GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nitko ne želi voditi 3. maj

Nitko ne želi voditi 3. maj
BEZ KANDIDATA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.12.2022 / 08:11
Autor: SEEbiz / Novi list

RIJEKA - Natječaj za člana Uprave »3. maja« neslavno je završio.

Dva tjedna nakon što je poziv potencijalnim kandidatima bio raspisan, te još dodatnih tjedan dana koliko su u brodogradilištu ostavili i čekali da naknadno poštom stigne neka prijava, predsjednik trećemajskog Nadzornog odbora Juraj Šoljić jučer je konačno potvrdio – nije stigla niti jedna prijava. Koji je razlog tome, Šoljić nije htio nagađati, kao ni što će NO dalje učiniti u namjeri da se dođe do osobe koja bi preuzela dio odgovornosti uz 67-godišnjeg Edija Kučana, piše Novi list.

Koliko je iznenađujući, toliko je, u jednu ruku, bio i očekivan ovakav ishod natječaja. Kriteriji su bili prilično visoko postavljeni, od kandidata se tražilo da imaju najmanje diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij odgovarajuće struke te minimum deset godina radnog iskustva, od kojih pet na rukovodećim pozicijama.

S druge strane, pitanje je što ljudima izvan trećemajskog sustava, tog kalibra i obrazovanja, brodogradilište u ovom trenutku može ponuditi osim neizvjesnosti i svakodnevne borbe za preživljavanje.

Kao što je poznato, »3. maj« je tvrtka čiji se gubitak iznad kapitala, prema posljednjem izvješću objavljenom na burzi, penje na 672 milijuna kuna što je, najvećim dijelom, ostavština iz razdoblja restrukturiranja pod propalom Uljanik grupom. »3. maj« i sam se, prije gotovo četiri godine, našao pred stečajem, ali je on izbjegnut jer je iza plana nastavka proizvodnje stala Vlada sa stopostotnim državnim jamstvima za svaki kredit, uz pomoć kojih je »3. maj« pozavršavao zatečene novogradnje.

Ipak, proizvodni i novčani tijek u »3. maju« još je daleko od optimalnog, na što ukazuju i financijska izvješća. Tako je u prvih devet mjeseci riječko brodogradilište iskazalo 234,3 milijuna kuna prihoda, ali i gubitak od 29 milijuna kuna. Dva poziva za kupnju 88 posto dionica nisu urodila interesom kod potencijalnih ulagača ni do razine pisma namjere, pa se kao vlasnik »3. maja« i dalje vodi bankrotirani Uljanik i još treba vidjeti koje će biti konačno rješenje za »3. maj«. Kada su u pitanju sami trećemajci koji udovoljavaju uvjetima iz natječaja, očito je da je i u ovom dijelu zdrav razum nadvladao ambicije, kako je potpuni izostanak prijava opravdao jedan sugovornik Novog lista iz riječkog brodogradilišta.

U skladu s traženjima Vlade, koje je apostrofirano i u zadnjoj odluci o davanju državnog jamstva za kredit za završetak započete novogradnje za kanadskog brodara Algomu iz srpnje ove godine, u »3. maju« pristupili su izradi programa restrukturiranja koji je, kako doznajemo, u završnoj fazi izrade i uskoro bi trebao doći na konačno odobrenje pred članove Nadzornog odbora, a potom i na Skupštinu društva. Koja je to okosnica za mogući spas trećemajskih navoza, zasad nije poznato jer o sadržaju tog plana još uvijek svi šute, piše Novi list.

Tagovi: 3. maj, Edi Kučan
PROČITAJ I OVO
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
UZLET
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
AMSTERDAM - Dionice Philipsa skočile su na najvišu razinu u dvije godine u ponedjeljak nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara u SAD-u za slučajeve osobnih ozljeda povezanih s povlačenjem nekih od njegovih uređaja za apneju u snu.
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
BLAGI PAD
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
LJUBLJANA - Grupa Cetis, koja djeluje na području sigurnosnog i komercijalnog tiska i pakiranja, u 2023. godini ostvarila je nešto manje od 125,4 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 5,1 posto više nego godinu prije. Neto dobit smanjena je za 3,4 posto.
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
INVESTICIJE
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
FRANKFURT - Njemačke željeznice (Deutsche Bahn - DB) planiraju ove godine remontirati 2000 kilometara tračnica i 2000 skretnica, u nastojanju da moderniziraju dotrajalu željezničku infrastrukturu.
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
U PLUSU
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
ZAGREB – Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u 2023. godini ostvario je operativnu dobit u visini od 4,1 milijuna eura, koja s neto rezultatom financiranja daje neto dobit od 2,3 milijuna eura, što predstavlja pozitivan pomak od 20,4 milijuna eura u odnosu na 2022. godinu.
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RAST
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RIJEKA - Domaći lanac marina ACI u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario 5,7 milijuna eura prihoda, što je za 11 posto ili 0,6 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ukupni rezultat, s obzirom na izraženu sezonalnost poslovanja, očekivano negativan, priopćeno je u ponedjeljak iz te kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE