GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HGK predstavio ESG rating - model ocjenjivanja održivih praksi tvrtki

HGK predstavio ESG rating - model ocjenjivanja održivih praksi tvrtki
ESG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.07.2023 / 14:28
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora (HGK) predstavila je u srijedu hrvatski ESG rating, model ocjenjivanja održivih praksi tvrtki, najavivši da će nagrade tvrtkama s najboljim rezultatima u ESG ratingu biti dodijeljene 19. rujna u sklopu konferencije "Podržimo održivo".

ESG rating je ocjena koja se dodjeljuje organizaciji temeljem njezinog pristupa okolišu (Environment) i društvu (Social) te usvojenim praksama upravljanja (Governance).

HGK je izradila hrvatski ESG rating, a kako je na konferenciji za novinare kazao potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš, tvrtke će uz ključan benefit privlačenja kapitala i investitora, korištenjem ESG ratinga moći procijeniti svoje ESG performanse i steći uvid u izloženost rizicima. Tvrtke mogu, kako je naveo, pratiti svoj napredak i prilagođavati svoju poslovnu strategiju, kao i usporediti svoje poslovanje s drugim tvrtkama u sektoru te povećati konkurentnost.

Radoš je kazao i kako kapital bježi od tvrtki koje ne posluju održivo te kako je održivost ključna za konkurentnost i opstanak poslovanja. Naveo je i kako je HGK kroz ESG akademiju educirala više od 800 polaznika kako razviti strategiju održivosti.

Potreba ESG transformacije postaje sve izraženija, a investitori, kupci i potencijalni zaposlenici tvrtku sve više procjenjuju po doprinosu održivosti. ESG kriterije se stoga mogu nazivati filterom uz pomoć kojeg dionici bolje razaznaju s kim žele surađivati, ističu iz HGK.

HGK će, kako je najavljeno, dodijeliti nagrade tvrtkama s najboljim rezultatima ESG ratinga, a prvi krug ocjenjivanja za 2022. traje od 17. srpnja do 31. kolovoza. Održive tvrtke koje su postigle najbolje rezultate ESG ratinga u pet kategorija bit će nagrađene na četvrtom izdanju tradicionalne konferencije HGK "Podržimo održivo" koja će se održati u Zagrebu 19. rujna.

Kako je rečeno, ta konferencija svake godine okupi više od 300 sudionika, renomirane međunarodne stručnjake te vodeće hrvatske tvrtke.

Direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac kazala je da će jedna od tema na konferenciji biti uloga digitalizacije u podržavanju održivosti, a bit će riječi i o financiranju, izvještavanju, kružnom gospodarstvu te karakteristikama koje treba imati lider kako bi vodio tvrtku prema održivoj budućnosti.

Konferenciju su do sada, kako je navela, podržali Europska investicijska banka (EIB) i predstavništvo Europske komisije u RH kao institucionalni partneri, Erste banka, Fortenova Grupa, Regeneracija, Nexe, Siemens te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tagovi: ESG rating, održivost, Hrvatska gospodarska komora
PROČITAJ I OVO
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
UZLET
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
AMSTERDAM - Dionice Philipsa skočile su na najvišu razinu u dvije godine u ponedjeljak nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara u SAD-u za slučajeve osobnih ozljeda povezanih s povlačenjem nekih od njegovih uređaja za apneju u snu.
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
BLAGI PAD
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
LJUBLJANA - Grupa Cetis, koja djeluje na području sigurnosnog i komercijalnog tiska i pakiranja, u 2023. godini ostvarila je nešto manje od 125,4 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 5,1 posto više nego godinu prije. Neto dobit smanjena je za 3,4 posto.
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
INVESTICIJE
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
FRANKFURT - Njemačke željeznice (Deutsche Bahn - DB) planiraju ove godine remontirati 2000 kilometara tračnica i 2000 skretnica, u nastojanju da moderniziraju dotrajalu željezničku infrastrukturu.
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
U PLUSU
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
ZAGREB – Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u 2023. godini ostvario je operativnu dobit u visini od 4,1 milijuna eura, koja s neto rezultatom financiranja daje neto dobit od 2,3 milijuna eura, što predstavlja pozitivan pomak od 20,4 milijuna eura u odnosu na 2022. godinu.
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RAST
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RIJEKA - Domaći lanac marina ACI u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario 5,7 milijuna eura prihoda, što je za 11 posto ili 0,6 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ukupni rezultat, s obzirom na izraženu sezonalnost poslovanja, očekivano negativan, priopćeno je u ponedjeljak iz te kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE