GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maersk se priprema za nastavak operacija u Crvenom moru

Maersk se priprema za nastavak operacija u Crvenom moru
PRIPREME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.12.2023 / 08:02
Autor: SEEbiz
KOPENHAGEN - Danski Maersk priprema se za nastavak pomorskih operacija u Crvenom moru i Adenskom zaljevu, objavila je tvrtka u nedjelju, navodeći razmještanje vojne operacije pod vodstvom SAD-a osmišljene kako bi se osigurala sigurnost trgovine u tom području.

Brodski div je ranije u prosincu obustavio slanje brodova kroz tjesnac Bab el-Mandeb zbog napada na njegove brodove. To je učinilo Sueski kanal, koji je ključan za globalnu trgovinu, neupotrebljivim za većinu ruta.

Sjedinjene Države priopćile su u utorak da pokreću multinacionalnu operaciju za zaštitu trgovine u Crvenom moru od jemenskih militanata koje podržava Iran, a koji od prošlog mjeseca gađaju bespilotne letjelice i projektile na međunarodna plovila, što je, kako kažu, odgovor na izraelski rat u Gaza.

“Od nedjelje, 24. prosinca 2023., primili smo potvrdu da je prethodno najavljena multinacionalna sigurnosna inicijativa Operation Prosperity Guardian (OPG) sada postavljena i raspoređena kako bi pomorska trgovina mogla proći kroz Crveno more/Adenski zaljev i ponovno se vratiti korištenju Sueskog kanala kao prolaza između Azije i Europe”, rekao je Masersk u priopćenju u nedjelju.

"S OPG inicijativom koja je na djelu, pripremamo se omogućiti brodovima da nastave tranzit kroz Crveno more i prema istoku i prema zapadu."

Maersk je rekao da će objaviti više detalja u narednim danima. No, rekli su da bi ponovno mogli pribjeći preusmjeravanju brodskog prometa ovisno o razvoju sigurnosnih uvjeta.

U utorak je Maersk rekao da preusmjerava brodove oko Afrike preko Rta dobre nade. Rekli su da će nametnuti kontejnerske naknade za pošiljke iz Azije kako bi pokrili dodatne troškove povezane s duljim putovanjem.

Nekoliko drugih tvrtki prekinulo je tranzit Crvenim morem zbog zabrinutosti za sigurnost posljednjih tjedana, kao i naftna kompanija BP.

Tagovi: ,aersk crvne more, lofistika
PROČITAJ I OVO
Glovo odlazi iz Slovenije
ODLAZAK
Glovo odlazi iz Slovenije
LJUBLJANA - Glovo, tvrtka za dostavu hrane i ostalih proizvoda na kućnu adresu, napušta slovensko tržište. Španjolska tvrtka nudit će uslugu dostave u Sloveniji do 10. svibnja do 22 sata.
Dobit kompanija iz sastava MNSE10 indeksa 108,7 miliona eura
RAST
Dobit kompanija iz sastava MNSE10 indeksa 108,7 miliona eura
PODGORICA - Kompanije koje ulaze u sastav berzanskog indeksa MNSE10, ostvarile su na kraju prošle godine neto dobit od 108,7 miliona eura, pokazala je analiza Montenegroberze.
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
RAST
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
BERLIN - Njemačka grupa za proizvodnju sportske robe Adidas ostvarila je snažan rast početkom godine - s izuzetkom važnog tržišta Sjeverne Amerike.
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
ZAGREB - Nerevidirani konsolidirani rezultati za prvi kvartal 2024. godine pokazuju da je Kraš grupa održala stabilnost poslovanja te ostvarila neto dobit u iznosu od 1,45 milijuna eura, odnosno 0,88 milijuna eura više od dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine.
Lufthansa značajno povećala gubitak
SVE GORE
Lufthansa značajno povećala gubitak
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa izvijestila je u utorak da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno većim gubitkom, izdvojivši među glavnim razlozima val štrajkova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE