GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krka: Nije moguće procijeniti posljedice rusko-ukrajinskog sukoba na poslovanje

Krka: Nije moguće procijeniti posljedice rusko-ukrajinskog sukoba na poslovanje
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.03.2022 / 11:33
Autor: SEEbiz
NOVO MESTO - Grupa Krka lani je ostvarila 1,57 milijardi eura prihoda, što je 2% više nego 2020. Neto dobit je još veća i iznosi 308,2 milijuna eura, što je 7% više u odnosu na prethodnu godinu.

Krka je objavila nerevidirane financijske izvještaje za 2021. "Trenutna situacija u Ukrajini i Ruskoj Federaciji nije utjecala na naše poslovanje u 2021. godini, ali naše dosadašnje poslovne aktivnosti u Grupi Krka na ovom području. Sukladno našoj društvenoj odgovornosti, provodimo sve mjere zaposlenika i osiguravanje“, rekao je predsjednik Uprave i generalni direktor tvrtke Jože Colarič u priopćenju za javnost.

Krka u Ukrajini i Rusiji posluje kroz tri podružnice i matičnu tvrtku Krka Novo mesto. Sjedište podružnice TOV Krka Ukrajina, koja se bavi samo marketingom i nema proizvodne aktivnosti, nalazi se u Kijevu. Sjedište tvrtke OOO Krka-Rus, koja se bavi proizvodnjom lijekova, nalazi se u podmoskovskom gradu Istri, a glavne prostorije marketinško-prodajne tvrtke OOO Krka Farma su u Moskvi.

"U Ruskoj Federaciji, koja je najveće pojedinačno Krkino tržište, u 2021. ostvarili smo prodaju od 333 milijuna eura, što predstavlja 21,3 posto ukupne prodaje grupe Krka i svrstava nas na drugo mjesto među proizvođačima generičkih lijekova na ovom tržištu. Prošle godine smo prodali 96 milijuna eura farmaceutskih proizvoda u Ukrajinu, koja je bila naše treće najveće tržište u 2021. godini, što predstavlja 6,2 posto ukupne prodaje Grupe”, napisala je Krka.

"U Ukrajini osiguravamo sve što je potrebno za održavanje zdravlja i sigurnosti naših zaposlenika. Početkom ožujka u Ukrajinu su isporučeni lijekovi u vrijednosti od 100.000 eura koje smo donirali u humanitarne svrhe. Pošiljke farmaceutskih proizvoda idu prema očekivanjima i prema situaciji Imamo 40 milijuna eura potraživanja od ukrajinskih kupaca Komercijalni rizici su osigurani kod društva za osiguranje kredita. Nismo izravno izloženi valutnom riziku u Ukrajini jer prodajemo u eurima. Procjenjujemo da su zalihe naših proizvoda kod distributera i ljekarni dovoljne za nekoliko mjeseci. Procijenjena prodaja za prvo tromjesečje", dodali su.

Krka osigurava da sve aktivnosti u Rusiji teku prilično glatko, što uključuje registraciju proizvoda, proizvodnju, marketinške i promotivne aktivnosti, prodaju, distribuciju i plaćanje, samo transport traje dulje. Krka na ruskom tržištu prodaje u domaćoj valuti te je stoga izložena valutnom riziku, što negativno utječe na financijski rezultat u trenutnoj deprecijaciji rublje. Procijenjena prodaja u prvom tromjesečju 2022. nešto je veća i iznosi 79,9 milijuna eura nego prije godinu dana.

"Ključni kratkoročni rizici su trenutna situacija u Ukrajini, ekonomske sankcije, volatilnost i deprecijacija ruske rublje i kreditni rizik. Lijekovi nisu obuhvaćeni sankcijama, što se odnosi i na sankcije protiv Rusije i na ruske sankcije na uvoz robe. Regije neće trpjeti izravne posljedice zbog nastale situacije, a neizravni utjecaj na ostala tržišta u regiji istočne Europe ovisit će o trajanju trenutne situacije u Ukrajini i Rusiji”, poručuju iz Krke, koja će svoje godišnje izvješće objaviti sredinom godine. -Travanj. "S obzirom na brze promjene i njihovu nepredvidivost, nije moguće pouzdano procijeniti utjecaj opisane situacije u Ukrajini i Ruskoj Federaciji na naše poslovanje u 2022. godini i moguće dugoročne posljedice", pojasnili su.

Tagovi: Krka, Rusija, Ukrajina, Jože Colarič
PROČITAJ I OVO
Drama u Interu: Kineskom investitoru istječe vrijeme za otplatu duga
NA RUBU
Drama u Interu: Kineskom investitoru istječe vrijeme za otplatu duga
MILANO - Dani Suning Holdingsa kao vlasnika Intera izgledaju odbrojani jer se približava rok za otplatu duga prema Oaktree Capital Managementu. Ako ne plate, Kinezi gube većinski udjel.
CEO Amazona: Uspjeh ponajprije ovisi o ovoj vještini
KARIJERE
CEO Amazona: Uspjeh ponajprije ovisi o ovoj vještini
NEW YORK - Trik za napredovanje na poslu nije u tome da najbrže učiš ili si najpametniji u prostoriji – već u pozitivnom stavu, kaže izvršni direktor Amazona Andy Jassy.
Luka Rijeka u 2023. imala 6 posto manji promet, izostala je dividenda s Brajdice
SLABAŠNO
Luka Rijeka u 2023. imala 6 posto manji promet, izostala je dividenda s Brajdice
RIJEKA - Luka Rijeka d.d. prošlu je godinu završila s neto dobiti u iznosu od 1.003.883 eura, objavljeno je na stranicama Zagrebačke burze nakon održane sjednice Nadzornog odbora društva.
Aerodrom Tivat: Promet u travnju skočio 52 posto
SKOK
Aerodrom Tivat: Promet u travnju skočio 52 posto
TIVAT – Aerodrom Tivat u travnju je ostvarila promet od 59,72 tisuće putnika, što je 52 posto više nego u istom razdoblju prošle godine kada je imala 39,22 tisuće putnika.
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
OPCIJE
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
LONDON - Kako vrijeme istječe u pokušaju preuzimanja Anglo Americana vrijednom 43 milijarde dolara, BHP grupa se suočava s kritičnim pitanjem: što bi bilo potrebno da se manja tvrtka privuče za pregovarački stol u sljedećih nekoliko dana?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE