GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li Vlada prihvatiti ponudu iz Češke za Uljanik?

Hoće li Vlada prihvatiti ponudu iz Češke za Uljanik?
PONUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2022 / 10:21
Autor: SEEbiz / Poslovni dnevnik
PULA - Novi Uljanik čeka prihvaćanje Strnadovih 155 milijuna kuna, piše u srijedu Večernji list, navodeći da je ponuda na stolu već 40-ak dana i rok joj curi krajem ovog tjedna, a problem je što je vlasnik Uljanik Brodogradilište u stečaju.

Hoće li država prihvatiti ili odbiti pristiglu ponudu češkog investitora Jaroslava Strnada i njegove tvrtke CE Industries za Uljanik Brodogradnju 1856, odlučivat će se danas na međuresornom sastanku Ministarstva gospodarstva i Ministarstva financija, a na kojemu će nazočni biti i predstavnici Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), te Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH).

Odluka se donosi uoči skupštine vjerovnika Uljanik Brodogradilišta, koje posjeduje 54-postotni udjel u tzv. Novom Uljaniku, a za koji im Strnad nudi 155 milijuna kuna.

Njegova ponuda na stolu je već 40-ak dana i rok joj curi krajem ovog tjedna, a problem je što je vlasnik poduzeće koje je u stečajnom postupku i držeći se propisane procedure njegov stečajni upravitelj Loris Rak pokrenuo je prodaju putem međunarodne dražbe.

Ona je i bila pripremljena i odobrena od Odbora vjerovnika, uz utvrđenu početnu cijenu od 208 milijuna kuna, a oglašavanje prodaje obustavljeno je kada je pristigla Strnadova ponuda. Stečajni upravitelj, budući da nije imao odgovor državnih institucija o toj ponudi, zakazao je za sutra skupštinu vjerovnika s dvije točke dnevnog reda.

Vjerovnici će se, a najvažniji je država, morati izjasniti jesu li za Strnadovu ponudu ili javnu dražbu. Problem predstavlja i činjenica da, kada bi i prihvatili izravnu nagodbu s češkim ulagačem, njegova je ponuda 53 milijuna kuna niža od cijene koju je stečajni upravitelj planirao oglasiti kao najnižu u dražbovnom postupku.

U slučajevima prodaje imovine propalog pulskog škvera strogo se pridržavalo procedure – čak i kada je država bila kupac brodova i žurila ih dati na dovršetak drugim domaćim brodogradilištima, nastojalo se igrati transparentno. S druge strane, Uljanik Brodogradnja 1856 uspijeva preživjeti, ali direktor Samir Hadžić ne krije kako osobno priželjkuje da država u ovom slučaju ne oteže s odlukom i prodajom, piše za Večernji list novinarka Poslovnog dnevnika Marija Brnić.

Tagovi: Uljanik, Novi uljanik, brodogradnja, Samir Hadžić, CE Industries, Đuro Đaković, Boris Cerivac
PROČITAJ I OVO
Glovo odlazi iz Slovenije
ODLAZAK
Glovo odlazi iz Slovenije
LJUBLJANA - Glovo, tvrtka za dostavu hrane i ostalih proizvoda na kućnu adresu, napušta slovensko tržište. Španjolska tvrtka nudit će uslugu dostave u Sloveniji do 10. svibnja do 22 sata.
Dobit kompanija iz sastava MNSE10 indeksa 108,7 miliona eura
RAST
Dobit kompanija iz sastava MNSE10 indeksa 108,7 miliona eura
PODGORICA - Kompanije koje ulaze u sastav berzanskog indeksa MNSE10, ostvarile su na kraju prošle godine neto dobit od 108,7 miliona eura, pokazala je analiza Montenegroberze.
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
RAST
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
BERLIN - Njemačka grupa za proizvodnju sportske robe Adidas ostvarila je snažan rast početkom godine - s izuzetkom važnog tržišta Sjeverne Amerike.
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
ZAGREB - Nerevidirani konsolidirani rezultati za prvi kvartal 2024. godine pokazuju da je Kraš grupa održala stabilnost poslovanja te ostvarila neto dobit u iznosu od 1,45 milijuna eura, odnosno 0,88 milijuna eura više od dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine.
Lufthansa značajno povećala gubitak
SVE GORE
Lufthansa značajno povećala gubitak
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa izvijestila je u utorak da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno većim gubitkom, izdvojivši među glavnim razlozima val štrajkova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE