GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineski investitori žele ulagati u sektor građevine i infrastrukture u Hrvatskoj

Kineski investitori žele ulagati u sektor građevine i infrastrukture u Hrvatskoj
10 GODINA BRI-a
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2023 / 13:31
Autor: SEEbiz
PEKING - Inicijativa Pojas i put (BRI) koju je predložila Kina bila je ključna u promicanju povezanosti između Kine i zemalja srednje i istočne Europe (CEE), pomažući njihovim gospodarstvima da se diversifikuju i njeguju bilateralne veze, rekli su u utorak poslovni predstavnici iz bloka.

Također su izrazili veliku nadu da će suradnja postati "dublja" i "zelenija" kako kvalitetna BRI suradnja ulazi u novu fazu razvoja nakon svoje 10. obljetnice.

Pregledavajući postignuća BRI-ja u proteklom desetljeću, Mario Rendulić, predsjednik predsjedništva Kineske poslovne asocijacije jugoistočne Europe, izjavio je u utorak za Global Times da je BRI "pružio okvir za poboljšanu suradnju, trgovinu i ulaganja između Kine i SIE regija."

Rendulić je to rekao na marginama aktualnog trećeg Foruma za međunarodnu suradnju Pojas i put (BRF) koji se od utorka do srijede održava u Pekingu. Forum nije sazvan samo u povodu 10. obljetnice BRI-ja, već i zbog toga što je mehanizam suradnje Kine i srednje i istočne Europe, koji je uspostavljen 2012. godine, ove godine ušao u drugo desetljeće.

Do danas je većina zemalja srednje i istočne Europe potpisala Memorandum o razumijevanju (MoU) o BRI s Kinom.

Prema Rendulićevim riječima, mehanizam suradnje, koji se odvija paralelno s BRI-jem, odigrao je značajnu ulogu u olakšavanju dijaloga i suradnje u različitim područjima, uključujući razvoj infrastrukture, financije, poljoprivredu i turizam.

Od 2012. obujam trgovine između Kine i zemalja CEE porastao je za 8,1 posto na godišnjoj razini, a bilateralna ulaganja do danas su se približila 20 milijardi dolara, pokazuju podaci Ministarstva trgovine.

Provedba vodećih BRI projekata u CEE, uključujući luku Pirej u Grčkoj, željeznicu Budimpešta-Beograd i teretni vlak Kina-Europa, pomogla je zemljama CEE-a uključujući Mađarsku, Poljsku i Slovačku da postanu važna logistička odredišta u Europi.

Na marginama BRF-a u utorak, CRRC Changchun Railway Vehicles Co i srpsko Ministarstvo graditeljstva, prometa i infrastrukture potpisali su ugovor za nabavu brzih vlakova potrebnih za mađarsko-srpsku željeznicu, obilježavajući još jedan važan trenutak u BRI infrastrukturnoj suradnji između Kine i CEE, piše Global Times.

Rendulić, koji je i prokurist hrvatskog izvođača Tehnika d.d., rekao je da je njegova tvrtka u proteklih deset godina surađivala s nizom kineskih tvrtki, poput China Constructiona, na raznim BRI infrastrukturnim projektima u Hrvatskoj i istočnoj Europi, uključujući projekt SEZ Green European Industrial Park u Hrvatskoj.

"Kineske tvrtke često prednjače u tehnološkom napretku u različitim sektorima. [BRI] suradnja s kineskim tvrtkama može pružiti prilike za prijenos tehnologije, dijeljenje znanja i izgradnju kapaciteta", rekao je Rendulić, ilustrirajući goleme mogućnosti koje je inicijativa otvorila CEE poduzeća.

Također je primijetio sve veću tržišnu suradnju trećih strana s kineskim tvrtkama u okviru BRI-ja, što im osigurava "pristup novim tržištima i mogućnostima za širenje poslovanja".

Nakon što je sudjelovao u prvom i drugom izdanju BRF-a, Rendulić je istaknuo da je ovogodišnje treće izdanje "izgrađeno na napretku i iskustvima prethodnih", te se stoga očekuje da će ponuditi platformu za zemlje sudionice da zacrtaju budući tijek BRI, s naglaskom na kvalitetu i održivi razvoj.

"BRI nacrt će potaknuti ekološki prihvatljive infrastrukturne projekte, ulaganja u obnovljive izvore energije i usvajanje zelenih tehnologija u regiji CEE", rekao je Rendulić.

Poput Tehnike, brojne tvrtke iz CEE sudjelovale su na ovogodišnjem BRF-u, odražavajući dinamično okruženje za BRI globalnu suradnju usprkos geopolitičkim pozivima određenih političara na "smanjenje rizika" i nesuglasicama koje su stvorile određene zemlje CEE poput Litve. Iako možda postoje pozivi na "smanjenje rizika", prema Renduliću, to nije glavni pristup u cijeloj regiji srednje i istočne Europe.

Promatrači također predviđaju da će inicijativa koju je predložila Kina igrati središnju ulogu u regionalnoj integraciji usred rastućih geopolitičkih napetosti i poslužiti kao poticanje odnosa Kine i srednje i istočne Europe, kao i stabilizator odnosa Kine i Europe, koji su sada na raskrižju.

Tagovi: Poas i put, građevina, China Construction, Pojas i put, Tehnika, Mario Rendulić, CSEBA
PROČITAJ I OVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
VLASNIŠTVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
BEOGRAD - Srbijanski biznismen Miroslav Mišković službeno će preuzeti sarajevsku tvrtku Standard nekretnine, s obzirom da je ponuda koju je poslao prihvaćena.
Otvoren stečaj nad Varteksom
STEČAJ
Otvoren stečaj nad Varteksom
VARAŽDIN - Targovački sud u Varaždinu otvorio je danas stečaj Varteksa i za stečajnog upravitelja imenovao Tomislava Đuričina, a za 8. listopada zakazao je ročište na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika i odlučivati o daljnjem tijeku postupka.
Končaru posao na Cipru vrijedan 13,7 milijuna eura
POSLOVI
Končaru posao na Cipru vrijedan 13,7 milijuna eura
ZAGREB - Končar je u četvrtak s Ciparskom Elektroprivredom (Electricity Authotrity of Cyprus – EAC) sklopio ugovor za rekonstrukciju energetskih postrojenja na Cipru, vrijedan 13,7 milijuna eura, objavio je Končar putem Zagrebačke burze.
Novartisova dobit u tromjesečju veća za milijardu dolara
SKOK
Novartisova dobit u tromjesečju veća za milijardu dolara
ŽENEVA - Švicarski farmaceutski div Novartis, koji je prisutan i u Sloveniji, u drugom je ovogodišnjem tromjesečju zabilježio neto dobit od 3,2 milijarde dolara, u usporedbi s 2,2 milijarde dolara u istom razdoblju godinu ranije.
Nokia podbacila zbog pada potražnje iz Indije
DRUGI KVARTAL
Nokia podbacila zbog pada potražnje iz Indije
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia imao je teško drugo tromjesečje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE