GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Broj stečajeva u EU najveći od 2015.

Broj stečajeva u EU najveći od 2015.
BANKROTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.08.2023 / 17:02
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Broj korporativnih stečajeva u Europskoj uniji u drugom je kvartalu 2023. dosegnuo najvišu razinu od 2015. godine, kada su se počeli prikupljati ti podaci, objavio je u četvrtak Eurostat.

Povećanju njihova broja najviše su doprinijeli stečajevi u sektoru pružanja usluga smještaja i prehrane, pokazuje izvješće statističkog ureda.

Broj stečajeva tvrtki u drugom je kvartalu uvećan za osam posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, bilježeći rast šesti kvartal zaredom, objavio je Eurostat.

Broj registriranih novih poduzeća u istom se razdoblju pak blago smanjio, ali je ostao veći nego u razdoblju od 2015. do 2022., navode u statističkom uredu.

Svi sektori gospodarstva zabilježili su rast broja stečajeva u odnosu na prethodno tromjesečje, no najviše su bili pogođeni pružatelji usluga smještaja i prehrane, s povećanjem broja stečajeva za 24 posto.

Slijedi sektor prijevoza i skladištenja, u kojem je broj stečajeva porastao za 15 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, te sektor obrazovanja, zdravstva i društvenih djelatnosti gdje im je broj uvećan za 10 posto.

Broj stečajeva u drugom ovogodišnjem kvartalu također je veći nego prije pandemije u većini gospodarskih sektora, navodi Eurostat.

Najveći porast broja stečajeva u odnosu na četvrto tromjesečje pretpandemijske 2019. godine zabilježen je u uslugama smještaja i prehrane, od 83 posto, te u sektoru prijevoza i skladištenja, od 57 posto.

Izuzetak su tek industrija i građevinarstvo, koji su zabilježili pad broja stečajeva od 12 posto, odnosno tri posto u odnosu na četvrti kvartal 2019., objavio je Eurostat.

Tagovi: stečajevi u EU, bankroti
PROČITAJ I OVO
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
UZLET
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
AMSTERDAM - Dionice Philipsa skočile su na najvišu razinu u dvije godine u ponedjeljak nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara u SAD-u za slučajeve osobnih ozljeda povezanih s povlačenjem nekih od njegovih uređaja za apneju u snu.
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
BLAGI PAD
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
LJUBLJANA - Grupa Cetis, koja djeluje na području sigurnosnog i komercijalnog tiska i pakiranja, u 2023. godini ostvarila je nešto manje od 125,4 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 5,1 posto više nego godinu prije. Neto dobit smanjena je za 3,4 posto.
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
INVESTICIJE
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
FRANKFURT - Njemačke željeznice (Deutsche Bahn - DB) planiraju ove godine remontirati 2000 kilometara tračnica i 2000 skretnica, u nastojanju da moderniziraju dotrajalu željezničku infrastrukturu.
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
U PLUSU
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
ZAGREB – Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u 2023. godini ostvario je operativnu dobit u visini od 4,1 milijuna eura, koja s neto rezultatom financiranja daje neto dobit od 2,3 milijuna eura, što predstavlja pozitivan pomak od 20,4 milijuna eura u odnosu na 2022. godinu.
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RAST
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RIJEKA - Domaći lanac marina ACI u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario 5,7 milijuna eura prihoda, što je za 11 posto ili 0,6 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ukupni rezultat, s obzirom na izraženu sezonalnost poslovanja, očekivano negativan, priopćeno je u ponedjeljak iz te kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE