GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi 3. maj gradit će kruzer vrijedan čak 250 milijuna eura

Novi 3. maj gradit će kruzer vrijedan čak 250 milijuna eura
POSLOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2024 / 17:00
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Tvrtka kći riječkog brodogradilišta »3. maj 1905« potpisala je jučer prvi brodograđevni ugovor, i to sa Scenic grupom, odnosno njihovom hrvatskom tvrtkom MKM Yachts za gradnju novog polarnog kruzera.

Zasad se još uvijek taje detalji oko tog novog projekta, zna se tek da tim novim »polarcem« Scenic grupa planira napraviti još jedan iskorak u toj klasi brodova, kako u smislu tehničkih performansi, tako i razine luksuza koji će ponuditi tržištu. Potpisivanju ugovora nazočio je i premijer Andrej Plenković koji je otkrio da je riječ o skupom projektu, vrijednom oko 250 milijuna eura.

Valja podsjetiti da su troškovi izgradnje »Scenic Eclipse II«, koji je u travnju prošle godine isplovio iz »3. maja« na svoje prvo inauguracijsko putovanje, iznosili nešto više od 160 milijuna eura što dovoljno govori o razmjerima novog projekta u koji se Scenicov MKM Yachts, zajedno s »3. majem Rijeka 1905«, planira do konca ove godine upustiti na riječkim navozima.

Trebao bi to biti vrlo dobar startni posao za ovu trećemajsku tvrtku kćer, kroz koju se planira nastaviti brodograđevna djelatnost u Rijeci, s obzirom na činjenicu da je »Scenic Eclipse II« završen unutar zadanih financijskih gabarita i vremenskih rokova, čak i nekoliko mjeseci prije od planiranog

Ugovor su potpisali vlasnik Scenic grupe Glen Moroney, direktor MKM Yachtsa Saša Čokljat i novoimenovana predsjednica Uprave »3. maj 1905« Vjera Marić.

Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo što može svjedočiti trećoj fazi suradnje sa Scenic grupom. Podsjetio je na prethodna dva polarna kruzera, koji su izgrađeni u hrvatskim brodogradilištima, prvi u Uljaniku, a drugi u »3. maju«, apostrofirajući činjenicu da je riječ o visokosofisticiranim brodovima koji su u tom trenutku predstavljali ono najbolje što se u tom trenutku na svjetskoj sceni kod takvih tipova brodova moglo vidjeti.

Plenković je uvjeren da će takvu pozornost svjetske javnosti zadobiti i novi Scenicov »polarac«, kao i da će udio hrvatske komponente na toj novogradnji biti još veći nego što je bio kod prethodna dva Scenicova broda, »Eclipse I« i »Eclipse II«.

Premda trenutno u ulozi tehničkog premijera, Plenković je poručio da će hrvatska Vlada, ukoliko se i ovaj treći polarni kruzer podjednako uspješno realizira kao prethodna dva Scenicova broda, podržati i četvrtu i petu fazu suradnje, odnosno buduće Scenicove projekte na riječkim navozima.

Vlasnik Scenic grupacije Glen Moroney zahvalio je trećemajcima, ali i premijeru Plenkoviću na osobnoj podršci bez koje, zaključio je Moroney, ne bi bilo gradnje Scenicovih polarnih kruzera na hrvatskim, odnosno riječkim navozima.

Moroney je istaknuo da je ta suradnja između Scenica, hrvatske Vlade i »3. maja« prožeta međusobnim povjerenjem koje se stjecalo uspješnom realizacijom svega dogovorenog, a prisjetio se i dva uvjeta koje je premijer Plenković na prvom sastanku postavio pred njega.

To su da gradnja tih brodova ne košta ni centa državni proračun, kao i da se osigura čim veći udio hrvatske komponente na Scenicovim novogradnjama, ne samo po pitanju rada i usluga već i hrvatskih proizvoda koji se na te luksuzne brodove mogu ugraditi.

Vladi i premijeru na iskazanoj je podršci zahvalio i direktor matičnog »3. maja« Edi Kučan koji je jučerašnji dan ocijenio – povijesnim. Jer, objasnio je, novi »3. maj« kroz koji će se nastaviti riječka brodogradnja potpisao je svoj prvi ugovor.

– Kolegici i predsjednici Uprave »3. maj Rijeka 1905« Vjeri Marić, kao i svim budućim zaposlenicima tog društva želim uspješan i dugovječan nastavak gradnje brodova na trećemajskim navozima, a posebna zahvala ide svima onima koji su me pratili i »trpjeli« već pune 42 godine u riječkom brodogradilištu, emotivno je poručio Kučan.


Uz premijera, na potpisivanju ugovora bili su i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zamjenik župana Vojko Braut te riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Na marginama jučerašnje radne svečanosti u riječkom brodogradilištu, dodatnu dozu optimizma unijela je i neslužbena informacija prema kojoj je dosad stiglo nekoliko iskaza interesa od potencijalnih kupaca trećemajske tvrtke kćeri.

Javni poziv, podsjetimo, za kupnju »3. maj 1905« traje do ponedjeljka, 15. travnja.

Suradnja na novom, vrijednom poslu odvijat će se na isti način kao i u slučaju »Eclipse II«, a to znači da će trećemajci odraditi posao na gradnji trupa novog Scenicovog polarca, uz dodatni angažman na njegovom opremanju, kako u fazi gradnje na navozu, tako i kasnije u jednom dijelu kad novogradnja bude u fazi završnog opremanja.

Tagovi: 3. maj, scenic, kruzer, brodogradnja, plenković, butković, kučan
PROČITAJ I OVO
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
UZLET
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
AMSTERDAM - Dionice Philipsa skočile su na najvišu razinu u dvije godine u ponedjeljak nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara u SAD-u za slučajeve osobnih ozljeda povezanih s povlačenjem nekih od njegovih uređaja za apneju u snu.
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
BLAGI PAD
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
LJUBLJANA - Grupa Cetis, koja djeluje na području sigurnosnog i komercijalnog tiska i pakiranja, u 2023. godini ostvarila je nešto manje od 125,4 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 5,1 posto više nego godinu prije. Neto dobit smanjena je za 3,4 posto.
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
INVESTICIJE
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
FRANKFURT - Njemačke željeznice (Deutsche Bahn - DB) planiraju ove godine remontirati 2000 kilometara tračnica i 2000 skretnica, u nastojanju da moderniziraju dotrajalu željezničku infrastrukturu.
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
U PLUSU
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
ZAGREB – Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u 2023. godini ostvario je operativnu dobit u visini od 4,1 milijuna eura, koja s neto rezultatom financiranja daje neto dobit od 2,3 milijuna eura, što predstavlja pozitivan pomak od 20,4 milijuna eura u odnosu na 2022. godinu.
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RAST
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RIJEKA - Domaći lanac marina ACI u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario 5,7 milijuna eura prihoda, što je za 11 posto ili 0,6 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ukupni rezultat, s obzirom na izraženu sezonalnost poslovanja, očekivano negativan, priopćeno je u ponedjeljak iz te kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE