GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krka: Rekordna dobit i prodaja u devet mjeseci

Krka: Rekordna dobit i prodaja u devet mjeseci
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2022 / 20:27
Autor: SEEbiz
NOVO MESTO - Grupa Krka u devet mjeseci zabilježila je međugodišnji skok dobiti od 26 posto na 301,7 milijuna eura.

Prihodi od prodaje koncerna porasli su za šest posto na 1,2 milijarde eura, objavila je farmaceutska tvrtka na internetskim stranicama Ljubljanske burze. I dobit i prodaja dosegnuli su najveću razinu u dosadašnjem razdoblju.

Predsjednik i glavni direktor Krke Jože Colarič ocijenio je poslovanje grupe uspješnim. "Povećali smo prodaju u svih šest prodajnih regija i na većini Krkinih ključnih tržišta te u svim grupama proizvoda i usluga", istaknuo je. Količinski je prodaja porasla za tri posto na godišnjoj razini.

Krka je s 33,5 posto udjela bila najbolja u regiji istočne Europe. Ondje je koncern prodao 414,1 milijun eura proizvoda, što je četiri posto više nego u istom razdoblju lani. Prema Colarichu, situacija u istočnoj Europi s ruskom invazijom na Ukrajinu ostaje nepredvidiva i zahtijeva stalnu prilagodbu u različitim područjima poslovanja. Srednja Europa (22,7% udjela), Zapadna Europa (19,6% udjela) i Jugoistočna Europa (14% udjela) slijede prodaja. Na domaćem tržištu Krka bilježi 6,2 posto udjela, au tržišnoj regiji Čezmorska 4 posto.

U prodaji Krka grupe većinu, 81,9% udjela, čine lijekovi na recept. U prvih devet mjeseci prodane su za nešto više od milijarde eura.

U Krki procjenjuju da će ove godine premašiti planiranu prodaju i neto dobit te prodati 1,7 milijardi eura proizvoda i usluga, a ostvariti neto dobit od oko 360 milijuna eura. Očekuje se da će udio EBITDA-e u prodaji premašiti 25 posto. Istodobno, ove godine planiraju ishoditi registracije za najmanje 12 novih proizvoda, a dodatnim razvojnim aktivnostima osigurati još veću kvalitetu i sigurnost etabliranih proizvoda. U prvih devet mjeseci u ponudu je uvršteno šest novih proizvoda.

Na razini grupe vrijednost ulaganja dosegla je u promatranom razdoblju 74,9 milijuna eura, od čega 53,1 milijun eura u matično društvo. Među njima su istaknuli dovršetak opremanja suvremenog pogona za proizvodnju čvrstih oblika lijekova Notol 2, u kojem će moći proizvoditi pet milijardi tableta i pakirati osam milijardi tableta godišnje. Za najnoviju investiciju u Notol 2 potrošili su 39,2 milijuna eura.

U idućoj godini grupacija, koja je krajem rujna zapošljavala 11.489 ljudi, od čega 45 posto u inozemstvu, planira prodaju od 1,8 milijardi eura i neto dobit od oko 300 milijuna eura. "Uprava i nadzorni odbor usvojili su Politiku održivosti Krka grupe i ključne strateške ciljeve najvažnijih održivih područja u kojima je jasno zacrtan put Krkinog održivog razvoja", rekao je Colarič poprativši objavu poslovnog izvješća.

Matična tvrtka Krka od siječnja do rujna zabilježila je neto dobit od 355,6 milijuna eura, što je 70 posto više nego u istom razdoblju lani. Prihodi od prodaje porasli su za 15 posto na 1,05 milijardi eura. Nadzorni odbor se na središnjoj redovnoj sjednici upoznao s poslovanjem grupe i društva Krka u prvih devet mjeseci.

Tagovi: Krka, poslovni rezultati, Jože Colarič
PROČITAJ I OVO
Saudijci zainteresirani za preuzimanje United Groupa
INTERES
Saudijci zainteresirani za preuzimanje United Groupa
LONDON - Saudijski telekomunikacijski div STC Group u ranoj je fazi razmatranja ponude za preuzimanje telekomunikacijskog i kabelskog operatera United Group, prema tri izvora upoznata s potencijalnim ugovorom, izvještava Reuters.
Potpisan novi kolektivni ugovor, veće plaće za radnike Sarajevskog kiseljaka
ZARADE
Potpisan novi kolektivni ugovor, veće plaće za radnike Sarajevskog kiseljaka
SARAJEVO - Stipe Bevanda, direktor Sarajevskog kiseljaka, potpisao je novi kolektivni ugovor s Mehmedom Avdagićem, predsjednikom Sindikata PPDIVUT-a BiH.
Paloma predstavila obnovljeni pogon, investiciju tešku 130 milijuna eura
INVESTICIJE
Paloma predstavila obnovljeni pogon, investiciju tešku 130 milijuna eura
MARIBOR - Sladkogorska tvornica papira Paloma danas je proslavila završetak ulaganja u najsuvremenije tehnologije, ukupne vrijednosti oko 138 milijuna eura.
BAT očekuje slabije rezultate u prvoj polovini godine
OČEKIVANJA
BAT očekuje slabije rezultate u prvoj polovini godine
LONDON - British American Tobacco (BAT) preliminarno je u utorak izvijestio da očekuje blagi pad prihoda i dobiti u prvoj polovini godine zbog slabe prodaje cigareta i nepovoljnih makroekonomskih prilika u SAD-u.
Flexway Adriaticu odobrenje Hanfe za objavu ponude za preuzimanje Zvečeva
ZELENO SVJETLO
Flexway Adriaticu odobrenje Hanfe za objavu ponude za preuzimanje Zvečeva

ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na današnjoj je sjednici odobrilo zahtjev društvu Flexway Adriatic d.o.o. iz Zagreba za objavljivanje ponude za preostalih 24,75 posto dionica društva Zvečevo d.d. iz Požege. Ponuđena cijena iznosi 38,71 euro po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE