GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Novo Nordiska skočile 8%, evo koji je razlog

Dionice Novo Nordiska skočile 8%, evo koji je razlog
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2024 / 17:33
Autor: SEEbiz
KOPENHAGEN - Dionice Novo Nordiska porasle su 8% u četvrtak, dosegnuvši novi rekord nakon što je danski farmaceutski div izvijestio o pozitivnim podacima ranog ispitivanja novog eksperimentalnog lijeka za mršavljenje.

Tvrtka je na sastanku s investitorima rekla da je faza I ispitivanja njezinog dugo očekivanog lijeka protiv pretilosti amikretina pokazala gubitak težine od 13,1% kod sudionika nakon 12 tjedana, prema Reutersu. Ovo očitanje zasjenjuje gubitak od 6% zabilježen nakon 12-tjednog ispitivanja iznimno popularnog lijeka za pretilost Wegovy.

Pokusna faza II započet će u drugoj polovici ove godine, a rezultati se očekuju početkom 2026., priopćila je tvrtka.

Dionice Novo Nordiska, najveće europske tvrtke po tržišnoj kapitalizaciji, stekle su više od 27% od prijelaza godine dok farmaceutski div nastavlja ubirati prednosti neobuzdane potražnje za svojim vodećim lijekovima protiv pretilosti Wegovy i Ozempic.

Ranije ovog tjedna, Novo je izvijestio o rezultatima ispitivanja u kasnoj fazi koji pokazuju da Ozempic smanjuje rizik od progresije bolesti bubrega i smrti od bubrežnih ili kardiovaskularnih komplikacija za 24% kod dijabetičara s kroničnom bubrežnom bolešću.

Rezultati su pridodali sve većem broju dokaza o širim zdravstvenim dobrobitima povezanim s Ozempicom i sličnim lijekovima, osim gubitka težine i liječenja dijabetesa tipa 2.

"Unatoč procjenama konkurenata u posljednjih nekoliko tjedana (Zeland, Viking), današnji dan tržišta kapitala iz Novo Nordiska pokazuje da ne sjede mirno i već se pripremaju za život nakon Ozempica", rekao je Yuri Khodjamirian, glavni investicijski direktor u Tema ETFs.

“Kao što uvijek kažemo, sigurnost će biti ključna i Novo čeka da vidi rezultate supkutane formulacije prije izrade kliničkog plana. Sveukupno, mislimo da to podupire poziciju tvrtke Novo budući da sada ima nekoliko agenata koji prate Ozempic/Wegovy, gdje patent istječe 2031./32., predvođeni Cagrisemom i sada Amycretinom, kako bi pomogli u održavanju njihove franšize za pretilost.”

Tagovi: Novo Nordisk, mršavljenja, Wegovy, Ozempic
PROČITAJ I OVO
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
UZLET
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
AMSTERDAM - Dionice Philipsa skočile su na najvišu razinu u dvije godine u ponedjeljak nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara u SAD-u za slučajeve osobnih ozljeda povezanih s povlačenjem nekih od njegovih uređaja za apneju u snu.
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
BLAGI PAD
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
LJUBLJANA - Grupa Cetis, koja djeluje na području sigurnosnog i komercijalnog tiska i pakiranja, u 2023. godini ostvarila je nešto manje od 125,4 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 5,1 posto više nego godinu prije. Neto dobit smanjena je za 3,4 posto.
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
INVESTICIJE
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
FRANKFURT - Njemačke željeznice (Deutsche Bahn - DB) planiraju ove godine remontirati 2000 kilometara tračnica i 2000 skretnica, u nastojanju da moderniziraju dotrajalu željezničku infrastrukturu.
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
U PLUSU
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
ZAGREB – Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u 2023. godini ostvario je operativnu dobit u visini od 4,1 milijuna eura, koja s neto rezultatom financiranja daje neto dobit od 2,3 milijuna eura, što predstavlja pozitivan pomak od 20,4 milijuna eura u odnosu na 2022. godinu.
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RAST
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RIJEKA - Domaći lanac marina ACI u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario 5,7 milijuna eura prihoda, što je za 11 posto ili 0,6 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ukupni rezultat, s obzirom na izraženu sezonalnost poslovanja, očekivano negativan, priopćeno je u ponedjeljak iz te kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE