GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bayer će srezati dividendu za čak 95% kako bi otplatio dug

Bayer će srezati dividendu za čak 95% kako bi otplatio dug
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2024 / 20:30
Autor: SEEbiz
BERLIN - Bayer AG planira smanjiti svoju dividendu za 95% u nastojanju da plati dug dok se njemačka tvrtka nastoji oporaviti od višestrukih kriza uključujući val sudskih sporova oko herbicida Roundup.

Bayer će predstaviti plan da ulagačima ponudi 11 eurocenti (0,12 USD) po dionici za fiskalnu godinu 2023., što je ogroman pad u odnosu na 2,40 eura prošle godine, navodi se u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Nova politika - namijenjena isplati "zakonski potrebnog minimuma za tri godine" - dio je opsežnijeg nastojanja glavnog izvršnog direktora Billa Andersona da preokrene bogatstvo posrnule tvrtke.

Anderson je već uveo operativne promjene osmišljene da ubrzaju donošenje odluka, smanjujući razine upravljanja i ukidajući tisuće radnih mjesta. Također preispituje strategiju konglomerata, koja trenutno uključuje tri odjela, usmjerena na znanost o usjevima, farmaceutske proizvode i proizvode za zdravlje potrošača.

Bayer se nagomilao u dugovima svojom akvizicijom tvrtke Monsanto Co., vrijedne 63 milijarde dolara, 2018., koja mu je donijela Roundup, i borio se s tim teretom usred velikih pravnih troškova i rastućih kamata. Kompanija je imala 38,7 milijardi eura neto financijskog duga na dan 30. rujna, prema nedavnoj prijavi.

Smanjenje dividende će Bayeru uštedjeti oko 2,3 milijarde eura tijekom svake od sljedeće tri godine, prema Charlieju Bentleyu, analitičaru u Jefferiesu. Ali s još uvijek visokim sudskim sporovima i obvezama za mirovine, tvrtka će vjerojatno morati posegnuti za drugim "velikim strateškim radnjama" kako bi obnovila bilancu, rekao je Bentley.

Bayer je već obećao potrošiti čak 16 milijardi dolara za rješavanje parnice protiv Roundupa protiv američkih tužitelja koji tvrde da je proizvod uzrokovao rak. Bayer inzistira na tome da je sredstvo protiv korova sigurno. Bayer se još uvijek suočava s desecima tisuća tužbi po tom pitanju, a ulagači i analitičari se pitaju hoće li morati povećati izdatke. Osim toga, Bayer se također nosi sa skupim parnicama oko drugih Monsantovih proizvoda, uključujući herbicid dicamba i toksične PCB-e.

Tagovi: Bayer, dividenda, Roundup, Monsanto
PROČITAJ I OVO
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
UZLET
Philipsove dionice uzletjele 29% nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara
AMSTERDAM - Dionice Philipsa skočile su na najvišu razinu u dvije godine u ponedjeljak nakon što je tvrtka pristala na nagodbu od 1,1 milijarde dolara u SAD-u za slučajeve osobnih ozljeda povezanih s povlačenjem nekih od njegovih uređaja za apneju u snu.
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
BLAGI PAD
Cetis lani s nešto manjom neto dobiti
LJUBLJANA - Grupa Cetis, koja djeluje na području sigurnosnog i komercijalnog tiska i pakiranja, u 2023. godini ostvarila je nešto manje od 125,4 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 5,1 posto više nego godinu prije. Neto dobit smanjena je za 3,4 posto.
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
INVESTICIJE
Deutsche Bahn ove godine u željeznice ulaže 16,4 milijarde eura
FRANKFURT - Njemačke željeznice (Deutsche Bahn - DB) planiraju ove godine remontirati 2000 kilometara tračnica i 2000 skretnica, u nastojanju da moderniziraju dotrajalu željezničku infrastrukturu.
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
U PLUSU
Croatia Airlines u 2023. godini zabilježio dobit od 2,3 milijuna eura
ZAGREB – Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u 2023. godini ostvario je operativnu dobit u visini od 4,1 milijuna eura, koja s neto rezultatom financiranja daje neto dobit od 2,3 milijuna eura, što predstavlja pozitivan pomak od 20,4 milijuna eura u odnosu na 2022. godinu.
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RAST
ACI povećao prihod u prvom tromjesečju za 11 posto
RIJEKA - Domaći lanac marina ACI u prvom je ovogodišnjem kvartalu ostvario 5,7 milijuna eura prihoda, što je za 11 posto ili 0,6 milijuna eura više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je ukupni rezultat, s obzirom na izraženu sezonalnost poslovanja, očekivano negativan, priopćeno je u ponedjeljak iz te kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE