GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gitone preuzima Brodokomerc Novu

Gitone preuzima Brodokomerc Novu
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2023 / 13:44
Autor: SEEbiz / Novi list
RIJEKA - Brodokomerc Nova sa svojom je lepezom nekretnina i onim što je još ostalo od trgovačke djelatnosti pred preuzimanjem. Ponudu na stol stavila je tvrtka Location plus, kojoj se kao osnivač i direktor vodi Johannes Böck, glavni operativac Gitoneovih tvrtki i poslovnih akvizicija u Hrvatskoj.

Da je Brodokomerc Nova pred prodajom, u kuloarima se počelo špekulirati još prije više tjedana, ubrzo nakon Skupštine društva, koja je održana krajem ožujka ove godine, a dobro upućeni izvori govore da se u ovom trenutku već »debelo« potpisuju ugovori o kupoprodaji poslovnih udjela, čiji su imatelji bivši i sadašnji zaposlenici ove tvrtke, piše Novi list.

Prema podacima s Poslovna.hr takvih je 449, kojima se – prema dostupnim saznanjima – nudi nešto malo više od 15.000 eura po jednom poslovnom udjelu. Nije teško izračunati da bi prema ovim podacima cjelokupna kupoprodajna transakcija mjerila oko 7.000.000 eura.

Upit za potvrdu ove informacije poslali smo na adresu Location plusa, iz koje su promptno odgovorili.

– Nakon davanja neobvezujuće ponude za kupnju društva Brodokomerc Nova pristupilo se provođenju svih potrebnih dubinskih snimanja društva sukladno dobroj poslovnoj praksi.

Nakon što je provedena dubinska analiza, odnosno nakon što je društvo Location plus dobilo sve potrebne izvještaje vanjskih konzultanata i napravilo svoje interne procjene te nakon što je donesena poslovna odluka unutar društva, poslana je obvezujuća ponuda prema društvu Brodokomerc Nova.

Ponuda je poslana za kupovinu društva te se prilikom analize i procjene uzelo u obzir sve komercijalne, financijske, porezne i pravne aspekte poslovanja, sve obveze i dugove, kao i potrebne pretpostavke za pozitivno i održivo poslovanje u budućnosti, navodi se u odgovoru iz Gitone grupe, s kojom Böckova tvrtka dijeli sjedište i službenu e-mail adresu.

Tražili smo i potvrdu ponuđene cijene po poslovnom udjelu, kao i iznos ukupne transakcije, međutim, iz Gitonea su odgovorili da nisu u mogućnosti davati nikakve detaljnije informacije vezane za samu ponudu s obzirom na to da je, kako navode, postupak još uvijek u tijeku.

Na službenoj web-stranici Brodokomerc Nove poseban je dio vezan za nekretnine koje su oglašene ili za zakup ili za prodaju.

Pod uvjetom da je redovito ažurirana, Brodokomerc Nova raspolaže s najmanje 25 poslovnih prostora mahom u gradu Rijeci i nešto u bližoj okolici, a zaveden je i skladišno-kancelarijski prostor u Luci Ploče, površine oko 1.500 četvornih metara.

Sveukupno oko 8.800 »kvadrata« oglasili su kao raspoložive za zakup, pri čemu nema podatka o površini poslovnih prostora u njihovoj zgradi u Ulici A. K. Miošića bb.

Zanimljivo je da su njihove najveće i najvrednije nekretnine ujedno oglašene na prodaju. U pitanju je oko 3.300 četvornih metara njihove upravne zgrade na tri etaže na Jelačićevom trgu u Rijeci, gotovo 6.300 četvornih metara poslovnog prostora u Robnoj kući Vežica, zgrada u Osječkoj 40 s osamstotinjak četvornih metara, poslovni prostor u Ede Jardasa 32 od 450 četvornih metara.

Prema financijskom izvješću za prošlu godinu Brodokomerc Nova poslovala je s dobiti. Na 20,6 milijuna eura prihoda evidentirali su 216.000 eura plusa.

No, ono što upada u oči jest dug prema dobavljačima koji je krajem prošle godine dosezao blizu 3,9 milijuna eura, dok su se njihove ukupne kratkoročne obveze penjale na 4,8 milijuna eura.

Istovremeno kratkotrajna imovina iskazivala se u iznosu od 2,46 milijuna eura, što upućuje da i dalje, i nakon prodaje bivšeg Cash & Carryja na Sušaku te pozamašnog nekretninskog kompleksa na Kukuljanovu, i dalje muku muče s likvidnošću.

Zanimljivo je, ali Brodokomerc Nova ima vrlo male obveze po kreditima s obzirom na to da je pod dugoročnim obvezama zaveden minoran iznos od oko 15.000 eura.

To bi upućivalo da njihove nekretnine nisu opterećene hipotekama. S druge strane, u bilanci Brodokomerc Nove zavedena vrijednost njihove dugotrajne materijalne imovine, što uključuje građevinske objekte, zemljište, opremu, inventar, kao i ulaganja u nekretnine, s krajem prošle godine bila je – 5,6 milijuna eura. Temeljni kapital društva u ovom trenutku iznosi 664.000 eura.

Da ovaj lokalni riječki trgovački lanac posustaje s poslovanjem ponajbolje se moglo uočiti po sve slabijem asortimanu i ispražnjenim policama u njihovim trgovinama.

To traje već neko određeno vrijeme, a unazad nekoliko mjeseci pojedini njihovi dućani zatvorili su svoja vrata.
Kupac Brodokomerc Nove, tvrtka Location plus osnovana je u proljeće prošle godine, sa sjedištem u Zagrebu, na adresi Andrije Hebranga 32, koje je i sjedište Gitonea.

Osnovana je s temeljnim kapitalom od 2.654 eura, prema podacima s Poslovna.hr nije imala zaposlenih, niti je lani ostvarivala prihode.

U bilanci nije iskazana dugotrajna imovina, dok je onu kratkotrajnu činio novac u banci i blagajni u iznosu od 2.600 eura.

Njezin osnivač Johannes Böck iz Beča u ovom trenutku, prema Poslovna.hr, ima aktivne funkcije – najviše kao direktor ili član uprave, jednim dobrim dijelom i kao osnivač ili član društva – u 40 tvrtki.

Da su iz sjedišta Gitonea u Zagrebu u punom zamahu upućuje i da je u ovoj godini osnovano čak devet novih tvrtki – Belona projekt i savjetovanje, Harpia projekt, Leta projekt i savjetovanje, Morfej projekt, Erato projekt i savjetovanje, Satiri projekt, Hiperon projekt, Zefir projekt i Jazon projekt.

Johannes Böck u svim je tim novoosnovanim tvrtkama direktor, u tri je osnivač, dok su preostale osnovali austrijski Gitone te Sallina Beteiligungsverwaltungs GmbH, sa sjedištem u Beču.

Tagovi: Gitone, Brodokomerc, Brodokomerc Nova, Luka Ploče
PROČITAJ I OVO
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
RAST
Adidas ostvario snažan rast, iznimka Sjeverna Amerika
BERLIN - Njemačka grupa za proizvodnju sportske robe Adidas ostvarila je snažan rast početkom godine - s izuzetkom važnog tržišta Sjeverne Amerike.
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Kraš povećao prihode i neto dobit u prvom kvartalu
ZAGREB - Nerevidirani konsolidirani rezultati za prvi kvartal 2024. godine pokazuju da je Kraš grupa održala stabilnost poslovanja te ostvarila neto dobit u iznosu od 1,45 milijuna eura, odnosno 0,88 milijuna eura više od dobiti ostvarene u istom razdoblju prošle godine.
Lufthansa značajno povećala gubitak
SVE GORE
Lufthansa značajno povećala gubitak
FRANKFURT - Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa izvijestila je u utorak da je prvo tromjesečje zaključila sa znatno većim gubitkom, izdvojivši među glavnim razlozima val štrajkova.
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
GUBITAK
Adris u prvom kvartalu bilježi gubitak od sedam milijuna eura
ROVINJ - Adris grupa je u prvom tromjesečju ove godine poslovala s gubitkom od sedam milijuna eura, uz ukupni prihod od 191 milijun eura ili 15 posto većim nego u istom razdoblju 2023., pokazuje u utorak objavljeno financijsko zvješće te kompanije.
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
SKOK
Podravka: Neto dobit u prvom tromjesečju skočila 50%
KOPRIVNICA - Neto dobit Grupe Podravka u prvom kvartalu ove godine iznosila je 23,5 milijuna eura, što je za 7,8 milijuna eura odnosno 50 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je Podravka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE