GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski investitori žele ulagati u sektor građevine i infrastrukture u Hrvatskoj

Kineski investitori žele ulagati u sektor građevine i infrastrukture u Hrvatskoj
10 GODINA BRI-a
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2023 / 13:31
Autor: SEEbiz
PEKING - Inicijativa Pojas i put (BRI) koju je predložila Kina bila je ključna u promicanju povezanosti između Kine i zemalja srednje i istočne Europe (CEE), pomažući njihovim gospodarstvima da se diversifikuju i njeguju bilateralne veze, rekli su u utorak poslovni predstavnici iz bloka.

Također su izrazili veliku nadu da će suradnja postati "dublja" i "zelenija" kako kvalitetna BRI suradnja ulazi u novu fazu razvoja nakon svoje 10. obljetnice.

Pregledavajući postignuća BRI-ja u proteklom desetljeću, Mario Rendulić, predsjednik predsjedništva Kineske poslovne asocijacije jugoistočne Europe, izjavio je u utorak za Global Times da je BRI "pružio okvir za poboljšanu suradnju, trgovinu i ulaganja između Kine i SIE regija."

Rendulić je to rekao na marginama aktualnog trećeg Foruma za međunarodnu suradnju Pojas i put (BRF) koji se od utorka do srijede održava u Pekingu. Forum nije sazvan samo u povodu 10. obljetnice BRI-ja, već i zbog toga što je mehanizam suradnje Kine i srednje i istočne Europe, koji je uspostavljen 2012. godine, ove godine ušao u drugo desetljeće.

Do danas je većina zemalja srednje i istočne Europe potpisala Memorandum o razumijevanju (MoU) o BRI s Kinom.

Prema Rendulićevim riječima, mehanizam suradnje, koji se odvija paralelno s BRI-jem, odigrao je značajnu ulogu u olakšavanju dijaloga i suradnje u različitim područjima, uključujući razvoj infrastrukture, financije, poljoprivredu i turizam.

Od 2012. obujam trgovine između Kine i zemalja CEE porastao je za 8,1 posto na godišnjoj razini, a bilateralna ulaganja do danas su se približila 20 milijardi dolara, pokazuju podaci Ministarstva trgovine.

Provedba vodećih BRI projekata u CEE, uključujući luku Pirej u Grčkoj, željeznicu Budimpešta-Beograd i teretni vlak Kina-Europa, pomogla je zemljama CEE-a uključujući Mađarsku, Poljsku i Slovačku da postanu važna logistička odredišta u Europi.

Na marginama BRF-a u utorak, CRRC Changchun Railway Vehicles Co i srpsko Ministarstvo graditeljstva, prometa i infrastrukture potpisali su ugovor za nabavu brzih vlakova potrebnih za mađarsko-srpsku željeznicu, obilježavajući još jedan važan trenutak u BRI infrastrukturnoj suradnji između Kine i CEE, piše Global Times.

Rendulić, koji je i prokurist hrvatskog izvođača Tehnika d.d., rekao je da je njegova tvrtka u proteklih deset godina surađivala s nizom kineskih tvrtki, poput China Constructiona, na raznim BRI infrastrukturnim projektima u Hrvatskoj i istočnoj Europi, uključujući projekt SEZ Green European Industrial Park u Hrvatskoj.

"Kineske tvrtke često prednjače u tehnološkom napretku u različitim sektorima. [BRI] suradnja s kineskim tvrtkama može pružiti prilike za prijenos tehnologije, dijeljenje znanja i izgradnju kapaciteta", rekao je Rendulić, ilustrirajući goleme mogućnosti koje je inicijativa otvorila CEE poduzeća.

Također je primijetio sve veću tržišnu suradnju trećih strana s kineskim tvrtkama u okviru BRI-ja, što im osigurava "pristup novim tržištima i mogućnostima za širenje poslovanja".

Nakon što je sudjelovao u prvom i drugom izdanju BRF-a, Rendulić je istaknuo da je ovogodišnje treće izdanje "izgrađeno na napretku i iskustvima prethodnih", te se stoga očekuje da će ponuditi platformu za zemlje sudionice da zacrtaju budući tijek BRI, s naglaskom na kvalitetu i održivi razvoj.

"BRI nacrt će potaknuti ekološki prihvatljive infrastrukturne projekte, ulaganja u obnovljive izvore energije i usvajanje zelenih tehnologija u regiji CEE", rekao je Rendulić.

Poput Tehnike, brojne tvrtke iz CEE sudjelovale su na ovogodišnjem BRF-u, odražavajući dinamično okruženje za BRI globalnu suradnju usprkos geopolitičkim pozivima određenih političara na "smanjenje rizika" i nesuglasicama koje su stvorile određene zemlje CEE poput Litve. Iako možda postoje pozivi na "smanjenje rizika", prema Renduliću, to nije glavni pristup u cijeloj regiji srednje i istočne Europe.

Promatrači također predviđaju da će inicijativa koju je predložila Kina igrati središnju ulogu u regionalnoj integraciji usred rastućih geopolitičkih napetosti i poslužiti kao poticanje odnosa Kine i srednje i istočne Europe, kao i stabilizator odnosa Kine i Europe, koji su sada na raskrižju.

Tagovi: Poas i put, građevina, China Construction, Pojas i put, Tehnika, Mario Rendulić, CSEBA
PROČITAJ I OVO
Glovo odlazi iz Slovenije
ODLAZAK
Glovo odlazi iz Slovenije
LJUBLJANA - Glovo, tvrtka za dostavu hrane i ostalih proizvoda na kućnu adresu, napušta slovensko tržište. Španjolska tvrtka nudit će uslugu dostave u Sloveniji do 10. svibnja do 22 sata.
Dobit kompanija iz sastava MNSE10 indeksa 108,7 miliona eura
RAST
Dobit kompanija iz sastava MNSE10 indeksa 108,7 miliona eura
PODGORICA - Kompanije koje ulaze u sastav berzanskog indeksa MNSE10, ostvarile su na kraju prošle godine neto dobit od 108,7 miliona eura, pokazala je analiza Montenegroberze.
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
RAST
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
BERLIN - Njemačka grupa za proizvodnju sportske robe Adidas ostvarila je snažan rast početkom godine - s izuzetkom važnog tržišta Sjeverne Amerike.
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
ZAGREB - Nerevidirani konsolidirani rezultati za prvi kvartal 2024. godine pokazuju da je Kraš grupa održala stabilnost poslovanja te ostvarila neto dobit u iznosu od 1,45 milijuna eura, odnosno 0,88 milijuna eura više od dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine.
Lufthansa značajno povećala gubitak
SVE GORE
Lufthansa značajno povećala gubitak
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa izvijestila je u utorak da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno većim gubitkom, izdvojivši među glavnim razlozima val štrajkova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE