GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maersk uvodi dodatne naknade zbog preusmjeravanja brodova oko Rta dobre nade

Maersk uvodi dodatne naknade zbog preusmjeravanja brodova oko Rta dobre nade
BRODARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2023 / 12:03
Autor: SEEbiz
KOPENHAGEN - Danska brodarska kompanija Maersk povećat će naknade za prijevoz kontejnera iz Azije, nakon odluke da preusmjeri brodove od Sueskog kanala na duže putovanje oko Afrike.

Nakon što je zaustavio plovila u tom području zbog visoko eskalirane sigurnosne situacije, Maersk je u utorak, 19. prosinca 2023., objavio da će prethodno zaustavljena plovila biti preusmjerena oko Rta dobre nade iz sigurnosnih razloga, a buduće usluge također će biti predmetom sigurnosne procjene kako bi se utvrdilo potrebne nepredviđene situacije. Ova je odluka donesena u svjetlu rizika, kašnjenja i poteškoća povezanih s tranzitom kroz Crveno more/Adenski zaljev u ovom trenutku.

Preusmjeravanje plovila oko Rta dobre nade kako bi se ublažili tekući rizici plovidbe tom regijom nužan je korak u interesu sigurnosti, ali je u konačnici doveo do povećanih troškova za prijevoznike. Kao takav, Maersk se poziva na klauzulu 20(a) Uvjeta prijevoza i klauzulu 22(a) kućne teretnice (ovisno o tome što je prikladno za relevantni prijevoz) kako bi nadoknadio ove troškove.

Dodatna vozarina i troškovi prijevoza prema klauzuli 20(a) Uvjeta prijevoza i klauzuli 22(a) kućne teretnice navedeni su u donjoj tablici. Ove dodatne naknade stupaju na snagu odmah do daljnje obavijesti i primjenjivat će se na rezervacije iz Daleke Istočne Azije koje su podložne preusmjeravanju. Ovo uključuje pošiljke koje su već "na vodi" i koje su bile ili će biti preusmjerene. Na fakturama kupaca bit će prikazana kao naknada za smetnje u tranzitu (TDS).

Osim toga, zbog ozbiljnog prekida rada, Maersk najavljuje dodatnu naknadu za vrhunac sezone (PSS) za odabrana tržišta od 1. siječnja 2024. do daljnje obavijesti*, kako je navedeno u tablici u nastavku. Naši timovi nastavit će procjenjivati utjecaj situacije i nadamo se da ćemo povući dodatne naknade čim to bude operativno izvedivo, no imajte na umu da se one također mogu povećati ovisno o okolnostima.

Tagovi: Maersk, BRODARI, VOZARINE, LOGISTIKA
PROČITAJ I OVO
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
RAST
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
BERLIN - Njemačka grupa za proizvodnju sportske robe Adidas ostvarila je snažan rast početkom godine - s izuzetkom važnog tržišta Sjeverne Amerike.
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
ZAGREB - Nerevidirani konsolidirani rezultati za prvi kvartal 2024. godine pokazuju da je Kraš grupa održala stabilnost poslovanja te ostvarila neto dobit u iznosu od 1,45 milijuna eura, odnosno 0,88 milijuna eura više od dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine.
Lufthansa značajno povećala gubitak
SVE GORE
Lufthansa značajno povećala gubitak
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa izvijestila je u utorak da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno većim gubitkom, izdvojivši među glavnim razlozima val štrajkova.
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
GUBITAK
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
ROVINJ - Adris grupa je u prvom tromjesečju ove godine poslovala s gubitkom od sedam milijuna eura, uz ukupni prihod od 191 milijun eura ili 15 posto većim nego u istom razdoblju 2023., pokazuje u utorak objavljeno financijsko zvješće te kompanije.
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
SKOK
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
KOPRIVNICA - Neto dobit Grupe Podravka u prvom kvartalu ove godine iznosila je 23,5 milijuna eura, što je za 7,8 milijuna eura odnosno 50 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je Podravka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE