GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIB-ova ulaganja u zapadni Balkan i Ukrajinu ogromna prilika za hrvatske tvrtke

EIB-ova ulaganja u zapadni Balkan i Ukrajinu ogromna prilika za hrvatske tvrtke
PRILIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2024 / 14:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ulaganja Europske investicijske banke (EIB) u Ukrajinu i zapadni Balkan predstavljaju poslovne prilike za hrvatske kompanije, istaknuto je u ponedjeljak na konferenciji koju je organizirala Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u suradnji s EIB-om i Ministarstvom financija.

Glavna direktorica HUP-a Irena Weber je apostrofirala je ‘ogromni potencijal‘ EIB-ovih ulaganja u zapadni Balkan i Ukrajinu, ocjenjujući da je stoga važno povećati njihovu vidljivost u javnom prostoru.

- Cilj je napraviti pomak prema tome da se hrvatske kompanije jave kao snažan partner i investitor u projektima koje financira EIB, u ovom slučaju s fokusom na Ukrajinu i zapadni Balkan - izjavila je Weber, izdvojivši hrvatske kompanije iz područja inženjeringa, građevinarstva, proizvodnje hrane i obrazovanja.

- Smatramo da potencijala apsolutno ima. S obzirom da smo mala i otvorena ekonomija, nama je jedan od najvažnijih fokusa upravo izvoz i povećanje dodane vrijednosti i BDP-a - izjavila je Weber.

Na konferenciji su prezentirane mogućnosti za hrvatska poduzeća i stručnjake koji se prijavljuju na postupke javne nabave u okviru projekata koje financira EIB, uz fokus na zapadni Balkan i Ukrajinu.

Voditeljica ureda Grupe EIB-a u Hrvatskoj Slađana Ćosić je istaknula da "postoje višestruke inicijative i napori" EIB-a i EU-a za financiranje i ulaganje u ključne sektore gospodarstava zemalja zapadnog Balkana i Ukrajine, što primjerice uključuje ulaganja u infrastrukturu, energetiku, škole, bolnice i priuštivo stanovanje.

- Fokus EIB-a izvan Unije će u narednom razdoblju biti obnova i oporavak Ukrajine, ulaganja u zemlje predviđene za proširenje Unije, te provedba EU-ovog programa Global Gateway - rekla je Ćosić.

Od početka rata, ukupna potpora EIB-a u Ukrajini je dosegnula dvije milijarde eura, a tu su i dodatna sredstva iz lani uspostavljenog fonda EU za Ukrajinu.

- Jačanje otpornosti i obnova Ukrajine bit će velik izazov za Uniju te EIB - istaknula je Ćosić.

Navela je i vodeću EIB-ovu ulogu u investicijskom okviru za zapadni Balkan, platformi pod vodstvom Europske komisije, kojoj je cilj detektirati i razvijati strateška ulaganja za tu regiju. Ćosić je pritom izvijestila da je EIB od 2010. zemljama zapadnog Balkana osigurao više od deset milijardi eura financiranja.

Ministar financija Marko Primorac je izrazio nadu da će poduzetnici imati korist od konferencije te najavio da će takve biti organizirane i s ostalim međunarodnim financijskim i razvojnim institucijama.

- Volio bih da ova konferencija ne bude samo platforma za razmjenu informacija nego i katalizator tješnje suradnje EIB-a i RH te naravno, događaj koji će otvoriti vrata za sudjelovanje hrvatskih tvrtki u projektima koji će se financirati i obavljati u trećim državama - izjavio je Primorac.

Tagovi: eib, hup, weber, ćosić
PROČITAJ I OVO
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
UZLET
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
AMSTERDAM - Dionice Philipsa skočile su na najvišu razinu u dvije godine u ponedjeljak nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara u SAD-u za slučajeve osobnih ozljeda povezanih s povlačenjem nekih od njegovih uređaja za apneju u snu.
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
BLAGI PAD
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
LJUBLJANA - Grupa Cetis, koja djeluje na području sigurnosnog i komercijalnog tiska i pakiranja, u 2023. godini ostvarila je nešto manje od 125,4 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 5,1 posto više nego godinu prije. Neto dobit smanjena je za 3,4 posto.
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
INVESTICIJE
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
FRANKFURT - Njemačke željeznice (Deutsche Bahn - DB) planiraju ove godine remontirati 2000 kilometara tračnica i 2000 skretnica, u nastojanju da moderniziraju dotrajalu željezničku infrastrukturu.
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
U PLUSU
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
ZAGREB – Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u 2023. godini ostvario je operativnu dobit u visini od 4,1 milijuna eura, koja s neto rezultatom financiranja daje neto dobit od 2,3 milijuna eura, što predstavlja pozitivan pomak od 20,4 milijuna eura u odnosu na 2022. godinu.
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RAST
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RIJEKA - Domaći lanac marina ACI u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario 5,7 milijuna eura prihoda, što je za 11 posto ili 0,6 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ukupni rezultat, s obzirom na izraženu sezonalnost poslovanja, očekivano negativan, priopćeno je u ponedjeljak iz te kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE