniku (PCE) iz Splita, izvijestili su u srijedu iz OiV-a.

To pripajanje je u svom registru evidentirao 8. travnja 2024. Trgovački sud u Zagrebu, čime je i formalno-pravno dovršen taj proces. Iz OiV-a kažu da je to očekivani ishod dugotrajnog postupka pripajanja, koji su svojim potpisima na ugovoru verificirale uprave OiV-a i PCE-a 26. ožujka 2024.

Tvrtka PCE time prestaje postojati te postaje dio jedinstvene kompanija koja će nastaviti sudjelovati na tržištu pod imenom OiV, pružajući sada dodatne usluge i u djelatnostima pomorske elektronike i komunikacija.

"Tako objedinjena dva komplementarna društva u stopostotnom vlasništvu Republike Hrvatske, čije su osnovne djelatnosti usko vezane uz elektroničke komunikacije, omogućit će stvaranje novih sinergija i eliminirati veći broj troškovnih kategorija te osigurati daljnju diversifikaciju portfelja usluga i povećanje prihoda. OiV će time ojačati i regionalnu prisutnost na jugu zemlje", poručio je predsjednik uprave OiV-a Mate Botica.

U OiV-u očekuju i da će se "inicijalno detektirane koristi od tog pripajanja prelijevati, ispreplitati i multiplicirati u idućim godinama", a i svi konkretni financijski ciljevi bit će postavljeni i nadopunjeni onima javne politike i hrvatske Vlade u vezi s pristupanjem Hrvatske Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

"Očekuje se i da će se ovim pripajanjem povećati učinkovitost objedinjenog društva te unaprijediti iskoristivost državne imovine i ukupnog portfelja trgovačkih društava u državnom vlasništvu. Pripajanje PCE-a OiV-u predstavlja veliki doprinos ispunjavanju preporuka i smjernica OECD-a, a istovremeno se stvaraju konkretne koristi i nove perspektive djelatnicima obiju kompanija, kao i njihovom vlasniku, Republici Hrvatskoj", ističu iz OiV-a.

Kako bi se nakon pripajanja što prije postiglo optimalno korištenje svih resursa, u narednom razdoblju slijede brojne integracijske aktivnosti koje će voditi Mihael Jančić, dugogodišnji stručnjak i menadžer OIV-a, iznose iz te tvrtke.

OiV je od strateškog interesa za RH, među vodećim pružateljima usluga u elektroničkim komunikacijama, zemaljskom i satelitskom odašiljanju radijskih i televizijskih sadržaja, te i nositelj izgradnje nacionalne strateške komunikacijske infrastrukture, dok za splitski PCE iz OiV-a kažu da je tvrtka afirmirana u vrijeme Domovinskog rata te da je imala važnu ulogu u izgradnji i opremanju Hrvatske ratne mornarice komunikacijskim sustavima.

Potpisivanjem ugovora o pripajanju, OiV formalno i stvarno preuzima obaveze i jamstva PCE-a, uključujući i jamstvo održavanja i unapređenja specifičnih sposobnosti Hrvatske ratne mornarice.

Uz istraživanje i razvoj te razvitak kripto uređaja, osnovna djelatnost PCE-a bila je integracija oružnih sustava s radarskim sustavima i komunikacijskom brodskom opremom te razvoj tehnike dvojne namjene, i vojne i civilne.

Sa PCE-om OiV povećava i svoj prihodovni potencijal, jača ljudske resurse i imovinsku snagu, kao i proširuje tržište, stječe nove kupce te povećava potencijale novih investicija i stvara konkretne sinergijske učinke i uštede u poslovanju, dok s druge strane zaposleni PCE-a ostvaruju veće mogućnosti profesionalnog napretka, dodatnih edukacija i prekvalifikacija te povećanje beneficija i prava uz očuvanje visoko specijaliziranih znanja.

Tagovi: OiV, PCE, pomorska elektronika, botica
PROČITAJ I OVO
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
UZLET
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
AMSTERDAM - Dionice Philipsa skočile su na najvišu razinu u dvije godine u ponedjeljak nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara u SAD-u za slučajeve osobnih ozljeda povezanih s povlačenjem nekih od njegovih uređaja za apneju u snu.
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
BLAGI PAD
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
LJUBLJANA - Grupa Cetis, koja djeluje na području sigurnosnog i komercijalnog tiska i pakiranja, u 2023. godini ostvarila je nešto manje od 125,4 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 5,1 posto više nego godinu prije. Neto dobit smanjena je za 3,4 posto.
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
INVESTICIJE
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
FRANKFURT - Njemačke željeznice (Deutsche Bahn - DB) planiraju ove godine remontirati 2000 kilometara tračnica i 2000 skretnica, u nastojanju da moderniziraju dotrajalu željezničku infrastrukturu.
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
U PLUSU
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
ZAGREB – Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u 2023. godini ostvario je operativnu dobit u visini od 4,1 milijuna eura, koja s neto rezultatom financiranja daje neto dobit od 2,3 milijuna eura, što predstavlja pozitivan pomak od 20,4 milijuna eura u odnosu na 2022. godinu.
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RAST
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RIJEKA - Domaći lanac marina ACI u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario 5,7 milijuna eura prihoda, što je za 11 posto ili 0,6 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ukupni rezultat, s obzirom na izraženu sezonalnost poslovanja, očekivano negativan, priopćeno je u ponedjeljak iz te kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE