GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi beogradski tramvaji koštaju više nego rimski

Novi beogradski tramvaji koštaju više nego rimski
TRAMVAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2024 / 13:16
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Cena nabavke tramvaja za koju je grad Beograd raspisao tender sa maksimalnih 140 miliona evra za 25 vozila daleko premašuje uobičajenu cenu za slične nabavke tramvaja u drugim gradovima Evrope, piše Beobuild.

"Kao relevantno poređenje može se uzeti ovogodišnja nabavka 40 tramvaja sličnih karakteristika u Rimu za 130 miliona evra", piše ovaj portal.

Grad Beograd raspisao je tender za nabavku 25 novih tramvaja za potrebe javnog gradskog prevoza.

Kako je prenosi Beobuild, raspisan tender za nabavku tramvaja novi je pokušaj da se realizuje dugo očekivana kupovina, pošto je prošle godine poništen prvi tender za dodatnih 20 novih tramvaja. U novoj dokumentaciji nabavka je povećana sa 20 na 25 vozila, gde potencijalni isporučioci imaju rok za podnošenje prijava do 7. maja 2024. godine, a procenjena vrednost ugovora iznosi 140 miliona evra. Glavni kriterijumi za ocenu najbolje ponude biće cena vozila i rokovi prve isporuke.

Poslednja velika nabavka novih tramvaja desila se još, kako piše ovaj portal, 2011. godine kada je nabavljeno 30 vozila španskog proizvođača CAF, čime je značajno unapređen komfor putnika na šinskom podsistemu. Jedan od glavnih preduslova većeg učešća tramvajskog saobraćaja u javnom prevozu je pored ostalog i nabavka novih voznih sredstava, tako da bi i veća nabavka odgovarala trenutnim potrebama. Ipak, ni 25 novih vozila svakako nije malo i može da pomogne daljem razvoju ovog vida transporta.

Specifičnost beogradskog tramvajskog sistema jeste uski metarski kolosek, što će biti najveći izazov za proizvođače jer ovaj tip koloseka nije široko rasprostranjen. Dužina tramvaja (bez spojnica) iznosi 29 – 32 metara, što odgovara petodelnim vozilima kakva su već nabavljana od španskog CAF-a. Najveća širina na najširem delu tramvaja mora biti u opsegu od 2,20 – 2,40 metara sa retrovizorima i žmigavacima, dok kapacitet vozila ne sme biti manji od ukupno 160 putnika, sa minimalnih 40 mesta za sedenje i 500 milimetara širine prolaza između sedišta.

„Možda najveću zabrinutost oko ovog tendera za sada izaziva cena nabavke koja sa maksimalnih 140 miliona evra za 25 vozila daleko premašuje uobičajenu cenu za slične nabavke tramvaja u drugim gradovima Evrope. Sa ukupnom cenom od 140 miliona evra dolazimo do računice od 5.5 miliona evra po vozilu, što se čini zaista preskupo“, navodi Beobuild.

Kao relevantno poređenje navodi se ovogodišnja nabavka 40 tramvaja sličnih karakteristika u Rimu za 130 miliona evra.

„Ostaje da vidimo koliku će ponudu Beograd dobiti, odnosno da li će konkurencija na tenderu pomoći da se cena dovede u prihvatljive okvire. Ključno će svakako biti koliko i koji proizvođači će se prijaviti na ovaj poziv, kako bi se mogle praviti dalje ocene pristiglih ponuda. Ukoliko ponude budu nosile isti broj poena, ugovor će biti dodeljen ponuđaču koji ponudi duži garantni rok“, navodi portal.

Tagovi: tramvaji, beograd, rim
PROČITAJ I OVO
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
UZLET
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
AMSTERDAM - Dionice Philipsa skočile su na najvišu razinu u dvije godine u ponedjeljak nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara u SAD-u za slučajeve osobnih ozljeda povezanih s povlačenjem nekih od njegovih uređaja za apneju u snu.
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
BLAGI PAD
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
LJUBLJANA - Grupa Cetis, koja djeluje na području sigurnosnog i komercijalnog tiska i pakiranja, u 2023. godini ostvarila je nešto manje od 125,4 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 5,1 posto više nego godinu prije. Neto dobit smanjena je za 3,4 posto.
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
INVESTICIJE
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
FRANKFURT - Njemačke željeznice (Deutsche Bahn - DB) planiraju ove godine remontirati 2000 kilometara tračnica i 2000 skretnica, u nastojanju da moderniziraju dotrajalu željezničku infrastrukturu.
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
U PLUSU
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
ZAGREB – Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u 2023. godini ostvario je operativnu dobit u visini od 4,1 milijuna eura, koja s neto rezultatom financiranja daje neto dobit od 2,3 milijuna eura, što predstavlja pozitivan pomak od 20,4 milijuna eura u odnosu na 2022. godinu.
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RAST
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RIJEKA - Domaći lanac marina ACI u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario 5,7 milijuna eura prihoda, što je za 11 posto ili 0,6 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ukupni rezultat, s obzirom na izraženu sezonalnost poslovanja, očekivano negativan, priopćeno je u ponedjeljak iz te kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE