GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Kraša posljednjih tjedana snažno rastu. O čemu se radi?

Dionice Kraša posljednjih tjedana snažno rastu. O čemu se radi?
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2023 / 08:33
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Dionice Kraša od početka su prosinca na meti kupaca.

U ovom su razdoblju uzletjele pomalo nevjerojatnih 33 posto i stigle na razinu od 120 eura.

Gledamo li nešto širu sliku, od početka rujna, dionice Kraša u plusu su od 67,8 posto, i apsolutno su najveći dobitnik Zagrebačke burze među likbidnijim izdanjima. Rcentinim su rastom, primjerice, nadmašili i Podravku koja je u posljednjih šest mjeseci skočila 57,3 posto, i svakako je među najvećim ovogodišnjim burzovnim dobitnicima.

Razloga za ovakav rast je više, a radi se o informacijama objavljenima u posljednja dva mjeseca koje su svakako bile katalizator rasta. Najvažnije, vrlo dobri poslovni rezultati. Kraš grupa je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila neto dobit od 5,87 milijuna eura, što je rast od 998 tisuća eura ili 20,45 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavili su u utorak iz Kraša.Ostvarena je EBITDA u visini od 13,45 milijuna eura i veća je za 1,78 milijuna eura ili 15,3 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok EBITDA marža iznosi 10,8 posto i veća je za 0,06 postotnih poena u odnosu na prošlogodišnju ostvarenu EBITDA maržu.

Konsolidirani ukupni prihodi u devet mjeseci dosegnuli su 125 milijuna eura, što je za 15,5 milijuna eura, odnosno 14,2 posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Ukupni konsolidirani rashodi, pak, bili su 117,8 milijuna eura i porasli su za 13,7 posto.

Nešto ranije, Kraš je potvrdio isplatu dividende od 1,35 eura po dionici.

Kraš je nedavno objavio i važnu stratešku informaciju kako je započeo renovaciju određenih ključnih poslovnica diljem Hrvatske, a planira se obnova još njih nekoliko.Tako je novo ruho dobila riječka bonbonnièrea s adresom na Korzu. Na zagrebačkim Ravnicama itvorena je nova poslovnica i predstavljen novi koncepta KRAŠ & SHOP, a potom će se do kraja mjeseca otvoriti i KRAŠ & SHOP na Autobusnom kolodvoru u Zagrebu. Nakon toga, planiraju se daljnja ulaganja u ključne lokacije čime će se dodatno unaprijediti izgled i funkcionalnost prodajnih mjesta te proširiti ponuda.

Osim toga, Kraš je nedavno objavio i nformaciju o ulasku na vugarsko tržište u partnerstvu s Delionom. Kraš trenutno izvozi svoju marku čokolade Dorina na bugarsko tržište. Iz tvrtke su istaknuli planove za izvoz raznih Kraševih artikala uz Dorinu. Međutim, nisu navedeni konkretni financijski detalji u vezi s izvozom u Bugarsku.

Imjesto zaključka, valja istaknuti kako je povećanju profitabilnosti Kraša pridonijela i turistička sezona jer je Kraš jedan od najvećih proizvođača hrane u Hrvatskoj. Povišene stope inflacije također utječu na cijene Kraševih proizvoda, što u kombinaciji s priljevom stranih turista zasigurno podupire profitabilnost Društva, što se vidi i kroz EBITDA za treće tromjesečje.


Tagovi: kRAŠ, DIONICE KRAŠA, DIVIDENDA, BUGARSKA, Mloprodaja
PROČITAJ I OVO
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
BLAGI PAD
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
LJUBLJANA - Grupa Cetis, koja djeluje na području sigurnosnog i komercijalnog tiska i pakiranja, u 2023. godini ostvarila je nešto manje od 125,4 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 5,1 posto više nego godinu prije. Neto dobit smanjena je za 3,4 posto.
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
INVESTICIJE
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
FRANKFURT - Njemačke željeznice (Deutsche Bahn - DB) planiraju ove godine remontirati 2000 kilometara tračnica i 2000 skretnica, u nastojanju da moderniziraju dotrajalu željezničku infrastrukturu.
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
U PLUSU
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
ZAGREB – Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u 2023. godini ostvario je operativnu dobit u visini od 4,1 milijuna eura, koja s neto rezultatom financiranja daje neto dobit od 2,3 milijuna eura, što predstavlja pozitivan pomak od 20,4 milijuna eura u odnosu na 2022. godinu.
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RAST
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RIJEKA - Domaći lanac marina ACI u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario 5,7 milijuna eura prihoda, što je za 11 posto ili 0,6 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ukupni rezultat, s obzirom na izraženu sezonalnost poslovanja, očekivano negativan, priopćeno je u ponedjeljak iz te kompanije.
U Pivovarni Laško Union pet godina pogrešno obračunavali plaće
GREŠKA
U Pivovarni Laško Union pet godina pogrešno obračunavali plaće
LJUBLJANA - U Pivovarni Laško Union, koja je od 2016. godine u vlasništvu nizozemskog Heinekena, pet su se godina pogrešno obračunavali dodaci na plaću i naknade plaće. Neki su bili plaćeni previsoko, a drugi premalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE