GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BASF unatoč povratku profitu ide u program štednje

BASF unatoč povratku profitu ide u program štednje
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2024 / 14:44
Autor: SEEbiz
LEVERKUSEN - Njemački kemijski div BASF u prošloj se poslovnoj godini vratio na neto dobit od 225 milijuna eura, dok je 2022. zabilježio gubitak od 627 milijuna eura.

Prošlogodišnja dobit znatno je ispod predviđanja analitičara koji su predviđali 2,25 milijardi eura. Tvrtka stoga najavljuje opsežan program štednje.

Kao rezultat znatno nižih cijena i prodanih količina, godišnji su prihodi pali za 21,1 posto na 68,9 milijardi eura. Niže cijene sirovina dovele su do nižih cijena u gotovo svim segmentima, sažela je izvješće njemačka novinska agencija dpa.

Međutim, obujam prodaje bio je manji u svim segmentima zbog slabe potražnje u nekoliko djelatnosti.

Niža je i operativna dobit koja je lani iznosila 2,2 milijarde eura, dok se godinu prije zaustavila na 6,5 milijardi eura.

Zbog teških tržišnih uvjeta, koji uključuju manju potražnju i visoke troškove energije, tvrtka je već prošle godine pokrenula program štednje, koji sada planira intenzivirati. Do kraja 2026. BASF planira smanjiti troškove za dodatnih milijardu eura. To će "nažalost dovesti do daljnjeg smanjenja radnih mjesta", rekao je izvršni direktor Martin Brudermueller, dodajući da detalji još nisu finalizirani.

BASF očekuje da će se neizvjesni gospodarski uvjeti iz 2023. nastaviti i ove godine, s nadom da će se poboljšati krajem godine. U tom kontekstu očekuju da će bruto dobit iz poslovanja (EBIDTA) biti između 8,0 i 8,6 milijardi eura, dok je lani ostvarena 7,2 milijarde eura.

Tagovi: BASF, profit, štednja
PROČITAJ I OVO
3. maj u velikim problemima
BRODOGRADNJA
3. maj u velikim problemima
RIJEKA - Sve što se zna jest da »Algoma Endeavour« mora biti završen do početka rujna, što je zadnji rok u kojem se ovaj brod mora otisnuti na preplov Atlantika.
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
REZOVI
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
SKOPLJE - Wizz Air je nastavio smanjivati frekvencije u svojim bazama za nadolazeću zimsku sezonu 2024./25., koja počinje 27. listopada, dok flota A320neo-obitelji prijevoznika prolazi inspekcije zbog proizvodnih problema s motorima.
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
USPORAVANJE
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
BEOGRAD - Beogradska zračna luka, kojom upravlja koncesionar VINCI, tijekom travnja bilježi rekordan promet putnika, ali s najmanjom stopom rasta u tekućoj godini.
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
SPORAZUMI
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
BEOGRAD - Tokom Poslovnog foruma Italije i Srbije u Trstu je potpisano više međudržavnih ugovora i sporazuma, ali i ugovora između italijanskih grupacija i srpskih kompanija. Među njima su i sporazumi vezani za novo zaduživanje Telekoma Srbije i Elektroprivrede Srbije.
Zaba i HBOR odbili plan za stabilizaciju poslovanja Varteksa
EPILOG
Zaba i HBOR odbili plan za stabilizaciju poslovanja Varteksa
ZAGREB - Član Uprave Varteksa Karlo Koprek izjavio je kako su od Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj primili odbijenicu na njihov plan za stabilizaciju poslovanja kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE