GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani

Končar D&ST predložio isplatu 131 posto veće dividende nego lani
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.04.2024 / 17:12
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Končar - Distributivnih i specijalnih transformatora (D&ST) predložili su glavnoj skupštini donošenje odluke o rasporedu lanjske neto dobiti, pri čemu 16,23 milijuna u dividendu, čime bi predložena dividenda iznosila 31,75 eura po jednoj redovnoj i povlaštenoj dionici, što je za 131 posto više u odnosu na onu isplaćenu prethodne godine, priopćeno je iz te kompanije.

Unatoč složenom globalnom okruženju, kompanija je i u 2023. ostvarila dodatni iskorak i ponovno značajno nadmašila zacrtane poslovne planove. Ukupna prodaja roba i usluga u 2023. godini dosegnula je 323,1 milijun eura, što je povećanje na godišnjoj razini od 34 posto. Izvozni poslovi s 291,8 milijuna eura iznosili su 90 posto prodaje i veći su za 35 posto od ostvarenih u prethodnoj godini.

Dobit prije oporezivanja lani je dosegnula 61,7 milijuna eura, što je 2,6 puta više nego 2022. godini, kada je iznosila 23,8 milijuna eura. Dobit poslije oporezivanja u 2023. godini iznosila je 50,7 milijuna eura, a Uprava i Nadzorni odbor predlažu glavnoj skupštini dioničara donošenje odluke o rasporedu u zadržanu dobit iznosa od 34,48 milijuna eura i isplatu preostalih 16,23 milijuna u dividende. Time predložena dividenda iznosi 31,75 eura po jednoj redovnoj i povlaštenoj dionici što je za 131 posto više u odnosu na isplaćenu dividendu prethodne godine (13,74 eura).

Intenzivne investicije u projekte dekarbonizacije, obnovljive izvore energije (poput vjetra i sunca) te električnu mobilnost, posebice u zemljama Europske unije, generirale su visoku potražnju za transformatorima, ističu iz Končara D&ST.

Povećana potražnja, dobra tržišna pozicija i etabliranost Končar D&ST-a na zahtjevnim inozemnim tržištima te prepoznavanje prodajnih prilika rezultirala je rekordnom ugovorenošću. Stanje ukupnih ugovorenih poslova na kraju 2023. godine iznosilo je 585,4 milijuna eura, što je prema stanju na kraju 2022. godine povećanje za 116 posto. Tijekom 2023. godine investirano je ukupno 7,27 milijuna eura, otprilike kao i 2022., navodi se, između ostalog u priopćenju.

Tagovi: Končar D&ST, končar, kodt, dividenda
PROČITAJ I OVO
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
REZOVI
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
SKOPLJE - Wizz Air je nastavio smanjivati frekvencije u svojim bazama za nadolazeću zimsku sezonu 2024./25., koja počinje 27. listopada, dok flota A320neo-obitelji prijevoznika prolazi inspekcije zbog proizvodnih problema s motorima.
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
USPORAVANJE
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
BEOGRAD - Beogradska zračna luka, kojom upravlja koncesionar VINCI, tijekom travnja bilježi rekordan promet putnika, ali s najmanjom stopom rasta u tekućoj godini.
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
SPORAZUMI
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
BEOGRAD - Tokom Poslovnog foruma Italije i Srbije u Trstu je potpisano više međudržavnih ugovora i sporazuma, ali i ugovora između italijanskih grupacija i srpskih kompanija. Među njima su i sporazumi vezani za novo zaduživanje Telekoma Srbije i Elektroprivrede Srbije.
Zaba i HBOR odbili plan za stabilizaciju poslovanja Varteksa
EPILOG
Zaba i HBOR odbili plan za stabilizaciju poslovanja Varteksa
ZAGREB - Član Uprave Varteksa Karlo Koprek izjavio je kako su od Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj primili odbijenicu na njihov plan za stabilizaciju poslovanja kompanije.
Deutsche Bahn izabrao uži krug potencijalnih kupaca DB Schenkera
UŽI KRUG
Deutsche Bahn izabrao uži krug potencijalnih kupaca DB Schenkera
BERLIN - Njemačka državna željeznica Deutsche Bahn suzila je popis potencijalnih kupaca podružnice za teretnu logistiku DB Schenker na četiri, rekli su u petak za dpa izvori upoznati s ugovorom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE