GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krušik poslao poruku da je Obradović nepoželjan

Krušik poslao poruku da je Obradović nepoželjan
UZBUNJIVAČI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2020 / 14:06
Autor: SEEbiz / Danas.rs
VALJEVO - Rukovodstvo Krušika neće vratiti uzbunjivača Aleksandra Obradovića na posao sve dok se vodi krivični postupak protiv njega, što može da traje i godinama.

Poslovodstvo vojne kompanije iz Valjeva donelo je novu odluku o suspenziji Aleksandra Obradovića, koja je po rečima Vladimira Gajića, Obradovićevog advokata, potpuno nezakonita, i predstavlja kršenje elementarnih ljudskih prava njegovog klijenta, piše Danas.

Na drugoj strani, Mario Reljanović, stručnjak za radno pravo, objašnjava da zakon dozvoljava poslodavcu da donese ovakvu meru, ali i dodaje da u poslednjem rešenju vidi poruku da se uzbunjivač iz Valjeva „ne sme vratiti na posao".

– Pre deset dana doneta je odluka da se Obradović privremeno udalji sa posla, jer je protiv njega započeto krivično gonjenje. U toj odluci se kaže da će suspenzija trajati do pravosnažnog okončanja postupka. A u obrazloženju se navodi da se ova mera donosi, jer se protiv Obradovića vodi istraga zbog krivičnog dela odavanja poslovne tajne. Pa se dalje kaže „pošto je karakter razloga za vođenje krivičnog postupka takav da iziskuje prekid rada zaposlenog, to se zaposleni privremeno udaljava sa posla." Formulacija „karakter razloga za vođenje krivičnog postupka" je nepoznata u pravnoj nauci. Ovo je s pravne tačke jedna monumentalna glupost – kaže Gajić.

On dodaje da se ne može govoriti ni o kakvoj privremenoj meri udaljenja sa posla jer krivični postupak može da traje i deset godina, zbog čega se krši elementarno pravo njegovog klijenta na rad.

Na drugoj strani Mario Reljanović objašnjava da zakon predviđa mogućnost da se zaposleni udalji sa radnog mesta ako je krivično delo učinjeno na radu ili u vezi sa radom. Kako ističe, ovakva mera ne nastupa po sili zakona već je poslodavac samostalno donosi.

– Ovo je specifičan slučaj zbog svih okolnosti koje ga prate. Možda je ova odluka samo kupovina vremena. Ali očigledno je da se od početka šalju neke poruke. Jedan od njih je da se Obradović ne sme vratiti na posao, i s tim u vezi se koriste zakonske mogućnosti da se on fizički udalji – smatra Reljanović.

Aleksandar Obradović prethodno je bio privremeno suspendovan s posla od kraja septembra do kraja decembra pošto je bio u kućnom pritvoru. Nakon što mu je kućni pritvor ukinut, suspenzija je automatski morala biti stavljena van strane. Međutim, to se nije desilo, što je po rečima sagovornika Danasa takođe kršenje zakona.

– Obradović je odluku o ukidanju kućnog pritvora dostavio Krušiku 27. decembra. Oni su tada morali bez odlaganja odmah da stave van snage rešenje o suspenziji jer se u rešenju o suspenziji jasno kaže da traje dok traje kućni pritvor – objašnjava advokat Gajić.

Po rečima Maria Reljanovića, činjenica da Krušik nije odmah ukinuo suspenziju Obradoviću predstavlja kršenje zakona.

– Kada je prestala suspenzija zbog ukidanja pritvora prošlo je nekoliko nedelja, a da se ništa nije desilo. U tom periodu Obradovićev radni status je bio neizvestan. Nije se znalo ni da li, ni šta poslodavac radi. Za tih nekoliko nedelja, Obradović bi trebalo da dobije punu zaradu i da se vodi kao redovno zaposlen jer je tu poslodavac postupao nezakonito – ističe Reljanović.

Obradović je, podsetimo, uhapšen pod sumnjom da je odavao službene podatke.

On se sumnjiči da je medijima dostavljao podatke o trgovini kompanije Krušik i firme GIM, preduzeća za promet oružja sa kojim je povezan otac ministra unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Prema objavljenim informacijama, Krušik, koji je u državnom vlasništvu, je kompaniji GIM prodavao municiju po povlašćenim cenama.

Nakon transakcije, GIM je municiju prodavao po višestruko većim cenama. I dok tužilaštvo ispituje ulogu Aleksandra Obradovića u odavanju informacija, niko, prema informacijama dostupnim javnosti, ne istražuje navode o izvlačenju novca iz državne firma namenske industrije.

Tagovi: Krušik, Aleksandar Obradović, Mario Reljanović, Branko Stefanović, Vladimir Gajić,
PROČITAJ I OVO
Beogradski aerodrom najjači u regiji
AERODROMI
Beogradski aerodrom najjači u regiji
BEOGRAD - Beogradski aerodrom najprometniji je od aerodroma u regiji, a Međunarodni aerodrom u Sarajevu posljednji na listi onih iz glavnih evropskih gradova.
Uzlet neto dobiti Optima Telekoma u 2019.
SJAJNE BROJKE
Uzlet neto dobiti Optima Telekoma u 2019.
ZAGREB - Optima Telekom je u prošloj godini zabilježila pad prihoda od prodaje za 2,6 posto, na 524,6 milijuna kuna, no neto je dobit uvećana za 172,8 posto (9,1 mil kuna apsolutno) na 12,5 milijuna kuna.
Predsjednik Odbora direktora Luke Bar podnio ostavku
OSTAVKA
Predsjednik Odbora direktora Luke Bar podnio ostavku
BAR - Višemjesečna blokada rada Odbora direktora većinski državne Luke Bar okončana je ostavkom predsjednika borda Vojina Žugića.
Obustavljena nabavka u kojoj je Telekomu dodeljeno 60 miliona dinara
NABAVKE
Obustavljena nabavka u kojoj je Telekomu dodeljeno 60 miliona dinara
BEOGRAD - Ministarstvo pravde obustavilo je postupak javne nabavke u kojoj je posao vredan skoro 60 miliona dinara dodelila Telekomu Srbije, nakon rešenja Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki po žalbi drugog ponuđača.
Rusija i Srbija pregovaraju o ukidanju ograničenja na uvoz svinjetine
PREGOVORI
Rusija i Srbija pregovaraju o ukidanju ograničenja na uvoz svinjetine
MOSKVA - Srbija i Rusija pregovaraju o ukidanju ograničenja na uvoz srpske svinjetine u Rusku Federaciju, koje je Moskva uvela u avgustu prošle godine zbog pojave afričke svinjske kuge u pojedinim delovima Srbije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE