GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Devet hrvatskih kompanija na SEE TOP 100 listi najvećih poduzeća u jugoistočnoj Europi

Devet hrvatskih kompanija na SEE TOP 100 listi najvećih poduzeća u jugoistočnoj Europi
RANGIRANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2023 / 11:54
Autor: SEEbiz
SOFIJA - Devet hrvatskih kompanija ušlo je na ljestvicu 100 najuspješnijih poduzeća u jugoistočnoj Europi u 2022 godini, SEE TOP 100, koju je danas objavila bugarska agencija za ekonomske vijesti i analize SeeNews.

Na sedmom mjestu je INA koja je najmoćnija kompanija iz Hrvatske, prema ostvarenim prihodima od 4,6 milijardi eura, što je za 57% više nego godinu dana ranije.

Na listi su također Prvo Plinarsko Društvo, Hrvatska Elektroprivreda, MVM CEEenergy, Konzum Plus, HEP-Proizvodnja, MET Croatia Energy Trade, Petrol i Lidl Hrvatska.
SEE TOP 100 je godišnja rang-lista najvećih kompanija u jugoistočnoj Europi prema ukupnim prihodima za 2022. Publikacija obuhvaća kompanije iz 10 zemalja i također sadrži rang-liste vodećih banaka i društava za osiguranje u regiji.

Najveći rumunjski proizvođač nafte i plina OMV Petrom, u većinskom vlasništvu austrijskog diva OMV, zadržao je poziciju najmoćnijeg poduzeća na jugoistoku Europe već drugu godinu za redom. Promet tog društva se udvostručio, te je iznosio 13,4 milijardi eura, a dobit se više nego utrostručila, dosegnuvši 2,1 milijardu eura.

Energetski sektor potpuno dominira listom najuspješnijih poduzeća u prošloj godini jer globalna energetska kriza kao posljedica geopolitičkih tenzija i rata u Ukrajini, dovela je do globalnog skoka energije i rekordno visokih zarada energetskih kompanija.

Od svih 100 rangiranih poduzeća, naftnih i plinskih kompanija je 26, a broj predstavnika broj kompanija koje se bave električnom energijom je 12.

Ukupni prihodi kompanija iz sektora nafte i plina su se gotovo udvostručili u odnosu na 2021. i iznose 87 milijardi eura, što je čak 39% ukupnog prihoda svih kompanija na ljestvici. Ukupna dobit naftnih i plinskih kompanija se također više nego udvostručila, unatoč porezima na ekstraprofit i ograničavanja cijena goriva, koje su neke vlade u regiji uvele.

Ukupan promet poduzeća koja se bave električnom energijom prošle godine zabilježio godišnji rast od 85% i iznosio je 44,7 milijardi eura, tako da je taj sektor postao drugi najveći u regiji istisnuvši sektor veleprodaje i maloprodaje.

Iako su se prošle godine suočavale s neizvjesnošću, problemima opskrbnih lanaca, rastom cijena energije i visoke inflacije, sto najvećih kompanija u jugoistočnoj Europi završilo je 2022. godinu s ukupnim prihodom od 223,9 milijardi eura, 46% više od ukupnih prihoda sudionika rang-liste godinu dana ranije. Dobit je dosegnula 10,3 milijarde eura, 61% više nego godinu prije, pokazuje SEE TOP 100.

Rang-lista SEE TOP 100 dostupna je za preuzimanje na ovom linku.

SEE TOP 100 – Metodološka objašnjenja
SEE TOP 100 rangira najveće kompanije u Jugoistočnoj Europi prema ukupnom prihodu za fiskalnu godinu fiskalnu godinu koja je završila 31. prosinca. Podaci za 2022 i 2021 preuzeti su iz godišnjih nekonsolidiranih izvještaja. SEE TOP 100 rangiranje obuhvaća nefinancijske kompanije registrirane u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Moldaviji,Rumunjskoj, Sjevernoj Makedoniji, Sloveniji i Srbiji. Banke, investicijski posrednici, društva za osiguranje i investicijski fondovi za nekretnine (REIT) su isključeni iz rangiranja jer ukupan prihod nije točan pokazatelj njihovog učinka. Holding kompanije su, s druge strane, zastupljene na rang-listi svojim zavisnim poduzećima. Svi podaci su preuzeti iz nacionalnih trgovačkih registara, burza, vladinih I korporativnih internet stranica, od regulatora industrije, lokalnih dobavljača poslovnih informacija I samih kompanija.

Tagovi: Ina, Prfvo plinarsko društvo, Hrvatska elektroprivreda, Podravka, Konzum, Petrol, Lidl, Atlantic Grupa, Hrvatski Telekom
PROČITAJ I OVO
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
UZLET
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
AMSTERDAM - Dionice Philipsa skočile su na najvišu razinu u dvije godine u ponedjeljak nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara u SAD-u za slučajeve osobnih ozljeda povezanih s povlačenjem nekih od njegovih uređaja za apneju u snu.
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
BLAGI PAD
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
LJUBLJANA - Grupa Cetis, koja djeluje na području sigurnosnog i komercijalnog tiska i pakiranja, u 2023. godini ostvarila je nešto manje od 125,4 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 5,1 posto više nego godinu prije. Neto dobit smanjena je za 3,4 posto.
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
INVESTICIJE
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
FRANKFURT - Njemačke željeznice (Deutsche Bahn - DB) planiraju ove godine remontirati 2000 kilometara tračnica i 2000 skretnica, u nastojanju da moderniziraju dotrajalu željezničku infrastrukturu.
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
U PLUSU
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
ZAGREB – Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u 2023. godini ostvario je operativnu dobit u visini od 4,1 milijuna eura, koja s neto rezultatom financiranja daje neto dobit od 2,3 milijuna eura, što predstavlja pozitivan pomak od 20,4 milijuna eura u odnosu na 2022. godinu.
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RAST
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RIJEKA - Domaći lanac marina ACI u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario 5,7 milijuna eura prihoda, što je za 11 posto ili 0,6 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ukupni rezultat, s obzirom na izraženu sezonalnost poslovanja, očekivano negativan, priopćeno je u ponedjeljak iz te kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE