GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu

Nestle u fokusu velikog skandala, pročitajte kako su diskriminirali siromašnu djecu
STRAŠNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.04.2024 / 09:15
Autor: SEEbiz
LONDON - Nestle, najveća svjetska tvrtka za široku potrošnju, dodaje šećer i med mlijeku i proizvodima od žitarica za bebe koji se prodaju u mnogim siromašnijim zemljama, suprotno međunarodnim smjernicama usmjerenim na prevenciju pretilosti i kroničnih bolesti, navodi se u izvješću švicarske istraživačke organizacije "Public Eye ".

Istraživači su uzorke dječje hrane te švicarske multinacionalne kompanije, koja se prodaje u Aziji, Africi i Latinskoj Americi, poslali u belgijski laboratorij na testiranje, prenosi Guardian izvješće Public Eyea.

Usporedbom rezultata i deklaracije na proizvodu otkrili su dodatak šećera u obliku saharoze ili meda u uzorcima Nida, prateće marke mliječne formule namijenjene dojenčadi od godinu dana i starije, te Cerelac, žitarice namijenjene za djecu od šest mjeseci.

"Nestle mora stati na kraj tim opasnim dvostrukim standardima i prestati dodavati šećer svim proizvodima za djecu mlađu od tri godine, svugdje u svijetu", rekao je Loren Gaberel, stručnjak za poljoprivredu i prehranu Public Eyea.

Kada je riječ o Nestleovim glavnim europskim tržištima, uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo, u formulama za dojenčad nema dodanog šećera. Dok neke žitarice namijenjene starijoj djeci sadrže dodani šećer, nema ga u proizvodima namijenjenim bebama između šest mjeseci i godinu dana.

Smjernice WHO-a za europsku regiju kažu da dodani šećer ili zaslađivači ne smiju biti dopušteni u hrani za djecu mlađu od tri godine.

Iako nisu izrađene posebne smjernice za druge regije, istraživači tvrde da europski dokument ostaje jednako relevantan za druge dijelove svijeta. Ujedinjeno Kraljevstvo preporučuje da djeca mlađa od četiri godine izbjegavaju hranu s dodanim šećerom zbog rizika koji uključuju debljanje i karijes.

Smjernice američke vlade preporučuju izbjegavanje hrane i pića s dodanim šećerom za mlađe od dvije godine.

Istraživanje je pokazalo da je razina šećera u proizvodima "Nido" i "Cerelac", koji se u svijetu prodaju pod različitim nazivima, čak šest grama u Senegalu i Južnoj Africi, dok je najveća doza viška zaslađivača utvrđena. u nigerijskom uzorku i iznosi 6,8 grama.

"Vjerujemo u nutritivnu kvalitetu naših proizvoda za ranu djecu i dajemo prednost korištenju visokokvalitetnih sastojaka prilagođenih rastu i razvoju djece", rekla je glasnogovornica Nestléa.

Rekla je da se unutar "strogo regulirane" kategorije dječje hrane Nestle uvijek pridržavao "lokalnih propisa ili međunarodnih standarda, uključujući zahtjeve za označavanje i pragove udjela ugljikohidrata koji uključuju šećere" i deklarirao ukupne šećere u svojim proizvodima, uključujući i one dobivene od meda.

Varijacije u receptima ovise o čimbenicima uključujući propise i dostupnost lokalnih sastojaka, rekla je glasnogovornica.

Tvrtka je smanjila ukupnu količinu dodanih šećera u svojim proizvodima od žitarica za bebe za 11 posto u cijelom svijetu tijekom prošlog desetljeća, rekla je, i nastavlja je smanjivati. Pretilost je sve veći problem u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.

U Africi je broj pretile djece mlađe od pet godina porastao za gotovo 23 posto od 2000. godine, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, a globalno je više od jedne milijarde ljudi pretilo.

Tagovi: nestle, djeca, dječja hrana, šećer, žitarice
PROČITAJ I OVO
Kraš odobrio dividendu
DIVIDENDA
Kraš odobrio dividendu
ZAGREB - Kraš je jučer održao Glavnu skupštinu nakon koje su objavljene odluke.
SDH i T-2 postigli dogovor oko otplate duga operatera
NESLUŽBENO
SDH i T-2 postigli dogovor oko otplate duga operatera
LJUBLJANA - Prema neslužbenim informacijama, Slovenski državni holding (SDH) postigao je dogovor s telekomunikacijskim operaterom T-2 o visini i povratu duga. Detalji za sada nisu poznati, više će se znati uskoro tijekom dana. Za 10.00 sati na Okružnom sudu u Ljubljani najavljeno je ročište za pokretanje stečajnog postupka nad T-2.
Telekom Srpske isplaćuje dividendu
DIVIDENDA
Telekom Srpske isplaćuje dividendu
BANJA LUKA - Skupština akcionara Telekoma Srpske, održana 19.juna, donijela je odluku o isplati dividende u iznosu nešto manjem od 33 miliona KM.
Telemach bi preuzeo i sve obveze T-2
NOVI DETALJI
Telemach bi preuzeo i sve obveze T-2
LJUBLJANA - Kada bi Telemach Slovenija preuzeo većinski udio u telekomunikacijskom operateru T-2, osigurao bi da T-2 ispunjava svoje obveze, kažu u Telemachu i dodaju da to uključuje i obvezu prema SDH.
Edi Kučan bit će smijenjen s čelne pozicije u 3. maju
SMJENA
Edi Kučan bit će smijenjen s čelne pozicije u 3. maju
RIJEKA - Nadzorni odbor brodogradilišta 3. maj u pozivu na Glavnu skupštinu 3. maja protivi se usvajanju izvještaja Uprave o poslovanju društva u 2023. godini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE