GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Ploče: Promet manji, prihodi veći

Luka Ploče: Promet manji, prihodi veći
ŠEST MJESECI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2023 / 16:21
Autor: SEEbiz
PLOČE - Promet preko luke Ploče u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je gotovo 2,6 milijuna tona, ili 11 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje (2,9 milijuna tona), stoji u nerevidiranom nekonsolidiranom izvještaju Luka Ploče d.d. objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Razlog je pad prometa rasutih tereta od 19 posto u odnosu na prvo polugodište lani.

Rusko-ukrajinska kriza tijekom 2022. godine donijela je pozitivne efekte za poslovanje Društva uslijed poremećaja globalnih logističkih tokova, koji su i dalje prisutni u 2023. godini ali u manjoj mjeri. Naime, sjeverne luke su postale zagušene, a Crno more koje je u blizini ratnog područja je uzrokovalo poskupljenje osiguranja za brodove, što je doprinjelo poskupljenju logistike u tom pravcu, uz prisutnu obilnu zatrpanost. Društvo ne obavlja financijske transakcije preko nijedne ruske financijske institucije. Ukupan promet Društva je i dalje veći nego promet prije krize (porast od 58 posto kad se usporedi s istim razdobljem u 2021. godini).

Iako promet bilježi pad od 11 posto u odnosu na prethodnu godinu, prihodi od prodaje lučkih usluga koji iznose preko 18 milijuna eura, bilježe porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine (16,3 milijuna eura), zbog porasta prihoda od skladištarine. Dobit prije poreza u prvih šest mjeseci tekuće godine je iznosila 7,15 milijuna eura, što je povećanje od 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je iznosila 5,89 milijuna eura.

U izvještaju također stoji da je vidljiv porast broja zaposlenih s 400 na 412 uspoređujući isto razdoblje tekuće i prethodne godine. Povećan je trošak zaposlenih za sedam posto u promatranom razdoblju. Prosječna bruto plaća iznosi 1.592 eura u promatranom razdoblju, a u istom razdoblju prethodne godine iznosila je 1.455 eura, što ukazuje na porast prosječnih plaća za 9,4 posto u promatranom razdoblju.

Tagovi: Luka Ploče, Energia Naturalis, Prvo plinarsko društvo
PROČITAJ I OVO
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
RAST
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
BERLIN - Njemačka grupa za proizvodnju sportske robe Adidas ostvarila je snažan rast početkom godine - s izuzetkom važnog tržišta Sjeverne Amerike.
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
ZAGREB - Nerevidirani konsolidirani rezultati za prvi kvartal 2024. godine pokazuju da je Kraš grupa održala stabilnost poslovanja te ostvarila neto dobit u iznosu od 1,45 milijuna eura, odnosno 0,88 milijuna eura više od dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine.
Lufthansa značajno povećala gubitak
SVE GORE
Lufthansa značajno povećala gubitak
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa izvijestila je u utorak da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno većim gubitkom, izdvojivši među glavnim razlozima val štrajkova.
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
GUBITAK
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
ROVINJ - Adris grupa je u prvom tromjesečju ove godine poslovala s gubitkom od sedam milijuna eura, uz ukupni prihod od 191 milijun eura ili 15 posto većim nego u istom razdoblju 2023., pokazuje u utorak objavljeno financijsko zvješće te kompanije.
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
SKOK
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
KOPRIVNICA - Neto dobit Grupe Podravka u prvom kvartalu ove godine iznosila je 23,5 milijuna eura, što je za 7,8 milijuna eura odnosno 50 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je Podravka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE