GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Češki EP Holding će dokapitalizirati tvrtku kćer Slovenskih željeznica

Češki EP Holding će dokapitalizirati tvrtku kćer Slovenskih željeznica
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2020 / 21:59
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Nadzorni odbor Slovenskih željeznica (SŽ) danas je konačno odobrio dokapitalizaciju jedne od svojih tvrtki kćeri, Tovorni promet, dajući tako zeleno svjetlo za ulazak češkog logističkog holdinga EP Holding u vlasničku strukturu tvrtke.

Dokapitalizacijom tvrtka Tovorni promet pretvorit će se u novu tvrtku u kojoj će Česi imati 49% udjela u tvrtki, a matična tvrtka ostatak. Iznos češkog financijskog doprinosa službeno nije poznat, ali neslužbeno se procjenjuje da je težak između 60 i 100 milijuna eura.

Sada dokapitalizaciju mora odobriti Slovenski državni holding. Posao će biti završen kad se ispune suspenzivni uvjeti, vjerojatno u roku od šest mjeseci od potpisivanja ugovora, napisali su iz tvrtke Slovenske željeznice.

EP Holding energetski je div s 16,7 milijardi eura imovine i 8,6 milijardi eura prihoda od prodaje godišnje. Prošle su godine zabilježili 2,1 milijardu eura dobiti prije amortizacije i kamata. Generalni direktor SŽ-a Dušan Mes više puta je naglasio u prošlosti da je cilj strateškog partnerstva stvoriti vodeću logističku tvrtku u jugoistočnoj Europi koja će biti konkurentna ne samo u Sloveniji već i u sjevernoj Italiji, Austriji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Rumunjskoj, Srbiji i ostatku Balkana.

Očekuje se da će zajedničko ulaganje imati dovoljno kapitala za preuzimanje strateških tvrtki u inozemstvu, putem kojih će tada poslovati na stranim tržištima. Na taj će način proširiti svoju mrežu, a sa svježim kapitalom moći će obnoviti zastarjela vozna sredstva, posebno na domaćoj mreži.

Očekuje se da će nova tvrtka za pet godina udvostručiti svoju dobit u usporedbi s onom koju ostvaruje teretni prijevoz i imati barem upola veće prihode. Proces pronalaska stranog partnera započeo je 2017. EP Holding je jedina tvrtka koja je napokon predala obvezujuću ponudu. Preostale zainteresirane strane odvratila je činjenica da kontrolni udio tvrtke nije bio dostupan. Naime, zakon obvezuje SŽ da zadrži 50 posto i jedan udio u svim svojim tvrtkama te da država stoga ostaje (neizravni) većinski vlasnik željezničkog prijevoznika.

Tagovi: EP Holding, Slovenske željeznice, Dušan Mes, Tovorni promet, Slovenski državni holding
PROČITAJ I OVO
Konzum isplatio božićnice u ukupnoj vrijednosti od gotovo 16 milijuna kuna
BOŽIĆNICE
Konzum isplatio božićnice u ukupnoj vrijednosti od gotovo 16 milijuna kuna
ZAGREB - Kako bi svojim zaposlenicima zahvalio na marljivosti i predanosti koje su ove godine možda više nego ikada prije utkali u svoj svakodnevni rad, Konzum ih je i ovih blagdana odlučio nagraditi pa su tako svi zaposlenici početkom prosinca dobili božićnicu u iznosu od 1.500 kuna. 
Beogradski aerodrom započeo restrukturiranje, smanjuje broj radnika
RESTRUKTURIRANJE
Beogradski aerodrom započeo restrukturiranje, smanjuje broj radnika
BEOGRAD - Kompanija Belgrade Airport usvojila je model restrukturiranja kako bi dodatno smanjila troškove zbog velikog uticaja pandemije, koji se vrši kroz program dobrovoljnog odlaska zaposlenih uz otpremnine, rečeno je na aerodromu „Nikola Tesla“.
Petrović: Air Serbia ispunila uslove za stečaj
PORUKE
Petrović: Air Serbia ispunila uslove za stečaj
BEOGRAD - Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović ocenio je da su za stabilnost javnih finansija u srednjem roku dva najveća rizika nereformisana javna i državna preduzeća i prevelike plate u javnom sektoru, jer se ne vidi način kako će neodrživi rashodi za ove dve namene da se smanje.
Croatia Airlines blago povećava promet u prosincu
LETOVI
Croatia Airlines blago povećava promet u prosincu
ZAGREB - Croatia Airlines u prosincu će iz Zagreba prometovati prema jedanaest međunarodnih destinacija.
Zepter: Uvijek si postavim tri pitanja prije nego što počnem raditi
KLJUČNO
Zepter: Uvijek si postavim tri pitanja prije nego što počnem raditi
BEOGRAD - CEO Samit Beograd ove godine se po prvi put održava online. Biznis događaj u organizaciji InStore magazina i Nedeljnika NIN trajat će dva dana, a očekuje se da će konferenciju pratiti blizu 500 učesnika, na svojim mobilnim uređajima i preko nekoliko platformi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE