GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maersk počinje preusmjeravati brodove zbog tenzija u Crvenom moru

Maersk počinje preusmjeravati brodove zbog tenzija u Crvenom moru
BRODARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.12.2023 / 21:04
Autor: SEEbiz
KOPENHAGEN - Danski brodarski div Maersk potvrdio je u utorak da će njegovi brodovi zbog tranzita Crvenim morem i Adenskim zaljevom ići rutom Rta dobre nade oko juga Afrike nakon niza napada Huti militanata iz Jemena.

Zajedno s nizom drugih tvrtki, tvrtka je prethodno najavila privremenu pauzu na svim putovanjima kroz prolaze. Adenski zaljev prolazi duž južne obale Jemena, dok Crveno more predstavlja ključnu vezu između Azije i Europe preko egipatskog Sueskog kanala.

Njemački Hapag-Lloyd u ponedjeljak je najavio da će njezini brodovi ići dužom rutom Rta dobre nade između kontinenata, navodeći "neprihvatljiv" sigurnosni rizik nakon napada na njihov brod, Al Jasrah, u Crvenom moru.

Oko 30% globalne kontejnerske trgovine prolazi kroz Sueski kanal.

“Napadi koje smo vidjeli na komercijalna plovila u tom području alarmantni su i predstavljaju značajnu prijetnju sigurnosti i sigurnosti pomoraca”, rekao je Maersk u izjavi dostavljenoj CNBC-u.

Najmanje dva broda gađana su projektilima u ponedjeljak, prema službenim izvješćima. Čelnici Hutija kažu da progone Izrael i sva plovila koja idu u Izrael zbog rata u Pojasu Gaze.

Maersk je priopćio da je, nakon praćenja situacije od obustave ruta u petak, odlučio da će svi brodovi koji su trenutno na čekanju i koji su prethodno trebali putovati preko Crvenog mora krenuti prema Rtu dobre nade.

Plovila će nastaviti skrenutim rutama "čim to bude operativno izvedivo", dodala je tvrtka. Od ponedjeljka, Maersk je rekao da ima oko 20 brodova zaustavljenih na putu, od kojih je oko polovica istočno od Adenskog zaljeva. Ostatak se nalazi južno od Sueskog kanala u Crvenom moru ili sjeverno od njega u Sredozemnom moru.

Odluke o budućim putovanjima donosit će se od slučaja do slučaja, rekao je Maersk, i mogle bi uključivati skretanja ili "daljnje nepredviđene mjere".

Ruta Rta dobre nade smanjuje efektivni kapacitet putovanja Azija-Europa za 25%, prema analitičarima UBS-a.

Promatrači tržišta kažu da će situacija vjerojatno stvoriti pritisak na globalne opskrbne lance i povećati vozarine, budući da dodatno vrijeme potrebno brodovima da stignu do odredišta oduzima kapacitete s tržišta.

No pomorska industrija trenutačno je u stanju prevelike ponude nakon pandemije, što potencijalno može ublažiti sveukupni poremećaj opskrbnog lanca.

Tagovi: Maersk, brodari
PROČITAJ I OVO
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
RAST
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
BERLIN - Njemačka grupa za proizvodnju sportske robe Adidas ostvarila je snažan rast početkom godine - s izuzetkom važnog tržišta Sjeverne Amerike.
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
ZAGREB - Nerevidirani konsolidirani rezultati za prvi kvartal 2024. godine pokazuju da je Kraš grupa održala stabilnost poslovanja te ostvarila neto dobit u iznosu od 1,45 milijuna eura, odnosno 0,88 milijuna eura više od dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine.
Lufthansa značajno povećala gubitak
SVE GORE
Lufthansa značajno povećala gubitak
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa izvijestila je u utorak da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno većim gubitkom, izdvojivši među glavnim razlozima val štrajkova.
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
GUBITAK
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
ROVINJ - Adris grupa je u prvom tromjesečju ove godine poslovala s gubitkom od sedam milijuna eura, uz ukupni prihod od 191 milijun eura ili 15 posto većim nego u istom razdoblju 2023., pokazuje u utorak objavljeno financijsko zvješće te kompanije.
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
SKOK
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
KOPRIVNICA - Neto dobit Grupe Podravka u prvom kvartalu ove godine iznosila je 23,5 milijuna eura, što je za 7,8 milijuna eura odnosno 50 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je Podravka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE