GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dioničari U.S. Steela prihvatili japansku ponudu unatoč Bidenovom protivljenju

Dioničari U.S. Steela prihvatili japansku ponudu unatoč Bidenovom protivljenju
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2024 / 12:16
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Vlasnici američkog proizvođača čelika U.S. Steela prihvatili su 14.9 milijardi dolara vrijednu ponudu Nippon Steela, utirući put japanskom vlasniku, unatoč crvenom svjetlu Bijele kuće i kritikama sindikata.

Više od 98 posto dioničara U.S. Steela prihvatilo je Nipponovu ponudu iz prosinca prema kojoj bi trebali dobiti 55 dolara po dionici, znatno više od njezine tadašnje burzovne cijene.

Prije mjesec dana američki predsjednik Joe Biden blokirao je ponudu japanske kompanije, rekavši da U.S. Steel mora ostati u američkom vlasništvu.

"U.S. Steel uživa status legende u američkom sektoru čelika više od stotinu godina i ključno je za kompaniju da i ubuduće bude američka čeličana, u domaćem vlasništvu i s domaćom upravom", rekao je tada Biden.

U prosincu Bijela kuća ocijenila je da predložena akvizicija zaslužuje "ozbiljnu provjeru" zbog ključne uloge U.S. Steela u proizvodnji čelika, što znači da je ključna i za nacionalnu sigurnost. Ponudu trenutno razmatraju regulatori, uključujući Odbor za strana ulaganja (CFIUS).

Prihvaćanje japanske ponude na skupštini dioničara oštro je kritizirao sindikat United Steelworkers (USW), strahujući od mogućeg gubitka radnih mjesta. "Ne čudi nas što su dioničari odlučili unovčiti i prodati zaposlenike i umirovljenike legendarne američke tvrtke", priopćio je USW.

Kako bi stišao strah od potencijalnog gubitka radnih mjesta, Nippon je poručio da, uz određene uvjete, neće otpuštati radnike ni zatvarati čeličane do rujna 2026. Dodali su i da će premjestiti sjedište u Pittsburgh.

Nippon Steel je u utrci za kupnju U.S. Steela nadmašio američke kompanije Cleveland-Cliffs i Nucoru i ArcelorMittal čije je sjedište u Luksemburgu. Japanski premijer Fumio Kishida izjavio je prošli tjedan prilikom sastanka s američkim predsjednikom u Washingtonu da se nada da će pregovori o Nipponovoj kupnji U.S. Steela uroditi plodom.

„Želimo zacementirati taj win-win odnos”, kazao je Kishida. Biden je pak rekao da i dalje stoji uz sindikate u pitanju kupnje domaćeg proizvođača čelika.

Tagovi: U.S. Steel, Nippon Steel
PROČITAJ I OVO
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
UZLET
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
AMSTERDAM - Dionice Philipsa skočile su na najvišu razinu u dvije godine u ponedjeljak nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara u SAD-u za slučajeve osobnih ozljeda povezanih s povlačenjem nekih od njegovih uređaja za apneju u snu.
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
BLAGI PAD
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
LJUBLJANA - Grupa Cetis, koja djeluje na području sigurnosnog i komercijalnog tiska i pakiranja, u 2023. godini ostvarila je nešto manje od 125,4 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 5,1 posto više nego godinu prije. Neto dobit smanjena je za 3,4 posto.
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
INVESTICIJE
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
FRANKFURT - Njemačke željeznice (Deutsche Bahn - DB) planiraju ove godine remontirati 2000 kilometara tračnica i 2000 skretnica, u nastojanju da moderniziraju dotrajalu željezničku infrastrukturu.
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
U PLUSU
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
ZAGREB – Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u 2023. godini ostvario je operativnu dobit u visini od 4,1 milijuna eura, koja s neto rezultatom financiranja daje neto dobit od 2,3 milijuna eura, što predstavlja pozitivan pomak od 20,4 milijuna eura u odnosu na 2022. godinu.
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RAST
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RIJEKA - Domaći lanac marina ACI u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario 5,7 milijuna eura prihoda, što je za 11 posto ili 0,6 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ukupni rezultat, s obzirom na izraženu sezonalnost poslovanja, očekivano negativan, priopćeno je u ponedjeljak iz te kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE